Intel Skylake-S: részletek a különleges memóriatámogatásról

A Skylake-S meglepő koncepciót alkalmaz, már ami a memóriatámogatás kérdését illeti, így az asztali DDR3-as memóriamodulok lassan háttérbe szorulhatnak.

Intel Skylake-S: részletek a különleges memóriatámogatásról

Az Intel Skylake-S sorozatú processzorai, amelyek LGA-1151-es tokozással érkeznek, különleges memóriavezérlőt kapnak: az egység a DDR4-es mellett a DDR3-as memóriamodulokat is támogatja. Persze ez a korábbi pletykák alapján már nem egy egetverő újdonság. Az viszont igen, hogy a frissen kiszivárgott információk alapján sokkal nagyobb szerepet szán a vállalat DDR4-es memóriamoduloknak, mint azt korábban gondolhattuk.

A Skylake-S processzorok a DDR4-es memóriamodulok mellett csak a DDR3L típusú példányokat támogatják majd, a klasszikus DDR3-as asztali memóriamodulokat nem. A DDR4-es és a DDR3L típusú memóriamodulok esetén csak az 1,2 voltos, illetve az 1,35 voltos feszültség mellett üzemelő változatok alkalmazása jöhet szóba – az 1,5 voltos és az 1,65 voltos DDR3-as memóriamodulokhoz egyáltalán nem lesz hivatalos támogatás.

Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az asztali alaplapok gyártóinak hivatalosan két lehetőségük lesz: vagy 288 érintkezős asztali DDR4-es, vagy 204 érintkezős DDR3L So-DIMM memóriafoglalattal szerelik fel termékeiket. Ugyan a DDR3-as és a DDR3L típusú memóriamodulok technikailag ugyanúgy a JESD79-3-as szabványra épülnek, ugyanazt a protokollt használják, memóriachipjeik ugyanolyan tokozással rendelkeznek, sőt, egyformán képesek 1,35 volton üzemelni, formálisan azonban mégis különböznek. Emiatt az a memóriavezérlő, amit DDR3L memóriamodulhoz programoztak, jó eséllyel nem fog működni DDR3-as memóriamodullal, amennyiben a rendszer "észreveszi", hogy DDR3L helyett sima DDR3-as modullal van dolga – ez számára az SPD profil adataiból derül ki.

A fentiek ellenére némi BIOS módosítással akár a 240 érintkezős asztali DDR3-as memóriamodulok használatára is lenne mód, vagyis az LGA-1151-es processzorfoglalattal ellátott alaplapokból asztali DDR3-as memóriamodulok fogadására felkészített példányok is készíthetőek, de nem valószínű, hogy sok ilyen alaplappal fogunk találkozni.

Megoldás lehetne a problémára az is, hogy a szóban forgó alaplapok asztali DDR3L memóriamodulokat alkalmazzanak, ám ilyen termékeket egyetlen memóriagyártó vállalat sem készít – és nem tűnik úgy, hogy a helyzeten bármelyikük is változtatni szeretne. Üzleti szempontból nézve nem is érné meg, hiszen egy efféle "különc" platform nem tehetne szert jelentősebb népszerűségre, így a belőle származó bevétel sem olyan nagy, hogy legyen értelme egy teljesen új üzletágat építeni köré.

Ezért a Skylake-S processzorokat fogadó asztali alaplapok esetében többnyire a DDR4-es memóriatámogatást részesíthetik majd előnyben az Intel partnerei, a kompakt konfigurációk építésére szánt deszkák pedig DDR3L So-DIMM memóriafoglalatokkal érkezhetnek. Egyszóval a Skylake-S érkezésével a DDR3-as asztali memóriamodulok forgalma csökkenésnek indulhat, a DDR4-es memóriamoduloké pedig növekedhet, ami idővel segítheti az árak lassú mérséklődését.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward