Jól sikerültek a Facebook Portal és Portal+ lakáskiegészítők

Még az ár-érték aránya is rendben van a Facebook újdonságainak, viszont az kérdéses, hogy mennyire lesz meg a bizalom az emberekben az újdonságokkal szemben.

Jól sikerültek a Facebook Portal és Portal+ lakáskiegészítők

Már régóta lehetett pletykákat hallani arról, hogy a Facebook digitális asszisztenssel ellátott lakáskiegészítőn dolgozik, és most végre bemutatkozott, illetve bemutatkoztak a kész termékek. A Facebook Portal és Portal+ esetében a videocsevegési lehetőség kiemelkedően fontos szerepet játszik, és igyekezett hangsúlyozni a biztonságot is a vállalat.

Galéria megnyitása
Facebook Portal

A két Portal modell hasonló lehetőségekkel rendelkezik, de egészen eltérő köntösben érkeztek a készülékek. A Facebook Portal esetében egy 10 hüvelykes megjelenítő van az előlapon, ami fektetett elrendezésű, és 1280 x 800 képpontos felbontással rendelkezik, míg a Portal+ már állított képernyővel várja, hogy munkába állhasson, és egy 15 hüvelykes panelre épül, ami Full HD-s felbontással üzemel, így egészen szép képminőséggel szolgál. (Még környezeti fény szenzorral is el lettek látva, úgyhogy képesek maguk állítani a fényerejüket.) Mind a kettő eszköznek 12 megapixeles kamerája van, ami 140 fokos látószögű lencserendszerrel társul, így rendkívül nagy teret tudnak figyelemmel tartani. Érdekesség itt a Smart Camera funkció, ami képes ráközelíteni a videohívásban résztvevő személyekre és követni is tudja az embereket, illetve mindig úgy igazíthatja a képét, hogy semmilyen fontos téma ne maradjon le – persze mindezt szoftveres úton éri el. A Facebook a Messengeren keresztül teszi majd lehetővé a videocsevegések bonyolítását, így a hívott félnek nem kell Portallal rendelkeznie. A csoportos beszélgetéseknél egyszerre akár 7 személynek a kameráját is lehet majd nézni az termékeken.

Galéria megnyitása
Facebook Portal+

A Portal és a Portal+ jó hangzással szolgál majd, de ezen a téren már a Portal+ az, ami igazán jól teljesít. A szerényebb eszköznek 10 wattos sztereó hangrendszere van a burkolata alatt, míg a pluszosított modell már 20 wattos zenei teljesítményről tesz majd tanúbizonyságot, és itt a kettő sztereó hangszóró mellett már egy 4 hüvelykes mélynyomó is akad. Mindkét masina ugyanolyan mikrofonrendszert vonultat fel, négy nagy hatótávolságú egység van a fedélzetükön, kettő-kettő elől és hátul, így 360 fokban tudnak hallgatózni. Itt említést érdemel a Smart Sound technológia, ami képes kiemelni a felhasználók hangját és lecsökkenteni a háttérzajt, így akár egészen messziről is jól fogja hallani a másik fél a felhasználó mondanivalóját, és akár járkálhat is az ember a szobában. A Portal és a Portal+ teljesen hangvezérelt, minden funkcióját el lehet érni a megfelelő utasításokkal. Digitális személyi asszisztens szolgáltatásnak sincsenek híján a Facebook Portálok, a vállalat az Amazon Alexa alkalmazása mellett döntött. A rendszer ezáltal elképesztő mennyiségű hangutasítással képes lesz boldogulni, vezérelni lehet általa a kapcsolódó lakáskiegészítőket, információk kérdezhetőek le vele, és amikor csak tudja, kihasználja majd a szerkezetek kijelzőjét is az Alexa. Az időjárásról például nemcsak pillanatnyi tájékoztatást adhat, hanem több napos előrejelzést is mutathat.

Galéria megnyitása

A készülékek lehetőséget nyújtanak olyan közösségi funkciók használatára, mint például a megosztás. Lehet a Facebookra zenéket posztolni, közzétenni a pillanatnyi aktivitásra vonatkozó információkat, és így tovább. Emellett videókat is lehet fogyasztani a Portal és a Portal+ felületén, és a zenehallgatás során olyan helyekről érkezhet a muzsika, mint a Spotify, az iHeartRadio vagy a Pandora. Az újdonságok képesek mutatni a fontos értesítéseket, például a névnapokat, valamint beállítható rajtuk a kedvenc fotók és videók megjelenítése is, ha valaki éppen arra vágyna. Továbbá a szórakozási lehetőségek lajstromában is vannak érdekességek, biztosított például a kiterjesztett valósággal kapcsolatos effektek alkalmazása a kamera képén, amit a Spark AR platform tesz lehetővé. A Story Time funkció pedig arról gondoskodik a vállalat elmondása alapján, hogy a történeteket megelevenítse egyedi vizuális és hangeffektek hozzáadásával. A kapcsolati képességeket tekintve a gépezetekben van Wi-Fi (802.11 a/b/g/n/ac, 2,4 és 5 GHz, MIMO) és Bluetooth 4.2 modul is.

Galéria megnyitása

A Facebooknak idén rendesen kijutott az adatkezelési gondokból, és éppen ezért a Portal és a Portal+ esetében valószínűleg nem lesz egyszerű elnyerni a felhasználók bizalmát. A vállalat viszont, amit csak tud, próbál megtenni azért, hogy biztosítsa az embereket afelől, hogy ezek megbízható termékek, semmilyen kockázattal nem jár a használatuk. Például egyetlen érintéssel lekapcsolható az összes mikrofon és persze a kamera is, sőt mi több, a kamerára tervezett takaró kiegészítőt a Facebook, amivel egyszerűen „megvakítható” a két Portal modell. A Facebook azt is igyekezett elmondani, hogy egyáltalán nem felügyeli a gépeken átfutó tartalmakat, és amit csak lehet, azt helyben futtat le, nem továbbítja külső szerverek irányába. Ezeken felül pedig az összes kommunikáció kiemelt titkosítással történik majd, ami csak végbemegy az eszközökön keresztül. A készülékek lezárása is biztonságos, 4-től 12 számjegyig terjedő kódot lehet megadni a hozzáféréshez, és ennek a megváltoztatása (illetve beállítása) is plusz védelemmel lett ellátva, a Facebook jelszót kell megadni a művelethez.

Facebook Portal és Portal+ már megrendelhető az Egyesült Államokban, de a szállítása csak novemberben indul majd a jelenlegi tervek szerint. A Portal esetében az ajánlott fogyasztói ár 200 dollárban lett meghatározva, a Portal+ viszont már jóval többet kóstál, ezért az eszközért 350 dollárt kell leszurkolni – persze itt már 15 hüvelykes kijelzővel ellátott masinát kap az ember jobb hangzással és kiváló kamerával.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap