Intel: szoftveres processzor "upgrade", pénzért

A Pentium G6951 Dual-Core processzor eddig nem került a hírek kereszttüzébe, ugyanis specifikációját nézve megegyezik a Pentium G6950-es modellel, legalábbis addig, amíg nem engedélyezzük néhány letiltott tulajdonságát. Nem egy új trükkről van szó, amit a BIOS-szal lehet eljátszani, mint a magok aktiválása az AMD-nél, hanem a Kanadában már elindult Intel Upgrade Service-ről.

Intel: szoftveres processzor "upgrade", pénzért

A Pentium G6951 Dual-Core processzor eddig nem került a hírek kereszttüzébe, ugyanis specifikációját nézve megegyezik a Pentium G6950-es modellel, legalábbis addig, amíg nem engedélyezzük néhány letiltott tulajdonságát. Nem egy új trükkről van szó, amit a BIOS-szal lehet eljátszani, mint a magok aktiválása az AMD-nél, hanem a néhány országban már elindult Intel Upgrade Service-ről.

Ennek a lényege az, hogy a Pendium G6951 Dual-Core modellekkel ellátott rendszerek úgy kerülnek forgalomba, hogy a teljes értékű chipben a harmadszintű gyorsítótárból 1MB-ot és a Hyper-Threading szolgáltatást gyárilag letiltják. Ha hozzájuk akarunk férni (ezáltal kb. Core i3-as szintre emelve a processzort), akkor egy 50 dollár értékű "kódkártya" megvásárlásával és a rajta található kód felhasználásával aktiválhatunk mindent. A művelet annyiból áll, hogy le kell tölteni egy szoftvert, be kell írni a kártyán lévő kódot, amit aztán a rendszer az Intel aktivációs szervereihez kapcsolódva ellenőriz, és ha minden rendben van, akkor egy újraindítás után már használhatjuk is a korábban letiltott plusz 1 MB-nyi L3 gyorsítótárat és a HyperThreading támogatás által kínált plusz két szálat is. Így lehetőség van a rendszer teljesítményének növelésére anélkül, hogy bármilyen hardverelemet cseréltünk volna.

Az ötletnek megvan az az előnye, hogy a rendszerépítők azáltal, hogy korlátozott képességekkel ellátott processzort építenek az adott konfigurációba, valószínűleg olcsóbban értékesíthetik a konfigurációt a viszonteladók felé, akik szintén kedvező áron kínálhatják azt a vásárlóknak. Ha a vásárló úgy dönt, hogy igényli a letiltott szolgáltatásokat, akkor egy "Upgrade kártya" beszerzésével ezt könnyedén aktiválhatja őket.

A letiltott képességek aktiválására csak egyszer kell sort keríteni, rendszer újratelepítés után ugyanúgy elérhetőek maradnak az engedélyezett funkciók. Reméljük, hamarosan további részletek is kiderülnek a szolgáltatással kapcsolatban.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward