Kemény évnek néz elébe a Huawei

Eric Xu a vállalat elnöke arról beszélt, hogy milyen kilátásokkal vág neki a vállalat az új évnek.

Kemény évnek néz elébe a Huawei

A Huawei Technologies esetében valószínűleg már mindenki tudja, hogy mi okozza a nehézségeket. A vállalat ellen az Egyesült Államok nagyon keményen lépett fel 2019-ben, és bár egyelőre úgy néz ki, hogy nem lesz eltiltva kérdés nélkül minden amerikai partnerétől és technológiai fejlesztéstől, lesznek komoly veszteségek.

Amikor tavasszal a Donald Trump vezette amerikai kormány felvette a Huawei-t a nemzetbiztonsági kockázatot jelentő entitások listájára, akkor hatalmas zűrzavar tört ki, hirtelen senki nem tudta pontosan, hogy mi lesz a Huawei-jel. Az USA úgy döntött akkor, hogy elhalasztja 90 nappal a tiltás bevezetését, majd ebből mostanra kettő újabb 90 napos halasztás lett. Most az Egyesült Államok azon dolgozik, hogy kereskedelmi engedélyeket ad ki a Huawei partnerei számára, és legközelebb februárban születhet majd döntés a tiltás bevezetéséről.

Annak ellenére, hogy hirtelen sokan temetni kezdték 2019 tavaszán a Huawei-t, a vállalat bebizonyította, hogy az amerikai nyomás alatt is képes növekedni. Hatalmas meglepetésre a vállalat rekord bevételt tudott elérni, 18%-kal überelve a korábbi számokat, nagyjából 120 milliárd dolláros forgalommal zárt 2019-ben. Viszont a korábbi célokat már nem tudta teljesíteni, és 2019 első felében még erősebb növekedés látszódott, szóval azért meg lehetett érezni az eredményen azt, hogy nem ment minden a várt ütemben.

Galéria megnyitása
Eric Xu

Eric Xu az év eleji közleményében arról számolt be, hogy 2020-ben néhány kevésbé meghatározó területen leépítésekre fog kényszerülni a Huawei. És más egyéb strukturális változások is lesznek a vállalat gazdaságosságának növelése érdekében. Néhány részleg, műveleti egység össze lesz vonva másokkal, vagy kisebb méretűre lesz szabva. Az elbocsájtások hírével óvatosan bánt Eric Xu, egyelőre inkább arról beszélt a szakember, hogy lesznek majd, akik át lesznek helyezve más területekre.

„Nem tudunk majd olyan ütemben növekedni, mint 2019 első felében” – jelentette ki Eric Xu. Abban bízhat a Huawei, hogy az a növekedési ütem viszont már marad majd, ami 2019 második felében látszódott. „Az elsődleges prioritás azon lesz, hogy túléljünk” – tette hozzá az elnök a beszámolójában.

Mindenképpen örömteli, hogy a vállalat nagyjából 240 millió okostelefont tudott értékesíteni 2019-ben, ami 16,5 százalékkal meghaladja a korábbi adatokat. De nincs kétségünk afelől, hogy a lehetett volna ez jobb is, amennyiben az USA nem szól közbe. És ha már itt tartunk, érdemes azt megjegyezni, hogy az Egyesült Államok továbbra sem mutatott arra utaló bizonyítékot, hogy a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent, emiatt pedig nemcsak a Huawei támadta erősen a Trump-kormányt, hanem más országok vezetői is bírálták az eljárást.

Galéria megnyitása

Egyébként annak ellenére, hogy a Huawei most nagyon nehéz helyzetben van, Richard Yu továbbra is arról beszél, hogy szeretne a világ elsőszámú mobilgyártója lenni. A Samsung legyűrése egy éve még teljesen reális célnak tűnt, most azonban már nem ennyire egyszerű a helyzet. „2020 az az év lesz, amikor az 5G jelentős növekedésnek indul, és még az MI éra is erősödni kezd, de sajnos a bizonytalanság is nagyobb lesz idén, és a megpróbáltatásaink folytatódnak.”

A Huawei alapító, Ren Zhengfei is próbál azért pozitívnak mutatkozni, wzért arról nyilatkozik, hogy a harmadik negyedévben még 28%-os volt a cég növekedése a mobilpiacon. Ezáltal minden korábbinál közelebb került a Huawei a Samsunghoz. Továbbá a hazai piacán 40%-os részesedést ért el, ami megkérdőjelezhetetlen eredmény, de kérdés, hogy a jövőre nézve milyen hatása lesz ennek.

Amennyiben semmiről nem szeretnétek lemaradni, mindenképpen kövessetek minket az Instagramon, a YouTube-on és persze a Facebookon egyaránt.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap