Itt az eddigi legolcsóbb Turing alapú videokártya, a GTX 1660 Ti

A pletykák egy része végül igaznak bizonyult, igaz, egy területen hatalmasat tévedtek a szivárogtatók: végül nem kaptunk Tensor magokat.

Itt az eddigi legolcsóbb Turing alapú videokártya, a GTX 1660 Ti

Végre eljött az idő arra, hogy bemutatkozzon az Nvidia várva várt új videokártyája, a GeForce GTX 1660 Ti, ami szélesebb tömegek számára is elérhetővé teszi a Turing architetkúra előnyeit. Itt persze ki kell emelnünk, hogy a pletykákkal ellentétben végül nem csak a DirectX RayTracing funkciót biztosító RT magokról, de a DLSS funkcióról gondoskodó Tensor magokról is le kell mondanunk, ugyanis a TU116-os lapkán végül egyik sem lesz jelen, legalábbis aktív állapotban biztosan nem.

Galéria megnyitása

Az újdonság referencia kivitel nélkül érkezik, vagyis lényegében csak gyárilag tunigolt, egyedi hűtéssel ellátott változatok készülnek belőle, konkrét Nvidia referencia dizájn nem, órajel-ajánlásokat persze így is közölt az Nvidia. Az alapokat tehát a 12 nm-es csíkszélességgel készülő TU116-os lapka adja, ami összesen 6,6 milliárd tranzisztort zsúfol egy 284 négyzetmilliméteres területre.

Galéria megnyitása
A Zotac egyik videokártyája

A CUDA magok száma végül 1536 lett, ahogy azt a legutóbbi pletykák is megjósolták, ezekhez 96 textúrázó és 48 renderelő egység társul. A 192-bites memória-adatsínre összesen 6 GB-nyi GDDR6-os fedélzeti memória került, ám itt már nem 14 GHz-es effektív órajelre számíthatunk, mint az RTX modelleknél, hanem csak 12 GHz-esre. A memória-sávszélesség a szűkebb adatsín és az alacsonyabb effektív órajel miatt éppen ezért 288 GB/s-ra csökken, ami ebben a kategóriában elég lesz. Maga a GPU egyébként hivatalosan 1500 MHz-es alap-órajelet, illetve 1770 MHz-es átlagos GPU Boost órajelet használ majd, ám ezektől az értékektől a partnerek eltérhetnek, és el is fognak térni – természetesen felfelé.

Galéria megnyitása

A PCI Express 3.0 x16-os csatolóba illeszkedő videokártya stabil tápellátásáról modelltől függően egy hattűs vagy egy nyolctűs PCI Express tápkábellel gondoskodhatunk, a videó kimenetek között pedig három DisplayPort 1.4-es és egy HDMI 2.0-s port sorakozik majd. Persze videó kimenetek terén is szabad kezet kaptak a gyártók, így ettől eltérő konfigurációkat is láthatunk majd, például akár Dual-Link DVI-D csatlakozóval is, hiszen még erre is mutatkozik igény. A TDP egyébként, amit a partnereknek meg kell célozniuk, 120 W lesz az Nvidia ajánlása szerint.

Galéria megnyitása

A GeForce GTX 1660 Ti listaára 279,99 dollár, viszont a tuningolt és komolyabb egyedi hűtéssel ellátott modellek ennél 5-25 dollárral biztosan többe fognak kerülni. Me megjelenő cikkünkből rövidesen kiderül, milyen teljesítményre képes az újdonság, szokásos videokártya összesítőnkben pedig eláruljuk, milyen árszintre kell felkészülni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward