Jönnek a Samsung 980-as sorozatú SSD-i

Az új SSD-k egyes európai viszonteladók árlistáin már megjelentek, hivatalosan azonban majd csak március 30-án kerül sor a bemutatóra.

Jönnek a Samsung 980-as sorozatú SSD-i

A Samsung 980 Pro sorozatú SSD-i már régen bemutatkoztak és hónapok óta el is érhetőek kereskedelmi forgalomban, hamarosan azonban „Pro” jelölés nélküli modellek is érkeznek, ezekre már csak március 30-ig kell várni, a bemutatásuk ugyanis ezen a napon lesz esedékes. Noha eleinte arra számítottak sokan, hogy a Samsung 980-as sorozat tagjai szintén PCI Express 4.0-s csatolófelülettel érkeznek, de költséghatékonyabb dizájnt alkalmaznak, mint „Pro” jelölésű társaik, mára kiderült, a PCI Express 4.0-s csatolófelületről sajnos le kell mondanunk, ugyanis az újdonságok PCI Express 3.0 x4-es csatolót használnak.

A 250 GB-os, 500 GB-os és 1 TB-os modellek ugyanúgy a vállalat legújabb, Pablo kódnevű vezérlőjét használják, mint a 980 Pro széria képviselői, valamint a 136 cellarétegből álló 3D TLC NAND Flash memórialapkákat sem cserélik le QLC NAND alapúakra, viszont a DRAm alapú gyorsítótártól búcsút kell vennünk. Utóbbi azt is jelenti, hogy a később tárgyalt folyamatos írási tempók csak az SLC Cache beteléséig érhetőek el, utána jelentősen lassabb írási sebességre kell felkészülni, de ezt az EVO sorozatban már régen megszokhattuk.

Galéria megnyitása

Az új SSD meghajtók számos európai viszonteladó árlistáján felbukkantak a napokban, így tudható, hogy 3500 MB/s-os folyamatos maximális olvasási-, illetve 3000 MB/s-os folyamatos maximális írási tempó elérésére képesek. A véletlenszerű 4K-s olvasási teljesítmény 500 000 IOPS, míg a véletlenszerű 4K-s írási teljesítmény 480 000 IOPS lehet – előbbi érték QD32, utóbbi pedig QD1 esetén érvényes. Érdekesség, hogy a 970 Evo Plus család tagjai ennél picit gyorsabbak, ugyanis 3000 MB/s helyett 3300 MB/s-os folyamatos írási tempó elérésére képesek, de véletlenszerű 4K-s olvasási (500 000 vs. 620 000 IOPS) és írási (480 000 vs. 560 000 IOPS) tempó tekintetében is jobbak.

A jelenlegi árazás alapján a Samsung 980-asok sorrendben 70, 90 és 150 eurós áron bukkantak fel az árlistákon, míg a 970 Evo Plus esetében sorrendben 54, 74 és 144 eurós árakkal találkozhatunk az ugyancsak 250 GB-os, 500 GB-os és 1 TB-os kapacitást kínáló példányoknál. A jelenlegi árak alapján nem tűnnek túl versenyképesnek a Samsung 980-as SSD-k, ám azt sem szabad elfelejteni, hogy eleinte általában magasabb áron érhetőek el ezek a termékek, később azonban elkezdenek esni az áraik. Mivel a 136 cellaréteggel rendelkező TLC NAND Flash lapkákat költséghatékonyabban lehet gyártani, idővel a 970 EVO Plus árszintjére, illetve ez alá várhatóak a Samsung 980-as SSD-k.

A lényeg úgyis az lesz, a rajt alkalmával milyen MSRP-t közöl a gyártó, illetve ezek az árak mennyire lesznek köszönőviszonyban a kereskedelmi forgalomban tapasztalható összegekkel. Erre legkésőbb 2021. március 30-án választ kaphatunk.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap