John Carmack örül a Microsoft ZeniMaxos felvásárlásának

A legendás programozó talán végre mókolhatja saját korábbi játékait is.

John Carmack örül a Microsoft ZeniMaxos felvásárlásának

A Microsoft az év egyik, ha nem a legnagyobb videojátékos üzletét kötötte meg, amikor felvásárolta magának a ZeniMaxot és azzal együtt minden érdekeltségét, ez pedig sok játékosnak és fejlesztőnek jelenhet pozitív fejleményt.

A Doom, a Quake, Wolfeinstein és az FPS műfaj egyik atyjának tartott programozó, John Carmack még 2013-ban nem túl jó viszonyban vált el a ZeniMaxtól, hiszen azok több millió dollárra perelték őt, miszerint ellopta, és az Oculushoz átvitte a VR-ral kapcsolatos kutatások eredményeit. Magát Carmack-ot a bíróság akkor felmentette, de az Oculust nem.

Carmack később beperelte a ZeniMaxot, mivel azok sok-sok év után sem voltak hajlandóak kifizetni számára az id Software neki járó összegének egy részét, de végül peren kívül megegyeztek. A mostani felvásárlást pedig Carmack egy tweetben üdvözölte, szerinte a Microsoft jó tulajdonosa lesz a ZeniMaxnak és mivel velük nincs személyes nézeteltérésük, így reméli, hogy újra dolgozhat a régebbi címein.

Carmack éppen pár nappal ezelőtt, a Facebook Connect után, egy szűkkörű, Venues felhasználóknak tartott beszélgetésben említette a jelenlévőknek, hogy mi a helyzet a régi címeinek a jogaival. Megkérdezték ugyanis tőle, hogy mit gondol a Quake, Doom és a többi VR modról, amit a rajongók hoznak el Questre, amire Carmack készségesen válaszolt is (50 perc 40 másodpercnél kezdődik ez a beszélgetés).

Carmack-nak nagyon tetszenek ezek a modok és mivel mindig is nagy rajongója volt a nyílt forráskódnak, ezért örül annak, hogy ilyen módon is újjászületnek a játékai. Ő maga is kipróbálta őket és percek alatt megoldott például a Doom VR-ban egy olyan problémát, amit a fejlesztőnek még akkor nem sikerült, de sajnos a ZeniMax haragjától tartva nem merte ezt feltölteni és ezzel segíteni a projektet. Az ügyvédjén keresztül e-mailben megkérdezte a kiadót, hogy igaz, hogy nyílt forráskódú a játék, de lenne-e belőle baj, ha segítene a fejlesztésben, azok viszont válaszra se méltatták.

Carmack legutóbb a Facebook Connecten beszélt részletesebben a munkáiról és a VR jelenlegi helyzetéről. Elmondta például, hogy bár a Facebook a világ legnagyobb szociális hálózatával rendelkezik, de eddig minden egyes VR-ral kapcsolatos közösségi munkájuk zsákutca lett, ennek ellenére most úgy látja, hogy a Facebook Horizon végre egy jó irány lesz a cég életében.

Szerinte az Oculus Quest 2 minden szinten előrelépés és a kijelzője tényleg a legjobb lesz, amivel ők valaha előrukkoltak, a Qualcomm XR2 is remekül fogja végezni a dolgát.

Jelenleg nagy kihívásnak tartja, hogy a VR szemüvegeken belül a beszélgetőpartnerek ne vágjanak egymás szavába a mikrofonok és a netkapcsolatból fakadó késések miatt, szeretné, ha gördülékenyebb lenne a kommunikáció. Méltatta az Nvidia legújabb videokártyáit is, ami hatalmas előrelépés lesz és természetesen egy Link kábel segítségével a Quest szemüvegek is tudnak profitálni ezekből az erőművekből.

A Doom és Quake modok ingyen letölthetőek Oculus Questre innen, és emellett jelenleg készülőben van a Doom 3 szintén Questes változata is.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap