Iskolai vandalizmus az Interneten

Brit iskolai felügyelők szerint szigorúbban kellene szabályozni azokat az internetes oldalakat, amelyek vandalizmusra csábítják a diákokat.

Iskolai vandalizmus az Interneten

A BBC tudósítása szerint az ügy kirobbanásának oka, hogy nemrégiben egy diák hatalmas kődarabbal zúzta be iskolája ablakát, utána a vandalizmust megörökítő videót egy népszerű internetes portálra helyezte. A közelmúltban ez már a második olyan eset, amely miatt megkérdőjelezhető a nem kívánatos viselkedésről szóló kisfilmek elhelyezése a világhálón. Továbbá az is kétséges, hogy a tartalmuk miatt felelősségre vonhatóak-e az internetes oldalak vagy sem.

A videón egyértelműen felismerhető a szóban forgó diák, illetve két barátja, valamint a háttérből több hang is hallatszik. A diák az utolsó iskolai napján egy hatalmas kővel bezúzta a Berkshire-i iskola egyik ablakát. Bár az ablak nem tört teljesen össze, de több helyen megrepedezett. Az elkövető diák az eset után a többiekkel együtt nevetve távozott. A videó végén a fő vandál egyértelműen a nézők tudtára adta, hogy azért tette, hogy visszavágjon egyik tanárának, aki véleménye szerint rosszul bánt vele.

A fenti és a hasonló cselekedetek a legtöbb ember szerint akár egy tipikus, szorongásokkal teli tinédzser megnyilvánulásai is lehetnek. Az iskolai felügyelők természetesen nem voltak boldogok, mikor értesültek az eseményekről, és egy lépéssel előre is vitték az ügyet. A NASUWT (National Association of Schoolmasters Union of Women Teachers) tanári szakszervezet titkára, Chris Keates sem örült annak a „15 perc hírnévnek”, amit a diákok szereztek maguknak azáltal, hogy a videót felrakták az internetre. "A rendbontó diákokat felbujtotta és segítette a megfelelő technológia és a számtalan felelőtlen internetes portál, melyek lehetővé teszik az efféle tettek dicsőítését!"– nyilatkozta Keates a BBC-nek. 

A NASUWT titkára azt is elmondta, hogy ő annak a híve, hogy ne tanúsítsanak semmiféle toleranciát azon diákok felé, akik arra használják a modern technológiát, hogy aláássák tanáraik tekintélyét. Keates szeretné, ha szigorítanák az arra vonatkozó törvényeket, hogy mi helyezhető el a világhálón és mi nem. A megkárosított iskola egyértelműen elégedetlen azzal, hogy a diákok csak büntetésben részesülnek (annak ellenére, hogy a fő bajkeverő azóta már Kanadába költözött). Az iskola mindent elkövet, hogy másvalakit is felelősségre vonjanak az ügy miatt: a Nagy Csúnya Internetet. De vajon mire mennénk a szigorúbb törvényekkel?

Továbbra is vitatott, hogy a gyerekek „15 perc hírnévért” vesznek részt az effajta cselekedetekben. Erre nincs egyértelmű bizonyíték. Sőt, már jóval a YouTube és a Google Video megjelenése előtt is előfordult már, hogy kővel törték be az iskola ablakát, vagy tojással dobálták meg valakinek a házát. Az internet nemzetköziségéből adódóan pedig nem lenne megvalósítható, hogy felelősségre vonják az oldalakat a rajtuk elhelyezett tartalom miatt. Hol húznák meg a vonalat? Hogyan döntenék el, hogy egy videó megjelenhet-e az interneten vagy sem? És ami a legfontosabb, ki tudná mindezt ellenőrizni és betartatni? Tényleg arra van szükségünk, hogy a törvényhozók a világhálón megjelenő gyerekes csínytevésekre vesztegessék értékes idejüket, miközben ennél fontosabb dolgokkal is foglalkozhatnának?

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward