Shop menü

JÖN A VILÁG ELSŐ SZÍNES E-INK KIJELZŐVEL ELLÁTOTT EGYBEGÉPE

Gyakorlatilag ez lesz a világ első színes E-Ink kijelzővel ellátott egybegépe, amennyiben a közösségi finanszírozás sikerrel jár.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Jön a világ első színes E-Ink kijelzővel ellátott egybegépe

Az e-könyv olvasók piacáról ismert Bigme egy meglehetősen szokatlan újdonsággal rukkolt elő, ami egyben a gyártó első egybegépének is minősül. A különleges konfiguráció letisztult, egyszerű, mégis elegáns kivitelben érkezik, viszont a kijelzőt nem klasszikus, régóta alkalmazott technológia alkotja, ugyanis az IPS és a VA panel helyét itt egy E-Ink panel vette át, ami ráadásul színek megjelenítésére is képes. Az új egybegép a gyártó szerint lényegében a világ első olyan egybegépe, ami színes E-ink kijelzőt kapott.

A későbbiekben a Kickstarter virtuális hasábjain kalapozó gyártó terméke tényleg egy igazi ritkaság, ami iránt a jelek szerint elég nagy az érdeklődés. Egyelőre csak egy bemutatkozó leírás került fel, a közösségi gyűjtés még nem indult meg, ám már így is elég sok információ látott napvilágot az egybegéppel kapcsolatban. Az alapokat biztosító színes E-Ink kijelző a jelek szerint 25,3 hüvelykes képaránnyal és QHD felbontással rendelkezik, ám ezen a téren egyéb információt hivatalosan még nem árultak el.

Szerencsére így is van némi támpont, ugyanis az említett tulajdonságok alapján a Bigme egybegépe valószínűleg ugyanazt a panelt használja, amit a Dasung korábban bemutatott asztali kijelzője. Ha így van, akkor az azt jelenti, hogy a 16:9-es képarányú panel 3200 x1800 pixeles natív felbontással működhet, összesen 4096 színárnyalat megjelenítésére képes, a képpontsűrűsége pedig 145 ppi. A termék ebben az esetben ugyanúgy kínálhat Tubo Refresh Rate funkciót, mint az említett monitor. A termék kapott előlapi világítást is, amelynek színhőmérséklete meleg és hideg módban állítható lesz.

Galéria megnyitása

Maga az egybegép, ami egy komplett PC-nek tekinthető, kapott egy HDMI videó bemenetet, azaz szükség esetén akár külső monitorként is használható egy másik konfigurációhoz, vagy éppen mobileszközhöz. A mobilokat ezzel együtt még Wireless Casting funkció is várja, azaz vezeték nélkül lehet különböző tartalmakat továbbítani a kijelzőre. A rendszer a leírás szerint hang alapú vezérlési lehetőséggel is büszkélkedik.

Hardver terén egyelőre eléggé kevés részletre derült fény, mindössze annyi biztos, hogy egy Intel Core i5-ös sorozatú processzor adja az alapokat, az viszont rejtély, pontosan mennyi rendszermemória és mennyi tárhely lapul a kijelző mögött. A panelt egyébként 90 fokkal el lehet majd forgatni, azaz lesz portré mód is. Az új egybegép a HDMI videó bemenet mellett további 9 porttal rendelkezik majd, ezek pontos típusáról később hullhat le a lepel, illetve arról is, pontosan milyen paraméterekkel rendelkezhet az újdonság.

A színes E-ink kijelzők egyáltalán nem olcsóbbak a tradicionális LCD kijelzőknél, hiába csak kevesebb színárnyalat megjelenítésére képesek. A jelenlegi felhozatalt nézve az 1500-1800 dollár közötti ár  areális ebben a képátlóban, így a Bigme egybegépe ennél csak drágább lehet, főleg, hogy ez lesz az első színes E-Ink kijelzővel ellátott egybegép a piacon, már amennyiben a Kicsktarter virtuális hasábjain zajló gyűjtés sikerrel zárul.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére