Izgalmas Sony képszenzor bukkant fel a láthatáron

Az IMX686 meglehetősen jó dinamikával dolgozhat majd.

Izgalmas Sony képszenzor bukkant fel a láthatáron

A Sony okostelefonjai folyamatosan gyengélkednek az eladásokat tekintve, és akadnak még olyan területek a cégen belül, melyek nem most vannak a csúcson, de a képérzékelő szenzorok olyannyira jól futna, hogy ezeknek hála rekord negyedév van a japánok háta mögött. Az IMX szériás komponensek hada elképesztő ütemben fogy elsősorban az okostelefonokba épített többkamerás rendszereknek hála.

Az utóbbi időben a Sony több izgalmas fejlesztést is letett az asztalra, de a megapixel-háborúban most a Samsung áll nyerésre. A Xiaomival közösen a Samsung létrehozta a világ legnagyobb fizikai méretekkel rendelkező mobilos érzékelőjét az ISOCELL Bright HMX személyében, mely nem mellesleg már 108 MPixeles állóképek megörökítésére alkalmas mindenféle szoftveres trükközés nélkül. A Sony erre egyelőre nem válaszolt, de talán már úton van a cégnek azon fejlesztése, amivel a Samsung mellé ismét előrelépne, ha most némiképp hátrányban is van.

Galéria megnyitása

A napokban a japánok váratlanul egy előzetessel álltak elő – ez eléggé szokatlan a cégtől –, melyben rávilágítottak arra, hogy érkezik a nagy népszerűségnek örvendő, és kiváló lehetőségekkel rendelkező IMX586 utódja.

Ez a 48 MPixeles egység elsőként nyújtott ilyen natív felbontást, és ezen felül egészen nagynak is számított, amikor befutott, de azóta bőven több mint egy év eltelt, és még mindig nem kapott valódi jogutódot. Most viszont jön a Sony IMX686 képérzékelő szenzor.

Galéria megnyitása

A Sony egyelőre csak egy videós előzetes adott ki, amihez semmilyen extra kommentárt nem fűzött. Az előzetesbe viszont több mintaképet is belefűzött. A vállalat elmondta, hogy az IMX686 egyelőre még nincs végleges készülékbe építve, hanem egy tesztelésre szánt szerkezeten lett használva. Az előzetesben szereplő képek a felbontásról nem árulkodnak, így azt nem lehet tudni, hogy a megapixelek terén hogyan fog állni a szenzor.

Azt viszont lehet látni a képeken, hogy mindegyik felvétel elképesztően jó dinamikával rendelkezik. A legsötétebb részek és a legvilágosabbak is megvannak, ami talán annak köszönhető, hogy eleve valamilyen HDR algoritmust fog alkalmazni. Nagyon gyenge fényviszonyoknál is jól fog teljesíteni, olyannyira, hogy csillagok fényképezésében talán minden eddigi (mobilos) megoldást túlszárnyalhat.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Weibon megjelent előzeteshez kapcsolódóan még annyit lehet tudni, hogy az új IMX686 képérzékelő szenzor csak 2020-ban fog bevetésre kerülni. Viszont újabb részleteket talán még megtudhatunk idén ezzel kapcsolatosan.

Kíváncsian várjuk, hogy a Sony következő generációs képérzékelője mire lesz képes, fel tudja-e majd venni a harcot a Samsung idei évben felsorakoztatott 64 és 108 megapixeles termékeivel – melyek nemcsak a felbontásukban, hanem a méretükben is előre léptek teljesen új szintre. Reményeink szerint a Sony olyan egységet tesz le az asztalra, ami legalább annyira mérföldkőnek tekinthető majd az okostelefonos szenzorok körében, mint a Sony IMX586.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap