Iskolapadba szánt tabletek az Inteltől

Az egyszerűen "Education Tablets" márkajelzéssel ellátott gépek 7 és 10 colos méretben jönnek Medfield alapokon. 

Iskolapadba szánt tabletek az Inteltől

Az oktatási intézmények egy teljesen külön piacot jelentenek táblagépek frontján, ugyanis más elvárásoknak kell megfelelni, mint az átlag gépeknél. Az Intel a lehető legjobban szeretne ráhangolódni az intézmények akaratára, és ennek érdekében előálltak a külön erre a célra specializált modellekkel.

Az Inteltől egyébként az oktatás egyáltalán nem áll távol, hiszen a Windows-zal karöltve laptopokat, különböző hibrid rendszereket és táblagépeket is biztosítanak már iskoláknak világszerte a Classmate PC program keretein belül. Azonban most mégis egy nehezebb út felé vették az irányt, hiszen az Android mellett tették le a voksukat az Education Tabletek tervezésekor. Elsőre ez furcsán hangozhat, hiszen az androidos kütyük vezetik a piacot, ám a trendek nagyon mások az iskolapadok közé tekintve. Az oktatási intézmények elsősorban a Windows 8 és Windows RT rendszereket futtató masinákat részesítik előnyben, megfelelő támogatások mellett pedig az Apple termékeit, tehát ezen a téren a Google megoldása csak a harmadik helyen kullog. Ennek az az oka, hogy az androidos gépek beillesztése nehezebb a már működő architektúrákba, és az eszközök kezelését is külön meg kell tanulniuk az oktatóknak, valamint adott esetben a diákoknak is - ezek a képzések pedig nem olcsók. Persze az Intel valószínűleg mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy a Medfield alapú szerkezetek a lehető legtöbb intézménybe eljuthassanak - vélhetően a jelentősebb anyagi támogatásoktól sem fognak elzárkózni.

Az Intel által leleplezett, IP41 (cseppek és kisebb ütések) előírásnak megfelelő védelemmel ellátott kettős nem áll nagyon messze egymástól, csak a méretüket tekintve lehet közöttük nagy eltérést felfedezni. A 7 és a 10,1 hüvelykes modellen egyaránt az Android 4.1 teljesít szolgálatot, amit természetesen néhány, a célterületen hasznosnak vélt extra képességgel is elláttak (pl: Kno Textbooks). A két kamera is megegyezik a különböző méretű masinák esetében: előre egy VGA modul figyel, ez felel a videóhívásokért, hátra pedig egy 2 megapixeles került. A kapcsolati képességeik csak az alapokat sorakoztatják fel, felfedezhetünk egy Bluetooth 2.1 modult bennük, valamint van 802.11 b/g/n Wi-Fi modem is. Ezek mellett azonos még a rendszermemória - ez 1 GB-os méretet öltött -, ám minden egyéb már valamelyest különbözik.

A 7 colos panellel ellátott tablet felbontása 1024 x 600 képpontos, és egy TN+Film technológiás megoldásról van szó. Ennek a hátlapja mögé egy Intel Atom Z2420 került, melynek egyetlen Saltwell processzormagja 1,2 GHz-es órajelen üzemel, a grafikus feladatokat pedig egy 400 MHz-es PowerVR SGX540 látja el. Itt a háttértárat microSD-vel bővíthetjük és alapesetben 8 GB áll a rendelkezésünkre. A valamivel több mint 350 grammot nyomó variáns egyetlen feltöltést követően 8 órán át nyúzható folyamatosan. A nagyobbik gép felbontását már 1280 x 800 pixelesre növelték, ezzel együtt pedig a sebességen is fentebb kapcsoltak: itt az Atom Z2460 dolgozik, ez változatlan felépítés mellett, már 1,6 GHz-es órajelig is elmehet. A tárhely itt viszont már nem bővíthető, ám cserébe 16 GB-ot kapunk alapból. Az üzemideje ennek kicsivel rövidebb, 6,5 óra, ami azért furcsa, mert általában a nagyobb gépekbe zsúfolható izmosabb telepek többletet szoktak jelenteni. Ebből arra következtethetnénk, hogy legalább könnyű, de sajnos erről sincs szó (680 gramm).

Opcionálisan mind a 7, mind pedig a 10 hüvelykes alternatíva elérhető lesz kapacitív tollal, amely megkönnyíti az írást és a többi finomabb műveletet a mindennapos használat közben. Az árakról nem esett szó, és mivel nem kereskedelmi forgalomba szánt táblákról van szó, ez nem is fog kiderülni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward