Kapható a GeForce GTX Titan Z

Az Nvidia két GPU-s videokártya szörnyetegéről sokan már azt hitték, soha nem fog megjelenni, de erről persze szó sincs: kis késés után végre kereskedelmi forgalomban is feltűnhet a 3000 dolláros újdonság.

Kapható a GeForce GTX Titan Z

Az Nvidia még március folyamán, a GTC 2014 alkalmával rántotta le a leplet legújabb két GPU-s csúcskártyájáról, a GeForce GTX Titan Z-ről, amely 3000 dolláros árcédulát visel, így az eddigi legdrágább Nvidia videokártyának minősül. A bejelentés alkalmával azt az ígéretet kaptuk, hogy április folyamán kereskedelmi forgalomban is elérhetővé válik majd a termék, ám erre nem került sor, sőt, hivatalos magyarázat sem érkezett a csúszás okára.

Fotó: AnandTech

Persze idővel beindultak a pletykák, majd nem sokkal később kiderült, hogy az Nvidia GeForce GTX Titan Z ugyan valóban késik, de mindenképpen meg fog jelenni, igaz, az Nvidia első embere nem akarta elárulni, pontosan meddig kell várni a termék megjelenésére. Ma végre jó hírrel szolgálhatunk ebben a témakörben: az Nvidia hivatalosan is hódító útjára indította méregdrága két GPU-s csúcskártyáját, amelynek végleges tulajdonságairól természetesen le is hullott a lepel. Íme:

Ahogy az a fenti adatokból is kiderül, az új videokártya alap és boost órajelei között meglehetősen nagy, 170 MHz-es különbség mutatkozik. Anno a GeForce GTX 690 esetében is nagyobb volt a szokásosnál az alap és a boost órajelek közötti különbség, úgyhogy a dolog alapvetően nem szokatlan, viszont a különbség mértéke meglehetősen rendhagyó. Az adatok alapján a GeForce GTX Titan Z jó eséllyel alulmarad egy GeForce GTX Titan Black videokártyákból álló kétutas SLI rendszerrel szemben, már ami a teljesítményt illeti, fogyasztásban viszont lényegesen jobb, hiszen a végleges TDP mindössze 375 watt. Ez az érték egyébként nagyjából 50%-kal magasabb, mint egyetlen GeForce GTX Titan Black videokártyáé. Utóbbiak, illetve a széles üzemi órajel-tartomány miatt joggal gondolhatjuk, hogy a GeForce GTX Titan Z-re gondosan válogatott GPU-k kerülhetnek, amelyek minden tekintetben megfelelnek a követelményeknek.

Fotó: AnandTech

Az új videokártya a hivatalos fotók szerint 12 fázisú VRM áramkört használ, azaz egy-egy GPU hat-hat tápfázissal gazdálkodhat. A teljes rendszer két darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozón, illetve a PCI Express 3.0-s sloton keresztül szerzi be a működéséhez szükséges áramot.

A GK110-es grafikus processzorok hűtését egy háromslotos videokártya hűtőre bízták, amely egyetlen ventilátorral gazdálkodik. Ahhoz, hogy a középen elhelyezett axiális ventilátor elegendő levegőhöz jusson, az adott házban nem három, hanem összesen négy szabad PCI bővítőhelyre van szükség, azaz az újdonság semmivel sem foglal kevesebb helyet, mint egy kétkártyás SLI rendszer videokártyái.

Fotó: AnandTech

Videó kimenetek tekintetében nagyjából azt látjuk, amit egy egy GPU-s terméknél már megszokhattunk: egy dual-link DVI-I, egy dual-link DVI-D, egy HDMI 1.4a, illetve egy 1.2-es DisplayPort sorakozik a hátlapon. Egy ilyen drága videokártyánál az amúgy is felesleges HDMI port helyett lehet, hogy több értelme lett volna egy második DisplayPort elhelyezésének, így ugyanis két darab 4K-s monitor is meghajtható lett volna, egyenként 60Hz-es képfrissítési ráta mellett. Akinek szüksége lenne a HDMI portra, egy egyszerű passzív adapterrel megoldhatta volna a kérdést.

Fotó: AnandTech

A 3000 dolláros árcédula elsőre megemészthetetlenül durvának tűnik, különösen úgy, hogy két darab GeForce GTX Titan Black videokártyát összesen 1000 dollárral olcsóbban beszerezhetünk – és jobb összteljesítményt kapunk. Az AMD Radeon R9 295X2-es videokártyája a maga 1500 dolláros árcédulájával szintén ronthatja a GeForce GTX Titan Z helyzetét. Az Nvidia újdonsága cserébe viszont igen komoly, nagyjából 2,66 TFLOP/s-os dupla pontosságú számítási teljesítményt kínál, ami az alsókategóriás szuperszámítógép-fürtök teljesítményét is megszégyeníti. Mi biztosak vagyunk benne, hogy lesz kereslet a presztízstermékre – és a jelek szerint az Nvidia is teljesen biztos a dolgában.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward