Shop menü

JÖN AZ ELSŐ KÉZI JÁTÉKKONZOL, AMI AZ INTEL KÖVETKEZŐ GENERÁCIÓS LUNAR LAKE SOC EGYSÉGE KÖRÉ ÉPÜL

Az újdonság a Computex 2024 hivatalos weboldalán bukkant fel, ami arra utal, a show alkalmával bemutatják.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jön az első kézi játékkonzol, ami az Intel következő generációs Lunar Lake SoC egysége köré épül

Egy rendkívül érdekes kézi játékkonzolra derült fény a minap, ami ráadásul hivatalos helyen, a Computex 2024-hez tartozó weboldalon bukkant fel, azaz a termék már a következő hónap folyamán be is mutatkozhat. Egy Intel Lunar Lake processzorral szerelt megoldásról van szó, ami már a következő generációs, Battlemage sorozatú GPU architektúrát vetheti be, valamint új NPU-t is kap, így igencsak combos teljesítményre lesz képes mind játékok, mind pedig AI jellegű feladatok alkalmával.

A Weibo GP10 típusjelzéssel ellátott kézi játékkonzol nem egy aprócska eszköz, hiszen 10,95 hüvelykes képátlójú érintőkijelzőt kapott, ami 120 Hz-es képfrissítési ráta és 1920 x 1200 pixeles natív felbontás mellett üzemelhet. A Lunar Lake SoC pontos típusára sajnos nem derült fény, de az ismert opció alapján elég valószínű, hogy négy darab teljesítményre hangolt Lion Cove, illetve négy darab energiahatékonyságra optimalizált Skymont processzormag adja majd a kínálat gerincét, akármelyik verzióról is legyen szó. A Core Ultra 5-ös modellnél várhatóan 7 Xe2-es, míg a Core Ultra 7-es modellnél 8 Xe2-es mag köré épülhet az iGPU, ami a Battlemage architektúrából merít, de nem az Xe2-HPG, hanem az alacsony fogyasztásra optimalizált Xe2-LPG architektúra köré épül. Az iGPU várhatóan jókora gyorsulást hoz majd, amire bizony szükség is van az adott kategóriában.

Galéria megnyitása

A Lunar Lake SoC a korábbi információk alapján Memory-On-Package technológiával büszkélkedik majd, vagyis az LPDDR5X szabványú memóriachipek közvetlenül a SoC egységen helyezkednek majd el, nem alaplapra forrasztott kivitelben. Ez azt is jelenti, hogy a memóriakapacitás kiválasztásánál figyelembe kell venni a hosszabb távú igényeket, ugyanis a SoC egységen elhelyezett memóriachipeket eléggé nehéz és körülményes lesz cserélni – várhatóan nehezebb, mint alaplapra forrasztott társaikat. Átlagfelhasználói szinten kizárt lesz a memóriabővítés lehetősége, de még a professzionális felhasználóknak is feladhatja a leckét az új dizájn – ez majd később kiderül. Maga a rendszermemória 16 GB-nyi vagy 32 GB-nyi kapacitással rendelkezhet, de a GP10 opciói között 64 GB is szerepel, ami egy kissé meglepő.

Maga a kézi játékkonzol egyébként 2280-as formátumú M.2 PCIe NVMe SSD kártyával érkezik, az viszont nem derült ki, melyik PCIe szabványt használja majd, csak annyi biztos, hogy az adattároló kapacitás maximum 2 TB lesz. A kommunikációt Wi-Fi 5 és 6E támogatás segíti majd, a csatlakozók között pedig jelen lesz USB4 Type-C port, headset csatlakozó, illetve SD memóriakártya-olvasó is.

A fentiek alapján van rá esély, hogy az új kézi játékkonzol mellett az Intel Lunar Lake processzor-sorozata is bemutatkozhat a Computex 2024 idején, még ha csak formális rajtról lesz is szó.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére