Kalózkodással a kalózkodás ellen?

Vitatható kísérletet folytatott le a Vigilant Defender nevű kalózellenes szervezet, melyhez felhasználta a Deus Ex tört verzióját.

Kalózkodással a kalózkodás ellen?

Egy videojáték fájlmegosztó különböző torrent oldalakra tette fel a Deus Ex: Human Revolution egy megtört preview verzióját. Az akció egy kísérlet része volt, melynek célja a PC-s kalózkodás visszaszorítása.

A minden idők legbizarrabb kalózellenes akcióját James Grimshaw, a Vigilant Defender alapítója követte el. A májusban kiszivárgott DX: HR verziót úgy módosította, hogy ismert kalózcsapatok által kiadott darabnak tűnjön, és így tette elérhetővé torrent oldalakon.

A csomag néhány pályát tartalmazott a játék elejéről, melyek befejezése után a program a kalózokat egy online kérdőívhez irányította.

A kérdések között szerepelt, hogy vajon miért töltenek le illegálisan, és milyen torrent odalakat használnak. Voltak kérdések az olyan DRM rendszerekkel kapcsolatban is, mint pl. a SecuROM és a Steam.

Grimshaw azzal védte meg vitatható kalózok elleni kísérletét, hogy azért hozta létre, hogy a felhasználók ingyen kipróbálhassák a játékot, és aztán megvásárolják a teljes verziót.

"Két dolgot akartunk: felhívni az emberek figyelmét kalózellenes stratégiánkra, és megmutatni, hogy az illegális letöltők potenciális vevők lehetnek."

Grimshaw becslése szerint kb. egymillióan töltötték le az ő Deus Ex "próba" verzióját, ezt arra alapozza, hogy a kérdőívet tartalmazó oldalnak 900 000 egyedi látogatója volt.

A Vigilant Defender egy kis cég Írországban, amely kalózellenes stratégiákat kínál a játékkiadók számára. A cég olyan játékfanatikusokból áll, akik úgy gondolják, hogy a kalózkodás a játékipar létét fenyegeti . Olyan irányított terjesztőrendszer kifejlesztésén dolgoznak, amely torrent oldalakon keresztül működne, és hosszú távon a kiadók javára válna.

Deus Ex kísérletük részeként létrehoztak egy Paypal fiókot, és azt ígérték, hogy aki adakozik, az kap egy másolatot a torrentből. "Az összeget egyenesen a kiadónak utaltuk volna, de végül lezártuk a kísérletnek ezt a részét."

Grimshaw célja az volt, hogy megtudja, az illegálisan letöltők mennyit fizetnének a játékért, és arra kérte őket, hogy ezt bizonyítsák is. Állítása szerint 26ezren kattintottak konkrétan a fizetésre, és az átlagosan felajánlott összeg 14,49 euro volt.

Míg a legtöbb kiadó egyetért abban, hogy a kalózkodás ártalmas, Grimshaw szerint ő nekik segít. "Olyan módszert ajánlunk a kiadóknak, melynek segítségével hihetetlenül olcsón érhetik el az illegálisan letöltők tömegeit. Az alacsony költségek miatt még több pénz kerül vissza a kiadóhoz."

Grimshaw kapcsolatba lépett a Square Enixxel és az Eidossal a Vigilant Defender munkájával kapcsolatban, de még nem kapott választ. A Square Enix nem akart a sajtónak nyilatkozni ezzel kapcsolatban.

Így vagy úgy, Grimshaw és cége elhatározták, hogy letesznek valamit az asztalra.

"Mindig lesznek szkeptikusok; csak az emberek állíthatják meg az illegális letöltést, ez a kalózellenes módszer sokkal több előnyt biztosít az ügyfeleknek, mint a kalózkodás" – mondta Grimshaw. "Ez a legjobb módja a kalózkodás megállításának."

"Kísérletünkkel nem felbosszantani akartuk az embereket, a cél a figyelemfelkeltés volt, és hogy megmutassuk, hogy megtehetjük, amit megtettünk. Természetesen elnézést kérünk azért, hogy ezt ilyen extravagáns módon tettük, de mostmár rátérhetünk az üzletre."

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward