Jelentős adatforgalmat spórol meg az új Chrome bővítmény

A Data Saver, vagyis Adatforgalom-csökkentő plugin nem csak asztali webböngészőre, hanem a Chrome iOS és Android alatt futó kiadásaira is elérhető – béta módban.

Jelentős adatforgalmat spórol meg az új Chrome bővítmény

A Google szoftverfejlesztő szakemberei egy új bővítménnyel egészítették ki a Chrome webböngésző repertoárját, amelynek legfontosabb feladata az, hogy adattömörítéssel segítsen az adatforgalom hatékony csökkentésében. Ez főként akkor jöhet jól, ha forgalomkorlátos mobilinternetet használunk a világhálón való szörfözésre, de akkor is jó szolgálatot tehet, ha lassú WiFi kapcsolatot kell igénybe vennünk például egy benzinkúton vagy egy hotelben. Ezekben az esetekben nagyon fontos, hogy a kívánt tartalmak megtekintése a lehető legkevesebb adatforgalmat generálja.

A fenti problémakör hathatós megoldásaként született meg a legújabb Chrome bővítmény, amely frappánsan a Data Saver nevet kapta. Az újdonság egyelőre még csak béta változatban érhető el, azaz előfordulhatnak stabilitásbeli és működésbeli problémák, de az általa kínált előny még így is vonzónak tűnik. A Data Saver bővítmény nem csak asztali webböngészőhöz, hanem iOS vagy Android mobil operációs rendszerekre szánt Chrome kiadásokhoz is elérhető.

A képre kattintva egyenesen a bővítmény letöltő oldalára ugorhatnak az érdeklődők

A Data Saver a tesztek szerint nem gyakorol észrevehető negatív hatást a teljesítményre, illetve a felhasználói élményre sem. A spórolva betöltött weboldal ugyanúgy élvezhető, mint normál társa és a betöltéshez szükséges idő esetében sem tapasztalható számottevő növekedés. Gyorstesztünk szerint tartalmaktól függően akár 45%-nyi, vagy nagyobb adatforgalom-csökkenés is elérhető a Data Saver bővítmény használata mellett. Ha sok nagyméretű fotó van egy adott weboldalon, akkor akár 60-70%-nyi adatforgalmat is meg tud spórolni a Data Saver – természetesen a képek tömörítésével.

Érdekességképpen megnéztük, hogy ugyanazon a weboldalon böngészve mekkora méretbeli csökkenés tapasztalható a nagyobb képeknél Adatforgalom-csökkentő használatával, illetve nélküle. A nagyobb méretű képek esetén a plugin bekapcsolásakor a méret az eredetihez képest negyedére vagy ötödére csökkent, ami nagyobb méretű fotók esetén észrevehető minőségromlást okoz, de ez csak akkor tűnik fel nagyon, ha előtte láttuk az eredeti képet is.

A béta státuszú bővítmény persze hiányosságokkal is küzd, ugyanis nem támogatja az Inkognitó módot, valamint a HTTPS protokollt sem, ami a biztonságos webkapcsolat kiépítéséhez szükséges. Jelenlegi formájában a Data Saver plugin inkább mindennapi általános webböngészésre használható, de ha HTTPS protokollt használó lapot használunk, vagy bekapcsoljuk az Inkognitó módot, azonnal elveszítjük az adatforgalom-csökkentő szolgáltatás előnyeit. Maga a plugin a beállítások között a "Data Saver" menüpontnál engedélyezhető – asztali webböngészőnél pedig a címsor végén található "Data Saver" ikonra kattintva bújik elő a kezelőfelülete, ahol a megspórolt adatforgalom-mennyiségről is tájékoztatást kapunk, természetesen százalékos formában. Letöltéséhez ide kell ellátogatni.

Az ígéretes bővítmény idővel HTTPS támogatást is kaphat, valamint az Inkognitó módot is támogathatja, de hogy ezek az újítások mikor tűnnek fel benne, az egyelőre rejtély. Az is rejtély, hogy a bővítmény idővel kilép-e a béta státuszból, vagy örökre benne marad, majd pedig ugyanúgy süllyesztőbe kerül-e, mint sok egyéb korábbi próbálkozás.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward