Ismét amerikai a leggyorsabb szuperszámítógép-fürt

És nem csak az első helyen, de a harmadik helyen is történt változás, ide ugyanis a Summit "testvére", a Sierra lépett be.

Ismét amerikai a leggyorsabb szuperszámítógép-fürt

A TOP500.org legfrissebb, júniusi listája érdekes változásokat mutat a szuperszámítógép-fürtök globális rangsorában. Eddig a kínaiak fogaltál el a dobogó legfelső fokát, valamint a második helyet is, az amerikaiak pedig az elmúlt hónapok során gőzerővel építették legújabb szuperszámítógép-fürtjeiket. Ezek a Summit és a Sierra nevet viselik – egyik korábbi hírünkben már mindkettőről említést tettünk. Akkoriban úgy tűnt, a Summit hatalmas számítási teljesítménye elegendő lesz ahhoz, hogy végre megtörjék a kínai TaihuLight egyeduralmát, és a végeredmény alapján ez sikerült is.

Galéria megnyitása

A friss lista első helyezettje immár a Summit, ami a korábbi első helyezetthez képest jelentősen magasabb elméleti maximális számítási teljesítményt kínál: az amerikaiak új csodamasinája 122 300 TFLOP/s-os, míg a korábbi kínai csúcstartó csak 93 014,6 TFLOP/s-os csúcsteljesítményre képes. Érdekesség, hogy míg a kínaiak korábbi csúcsrendszere 15 371 kW-os fogyasztás mellett dolgozik, addig az amerikaiak újdonsága csak 8 806 kW-ot fogyaszt, vagyis sokkal energiahatékonyabban működik. Az új amerikai rendszer érkezésével a TaihuLight visszaszorult a második helyre, mögé pedig a másik új amerikai szuperszámítógép-fürt, a Sierra sorakozott fel a maga 71 610 TFLOP/s-os számítási teljesítményével. A negyedik a szebb napokat is látott kínai Tianhe-2A lett, míg az ötödik helyre egy új japán rendszer, az AI Bridging Cloud Infrastructure lépett be. Ez a szett Xeon Gold 6148-as processzorokból és Nvidia Tesla V100-as gyorsítókártyákból épül fel, elméleti maximális számítási teljesítménye 19 880 TFLop/s.

A hatodik a svájci Piz Daint, amely az előző összesítésben még a harmadik helyet foglalta el. A hetedik az amerikai Titan, ami a másik két amerikai rendszerrel együtt az Oak Ridge National Laboratory területén működik. A nyolcadik az amerikai Sequoia, ami korábban a hatodik helyet foglalta el. A kilencedik a szintén amerikai Trinity, ami két helyet csúszott vissza. Az utolsó helyet szintén egy amerikai rendszer, a Cori kaparintotta meg, ami eddig a nyolcadik volt.

Galéria megnyitása
A friss és a régi TOP 500-as lista

Noha a TOP 10-ben nagyon sok amerikai szuperszámítógép-fürt foglal helyet, a teljes listát nézve minden eddiginél kevesebb, 124 szuperszámítógép-fürttel képviselteti magát az ország, ami a novemberi 145-höz képes látványos visszaesés. Kína közben 202-ről 206-ra növelte rendszereinek listáját. A harmadik legnagyobb szereplő Japán, ahol jelenleg 36 nagyteljesítményű konfiguráció dolgozik. Az Egyesült Királyságban, Németországban és Franciaországban sorrendben 22, 21, illetve 18 szuperszámítógép-fürt működik.

Galéria megnyitása

Az új lista az első, amelynél az 500 leggyorsabbszuperszámítógép-fürt összesített teljesítménye eléri, sőt, meg is haladja az 1 EXAFlop/s-os szintet: egészen pontosan 1,22 EXAFlop/s-ra rúg. Tavaly novemberben ez az érték még csak 845 PETAFlop/s volt. Ez ugyan jól hangzik, de a 2013 előtt tapasztalt átlagos sebességnövekedés szintjét így sem éri el. Most egyébként 716 TFlop/s-os teljesítményre van szükség, hogy egy rendszer bekerüljön a legjobb 500 közé, vagyis 168 TFlop/s-mal emelkedett az alsó szint. Ha a listát gyártók szerint nézzük, akkor most először fordul elő, hogy nem amerikai, hanem kínai a legnagyobb rendszerépítő, aki nem más, mint a Lenovo. Míg a Lenovo 23,8%-os részesedéssel bír, addig a HPE csak a lista 15,8%-át tartja kézben. A harmadik az Inspur 13,6%-kal, a negyedik a Cray 11,2%-kal, míg az ötödik a Sugon 11%-kal. A konfigurációk közül már nem 471, hanem 476 használ Intel processzort, 13 konfigurációban pedig IBM központi egységek dolgoznak. A leggyorsabb gép, ami külön utakon jár a 16. helyen tanyázó K computer, amely SPARC64 processzorokat használ. A Fujitsu Japánban találhatórendszere 10 510 TFLOP/s-os maximális számítási teljesítményre képes és 12 660 kW-os fogyasztással üzemel.

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward