Shop menü

ITT A VILÁG ELSŐ 4K-S 240 HZ-ES GAMER MONITORA

A TCL újdonsága egyelőre még csak prototípus formájában létezik, nem is árult el róla túl sokat a vállalat.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Itt a világ első 4K-s 240 Hz-es gamer monitora

A gamer monitorok szegmensében 4K-s felbontás mellett jelenleg 144 Hz a maximális képfrissítési ráta, aminek kihajtásához bizonyos játékok esetén igen combos hardverre van szükség. Akik 240 Hz-es képfrissítési rátára vágynak viszonylag magas felbontás mellett és 32 hüvelyk körüli képátlóban gondolkodnak, jelenleg a 2560 x 1440 pixeles natív felbontásig merészkedhetnek, de nem lesz ez mindig így. A TCL China Star Optoelectronics Technology Co a napokban megtartott DTC 2021-es rendezvény alkalmával bemutatott egy igazán különleges gamer monitort, amely az iparágon belül elsőként kínál 240 Hz-es képfrissítési rátát a 4K-s natív felbontás mellé.

A 32 hüvelykes prototípus nemcsak azért különleges, mert a 4K-s felbontás mellett teszi elérhetővé a 240 Hz-es maximális képfrissítési rátát, hanem azért is, mert ívelt kivitelben készült, méghozzá 800R hajlítás sugárral. A TCL illetékesei arról egyelőre nem beszéltek, hogy a speciális 4K-s panel pontosan milyen egyéb tulajdonságokkal rendelkezik, így a kontrasztaránnyal, a fényerősséggel, a színhűséggel és a többi fontos paraméterrel kapcsolatban sem állnak rendelkezésre részletek.

Galéria megnyitása

A szűkszavú tájékoztató persze nem túl nagy meglepetés, hiszen egy 240 Hz-es 4K-s monitor kiszolgálása jelenleg problémákba ütközik, ugyanis jelenleg csak DSC (Display Stream Compression) technológiával érhető el akkora adatátviteli sávszélesség, ami az említett felbontás és képfrissítési ráta teljesítéséhez szükséges, akár a DisplayPort 1.4a, akár a HDMI 2.1-es szabványt nézzük.

Az új panel köré épülő monitorok szélesebb körben valószínűleg majd akkor terjedhetnek el, ha a DisplayPort 2.0 támogatással ellátott videokártyák is széles körben lefedik a piacot. A TCL egyébként nem gyárt monitort, csak panelt, így egyelőre nem valószínű, hogy a fentebb látható prototípus TCL márkanév alatt elérhetővé válik a jövőben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére