Shop menü

JÖHETNEK AZ 5G-S OKOSÓRÁK, HÁLA A QUALCOMM ÚJ FEJLESZTÉSÉNEK

220 megabites letöltésre lesznek képesek az okosórák; új szegmens számára tervezett 5G modemet a Qualcomm, ezzel hozzájárulhat ahhoz, hogy az új generációs hálózatok még szélesebb fronton kezdjenek terjedni.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Jöhetnek az 5G-s okosórák, hála a Qualcomm új fejlesztésének

A Qualcommnak köszönhető napjainkban a legtöbb 5G-s készülék létrejötte, és most a vállalat már azon dolgozik, hogy a különösen alacsony fogyasztású termékekbe is eljuttassa az új generációs mobil hálózati modemet. A viselhető kiegészítők meghódítását tűzte ki célul a chiptervező, ami nem kis feladat.

A Snapdragon X szériában számos 5G modem jelent már meg, de azok mind arra szolgáltak, hogy a mobiltelefonok keretei között biztosítható legyen az 5G támogatás. Ezek a lapkák nem alkalmasak arra, hogy igazán alacsony fogyasztású készülékbe beépíthetők legyenek, szóval erre a feladatra egy új komponenst kellett tervezni. Így született meg a Snapdragon X35.

Galéria megnyitása

A Snapdragon X35 révén a mérnökök már lehetőséget kapnak arra, hogy okosórát tervezzenek 5G mobil hálózati támogatással megfűszerezve, ami korábban szinte teljesen elképzelhetetlen volt. Az okostelefonokban hiába van már évek óta 5G – még a középkategóriában is – a viselhető kiegészítőknél ez még mindig várat magára. A változást pedig a Snapdragon X35 hozhatja el, ami a világ első 5G NR light modem RF rendszere lett.

A tervezés során folyamatosan arra törekedett a Qualcomm, hogy egy nagyon magas szinten integrált, és ezzel együtt kiemelkedő energiahatékonyságú dizájnt alkosson meg. Az optimalizálás során az 5G támogatás teljes körű biztosítása volt az elsődleges cél. Úgy látja a vállalat, hogy itt az ideje az 5G ökoszisztémát kiterjeszteni, ehhez pedig egy kifejezetten alacsony komplexitású dizájn kellett, ami mégis megfelel a 3GPP Release 17 előírásoknak. Erre pedig azért volt szükség, mert ebben vannak energiahatékonyságot növelő funkciók.

Galéria megnyitása

A Qualcomm mérnökei szorosan integrálták az RF rendszert a modemmel, hogy ezáltal is csökkentsék az egész felépítés méretét, valamint növeljék az energiahatékonyságot. Itt tényleg minden a méretről és a fogyasztásról szólt, éppen ezért egészen modern a Snapdragon X35. A cég szerint az NR-Light modem az RF rendszerrel betölti majd az űrt az 5G-s rendszerchipek és a modern, Narrowband-IoT (NB-IoT) megoldások között a jövőben érkező készülékeknél.

Galéria megnyitása

A Snapdragon X35 a Sub-6 frekvenciatartományt támogatja, és a 4G LTE modem is részét képezi az 5G NR light modem mellett. A sávszélesség 220 Mbps lehet a letöltések alkalmával, a feltöltések során pedig 100 Mbps érhető el vele. Támogatja a VoNR technológiát a VoLTE mellett, így akár a hanghívások is mehetnek majd az 5G kapcsolat felett okosórákról és más eszközökről.

Zárásul azt is el kell mondani, hogy készül egy ennél szerényebb egység Snapdragon X32 néven, de erről túl sok részletet egyelőre nem tudtunk meg. Egy olyan konfiguráció lesz ez, ami az X35-től is olcsóbban kelleti majd a bájait.

Galéria megnyitása

A Qualcomm szóban forgó újdonságai még váratnak magukra, lényegében még a mintákat sem kezdte szállítani a cég. Ha minden jól megy, akkor a partnerek az idei év első felében kapják majd kézhez az első darabokat, a kész termékek megjelenése pedig előre láthatólag 2024-ben lesz esedékes. Idén biztosan nem fog bevetésre kerülni a Snapdragon X35, az X32 pedig még későbbre várható. Okosórák mellett a modem más eszközökben is megjelenhet majd, feltűnhet például AR/VR szemüvegekben is, de ez még a jövő zenéje.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére