Izgalmas lett a Qualcomm új mobilplatformja

A Snapdragon 675-ben igazán izmos processzormagok dolgoznak, pedig nem a csúcsot veszi célba.

Izgalmas lett a Qualcomm új mobilplatformja

A Qualcomm egy kicsit meglepő bejelentést tett, ugyanis leleplezte a Snapdragon 675 mobilplatformot, ami lényegében nyugdíjba küldheti a Snapdragon 670-et, pedig ez csak a nyár folyamán került reflektorfénybe, és mindössze három készülékben bukkant fel mostanáig. Az újdonság egy vonzó opció lehet majd a felső-középkategóriás eszközök számára.

Galéria megnyitása

Nyolcmagos rendszerchipről beszélhetünk most is, mint a legtöbb esetben, de nem a szokványos 4-4 processzormagos felállásban: kettő feldolgozó van teljesítményre kihegyezve, és hat pedig a kiváló hatékonyságra.

Itt bukkannak fel először a Kryo 400 szériás processzormagok.

A Kryo 460 Gold páros 2 GHz-es órajel elérésére lesz képes, és ezek állítólag már a Cortex-A76 egységekkel vannak szoros rokoni kapcsolatban. Mint azt megtudtuk, a Kryo 460 Gold egységek 256 KB-os L2 gyorsítótárral vannak megtoldva. A Kryo 460 Silver magok hatosa elvileg a Cortex-A55 egységekre épülnek, ezek 1,8 GHz-es frekvencián pöröghetnek és 64 KB L2 gyorsítótárral rendelkeznek. Hatalmas gyorsulást nem érdemes remélni a Snapdragon 670 után, a Qualcomm elmondása alapján az alkalmazások indításakor nagyjából 15-20%-os előnyről lehet majd beszélni, a webes tevékenység az, ami egy kicsit jobban hozhat a konyhára, ilyen tekintetben már a 35%-ot is elérheti a teljesítménynövekedés.

A Qualcomm a grafikus egységről érdekes módon nem sokat beszélt, és a kiderített információk alapján ez talán nem a véletlen műve. A Snapdragon 710-ben az Adreno 616 van jelen, a Snapdragon 670 az Adreno 615-öt kapta meg, és a jelek szerint ezek mellett a Snapdragon 675 fedélzetén csak az Adreno 612 bukkant fel. Nem teljesen világos, hogy miért használhat gyengébb integrált GPU-t itt a vállalat, mint a felmenőjénél, de talán így akar nagyobb rést teremteni a Snapdragon 710 és a 675 között, a 670 pedig vélhetően úgyis nyugállományba lesz küldve. Ugyanakkor azt elmondta a cég, hogy különböző optimalizációkat vetettek be, amelyeknek köszönhetően elvileg gyorsabban indulnak, simábban futnak majd a játékok a Snapdragon 675 esetében, mint korábban a Snapdragon 670-nel. Itt a háttérben olyasmi megoldást lehet elképzelni, mint a Huawei részéről a GPU Turbónál, mivel a Qualcomm is kiemelte, hogy csak adott címeknél biztosított a jobb futási teljesítmény. Olyan nevek merültek fel, mint a PUBG, a Honor of Kings és egyebek mellett a Soul of Hunter. A vállalat kiemelt a Unity, az Unreal, a Messiah és a NeoX játékmotorokat is a támogatottak között.

Galéria megnyitása

A Snapdragon 675 nincs híján az AI Engine támogatásnak, ami egyben azt is előre vetíti, hogy a Hexagon 685 DSP is helyet kapott a rendszerchipben.

Az AI Engine által a Qualcomm lapkája dedikált feldolgozó nélkül is képes a gépi tanulással kapcsolatos feladatokat viszonylag jó hatékonysággal gyorsítani. Az új Snapdragon fel van vértezve 1 MB-nyi rendszerszintű gyorsítótárral, ami a heterogén üzemet fogja segíteni menet közben. A memóriavezérlőről pedig azt lehet tudni, hogy 14,9 GB/s-os tempót támogat legfeljebb. Kettő 16 bites sávról beszélhetünk ennél, és maximum 1866 MHz-es órajelen üzemelő LPDDR4x technológiás memóriamodulokat tud kezelni 8 gigás kapacitásig.

Galéria megnyitása

A kijelzőtámogatás tekintetében nem esett túlzásba a vállalat, legfeljebb 1080p-s paneleket lehet majd társítani a Snapdragon 675-höz, és biztosított a lehetőség a nyújtott képarányú megoldások bevetésére. A Qualcomm mérnökei meghagyták a Spectra 250 képfeldolgozót, ami már a Snapdragon 670 és a 710 esetében is felbukkant korábban. Viszont itt történt annyi csavar a dologban, hogy már eggyel több MIPI CSI port lesz biztosított, ennek köszönhetően natívan támogatást nyer a triplakamerás felállás is – a hátlapon vagy akár a mobil frontján is. Az elsődleges kamera estében 25 megapixeles támogatásról beszélhetünk, és a Snapdragon 675 olyan kamerákkal boldogul majd gyárilag, mint például az ultraszéles látószögű, a zoomolásra alkalmas, a mélységinformációval szolgáló egység vagy éppen a 3D arcfelismeréshez szükséges megoldás. Itt már egyetlen exponálással lehet mesterséges mélységélességgel is megspékelt HDR fotókat készíteni, szóval meglehetősen nagy mennyiségű információt tud feldolgozni a rendszer a másodperc tört része alatt. Videózásnál az Ultra HD minőség nem jelent problémát (H.264/H.265), sőt mi több, a szuperlassítás is szóba kerülhet másodpercenként 480 képkockás tempóval.

Galéria megnyitása

Az integrált mobil hálózati modem frontján nem történt változás az elődlapkához képest, ezúttal is a Snapdragon X12 LTE dolgozik a fedélzeten. Ez a Qualcomm fejlesztés a letöltések alkalmával 600 Mbps-os sávszélességet biztosíthat ideális körülmények között háromszoros vivő aggregációval, a feltöltések során pedig 150 Mbps-ról beszélhetünk. A Bluetooth 5 modul esetén kiemelte a vállalat, hogy van aptX kiterjesztés is. Ha pedig gyorstöltésről van szó, akár a Quick Charge 4+ is biztosított. Az újdonság még a gyártás tekintetében is tartogat némi érdekességet.

A Snapdragon 675 a Samsungnál készül, de nem a középkategóriás megoldásoknál eddig használt 14 nm-en, és nem is 10 nm-en, hanem 11-en.

A Qualcomm Snapdragon 675 a tervek szerint a következő év elején bukkanhat majd fel a kereskedelmi forgalomba szánt eszközökben. És tekintve, hogy a Snapdragon 670 eddig kizárólag kínai okostelefonokban lépett a színre, nem lenne meglepő, ha az utódja is valamelyik kínai vállalat készülékében kezdené a karrierjét 2019-ben.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap