Jelentősen bővülhet a Chromecast funkcionalitása

Elérhetővé vált a Chromecast SDK, amellyel érdekesebbnél érdekesebb alkalmazások készíthetőek – akár játékokat is lehet majd streamelni Chromecast-en keresztül.

Jelentősen bővülhet a Chromecast funkcionalitása

A Google 35 dolláros Chromecastje egy meglehetősen érdekes termék, ami mostantól még ütőképesebb, mint eddig. A vállalat ma publikusan is elérhetővé tette a Chromecast SDK-t, amelynek köszönhetően a fejlesztők olyan alkalmazásokat készíthetnek, amelyek a Chromecast használatával különböző tartalmakat streamelhetnek az adott televízió vagy monitor kijelzőjére – ezek között az alkalmazások között idővel játékok is megjelenhetnek.

Jelenleg az adott televízió, illetve monitor HDMI portjába illeszkedő Chromecast segítségével PC-n, Mac-en vagy Chromebook-on futó Google Chrome webböngészőből lehet különböző tartalmakat televízióra streamelni, ehhez pedig egy Chrome bővítmény (Google Cast) használatára van szükség. Ezzel együtt már több olyan mobil alkalmazás is jelen van a kínálatban, amelyekkel kiaknázhatóak a Chromecast streameléssel kapcsolatos képességei. A Chromecast SDK jóvoltából a lista persze jelentősen bővülni fog: a nem is oly távoli jövőben a játékok is megjelenhetnek a repertoárban. Utóbbiaknál az adott játék képe a televízió kijelzőjén jelenhet meg, de az irányítás az adott mobileszköz, illetve egyéb küldő konfiguráció segítségével történik.

A Google szerint rengeteg lehetőség rejlik a Chromecast-ben, amelyeket a szoftverfejlesztők idővel ki is aknáznak majd – a játékok szegmense kétségkívül talán az egyik legérdekesebb lehet. Az SDK segítségével Androidra, iOS-re, OS X-re, Chrome OS-re és Windows-ra is lehet olyan "küldő" alkalmazásokat írni, amelyekkel kiaknázhatóak a Chromecast-ben rejlő lehetőségek, egyszóval platformok tekintetében meglehetősen széleskörű a támogatás.

A Chrome webböngészőben futó videók mellett egyébként akár komplett böngészőfület is lehet televízióra streamelni, így a fotók és a weboldalak mellett egyéb tartalmak is hatékonyan megoszthatóak. A videók lejátszását az adott asztali vagy mobileszközről – például YoutTube, NetFlix vagy Hulu appból –, vagy a Chrome webböngészőből lehet vezérelni.

A Chromecast SDK-t innen tölthetik le a fejlesztők, itt pedig némi leírást is találnak, amelynek segítségével el lehet kezdeni az alkalmazások fejlesztését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward