Jöhet a vezetékmentes Samsung DeX

Jöhet a vezetékmentes Samsung DeX

A Samsung minden évben tovább finomítja a DeX technológiát, ami arra szolgál, hogy az okostelefonnal személyi számítógépeknél megszokott felhasználói élményt lehessen elérni. Ezt a technológiát a Galaxy S8-nál jelentette be a vállalat, ott volt először kipróbálható a DeX, ami a hírek szerint hamarosan teljesen vezeték nélkülivé válhat.

A Samsung DeX eddig finoman szólva sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, de ez a jelek szerint egyáltalán nem zavarja a vállalatot, és folyamatosan sok energiát fektet ennek a fejlesztésébe, hogy jobbá váljon. Kezdetben egy nagy dokkolóra volt szükség a DeX használatához, amihez vezetéken kapcsolódott a külső megjelenítő és minden periféria, így az egér és/vagy a billentyűzet is. Majd tavaly befutott a DeX-nek az a variáns, ahol már elegendő volt vezetéken csatlakoztatni a kijelzőt, ami egy C-típusú USB-HDMI kábellel volt összedrótozható az okostelefonnal, így például a Galaxy Note9-cel. Ebben az évben pedig végre létrejöhet az a DeX verzió, amelynél az üzemeléshez már egyáltalán nincs szükség madzagokra.

Galéria megnyitása
Korábban saját dokkolója volt a DeX-nek, de erre talán már nem lesz szükség idén

A Samsung a napokban levédette az Európai Unió Szellemi Tulajdoni Hivatalánál a DeX Live nevet, valószínűleg így hívják majd a teljesen vezetékmentes használatot biztosító megoldást. Ebben az esetben vezérléshez szükséges perifériák Bluetooth-on keresztül kapcsolódhatnak majd az okostelefonhoz, a külső kijelzőre pedig valószínűleg Wi-Fi-n keresztül fogja tükrözni a képét az eszköz. Illetve vélhetően nem puszta tükrözésről lesz itt szó, hiszen a DeX eddig úgy működött, hogy miközben asztali számítógéphez hasonlóan lehetett használni, addig a mobilos funkcionalitását sem veszítette el, és lehetett például hívást fogadni rajta. És reményeink szerint a DeX Live esetében is hasonló lesz a helyzet.

Azt nehéz megmondani, hogy a DeX ilyen formán már tényleg népszerűvé válhat-e, de valószínűleg nem lesz hirtelen óriási sikere. Ha egyre többen kezdik használni, az is csak fokozatosan fog történni, nem sok esély van arra, hogy gyorsan utat tör magának. A DeX legnagyobb problémája ugyanis nem abból fakadt, hogy vezetékekre volt szükség a használatához, hanem abból, hogy a felhasználói élmény gyenge volt, és nagyon korlátoltak voltak a lehetőségek is.

A Samsung Galaxy Note10 egyik nagy újítása lehet majd a DeX Live, ami remélhetőleg a szoftveres oldalon is hoz majd újításokat, hogy valóban legyen esélye az érvényesülésre. Zárásul pedig megjegyezzük, hogy a Huawei már a Mate 20 szériával bevezette a teljesen vezeték nélkül használható asztali módot. A kínai alakulat a Miracast technológiát használta ki a képátvitelhez, és itt a külső kijelző csatlakoztatása után a mobil megjelenítője egyfajta érintőpaddá avanzsált.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap