Jól alakult az elmúlt negyedév a GPU piacon

Jól alakult az elmúlt negyedév a GPU piacon

A Jon Peddie Research most is közzétette legfrissebb elemzéseit, amelyek a GPU piac elmúlt negyedéves teljesítményéről szolgálnak némi információval. A különböző piaci elemzéseket készítő vállalat szerint a GPU szegmens az idei év második negyedévében meglepően jól szerepelt: az előzetes várakozások ellenére az első negyedév adataihoz képest csak 0,49%-os volt a csökkenés mértéke, ami összességében jó eredménynek mondható.

Az elemzés szerint a GPU szállítási mutatók 2001. óta idén szenvedték el a legkisebb csökkenést: az eredmények a 2007-es év második negyedévéhez képest 16%-os növekedést mutatnak. Az Intel számára rendkívül kedvező volt az elmúlt negyedév, a gyártó ugyanis éves viszonylatban 46%-os növekedést produkált a teljes GPU piacon, míg az Nvidia és az AMD teljesítménye csak 11,9%-os és 7,9%-os növekedéshez volt elegendő. A kisebb GPU gyártó vállalatok már közel sem voltak ennyire szerencsések, ugyanis együttes teljesítményük 65%-os csökkenést mutat a szállítási eredmények tekintetében a tavalyi év azonos időszakához képest.

A Jon Peddie Research szakemberei természetesen az egyes vállalatok aktuális piaci részesedését is vizsgálták. Az összes GPU szállítást elemezve kiderül, hogy az AMD a tavalyi év második negyedéves 19,5%-os eredménye helyett idén csak 18,1%-ot ért el, míg az Nvidia részesedése a korábbi 32,5%-ról az elmúlt negyedév folyamán 31,4%-ra csökkent. Az Intel ezzel szemben jelentős mértékben növelte részesedését a teljes GPU piacon: a gyártó a korábbi 37,6%-os részesedését 47,3%-ig tornászta fel. Érdekes egyébként az a tény is, hogy az Intel semmit nem árul el azoknak a felhasználóknak a számáról, akiknek alaplapján ugyan Intel integrált videó vezérlő van, de mégsem azt, hanem egy dedikált videokártyát használnak. Egyszóval az Intel piaci részesedésének értékéből nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni.

Hogy mit hoz a jövő? A JPR szakemberei szerint az AMD a jelenlegi, vagyis a harmadik negyedév folyamán jelentős mértékben fogja növelni piaci részesedését a GPU szegmensben. Ez egyáltalán nem mondható váratlan fordulatnak, ugyanis a gyártó Radeon HD 4000-es sorozata, valamint a többszörösen díjazott, notebookokban használatos videó vezérlője meglepően jól fogy, illetve meglepően népszerű a felhasználók körében. Jó lenne, ha az AMD végre a processzor piacon is elkezdené magát összeszedni...

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward