Intel Skylake processzorok: az IGP és a memóriatámogatás

Kezd körvonalazódni, milyen memóriatámogatással, illetve milyen integrált videóvezérlővel érkeznek majd a Skylake processzorok. Persze az információk egyelőre pletykaszintűek, így érdemes őket távolságtartóan fogadni.

Intel Skylake processzorok: az IGP és a memóriatámogatás

Még meg sem jelentek az Intel Broadwell kódnévre keresztelt processzorai, amelyek a frissített Haswell modelleket váltják a piacon, máris keringenek a pletykák utódaikkal, a Skylake processzorokkal kapcsolatban. A jövőre érkező Skylake processzorok egy teljesen új x86-os mikroarchitektúrára támaszkodnak majd, és a Broadwell processzorokhoz hasonlóan szintén 14 nm-es gyártástechnológiával készülnek.

Az új processzorok legfontosabb újításai közé tartozik a DDR4-es memóriatámogatás, illetve az alaposan felhizlalt IGP. Az elmúlt napok, illetve hetek pletykáinak köszönhetően mindkét témakörben rendelkezésre áll néhány információmorzsa – nézzük is, miket tudtunk meg.

Részletek az integrált videóvezérlővel kapcsolatban

A Haswell és frissített Haswell processzorok esetében a legerősebb, GT3-as IGP 40 feldolgozóval (EU) rendelkezik. A Broadwell processzorok esetében a GT2-es és GT3-as videóvezérlők 20%-kal több feldolgozót kapnak, így az EU-k száma sorrendben 24, illetve 48 lesz. Ehhez képest a Skylake modelleknél már 48 helyett 72 EU-t tartalmazhat a csúcsmodell, ez pedig 50%-os előrelépés lesz. Ennyi EU a dolgok jelenlegi állása szerint csak a GT4 alapú Skylake processzorokban lesz.

A Skylake egységek integrált videóvezérlője minden esetben kilencedik generációs alacsony fogyasztású architektúrára épül (Generation 9 Low Power Architecture), amely teljesítménynövekedéssel és fogyasztáscsökkenéssel kecsegtet. Ahogy a Haswell és a Broadwell egységek, úgy a Skylake processzorok is rendelkezhetnek majd beágyazott fedélzeti memóriával (EDRAM), amelynek kapacitása maximum 128 MB lehet. Ebből az utolsó szintű gyorsítótárból az IGP mellett a CPU is profitálhat. Érdekes szolgáltatás lehet a Shared Virtual Memory, amelynek lényege, hogy a CPU és az IGP megoszthatja egymás között a rendszermemóriát, amely a heterogén alkalmazások teljesítményére igencsak jótékony hatást gyakorolhat.

A Skylake beépített videó kódoló és dekódoló motorja is átesik némi frissítésen. A hardveres dekóder immár a JPEG, JMPEG, MPEG2, VC1, WMV9, AVC, H264, VP8 és HEVC/H265 kép- és videóformátumokkal egyaránt megbirkózhat. A hardveres encoder, azaz a kódoló motor JPEG, MPEG2, AVC, H264, VP8 és HEVC/H265 támogatással érkezik. Egyelőre nem tisztázott, de komoly esély van rá, hogy az Intel a kódoló és dekódoló motorokat VP9-es támogatással is felvértezi, plusz új videó szűrők érkezésére is lehet számítani.

A Skylake egységek videókimenetei között DisplayPort, beágyazott DisplayPort, DVI és HDMI csatolófelület sorakozik. A DP és eDP videókimenetek esetében 4096 x 2304 pixeles maximális felbontás áll rendelkezésre 60 Hz-es képfrissítési ráta és 24-bites színmélység kíséretében. HDMI porton keresztül 4096 x 2160 pixeles maximális felbontással lehet gazdálkodni 24 Hz-es vagy 60 Hz-es képfrissítési ráta, illetve 24 bites színmélység mellett. Az "Y" sorozatú processzoroknál valamivel alacsonyabb értékeken tetőzhetnek az említett videókimenetek maximális felbontásai.

Az IGP-k minden esetben DirectX 11.2-es, OpenGL 5.0-s és OpenCL 2.1/1.2 támogatással érkeznek.

A memóriatámogatás kérdése

A Skylake processzorok négyféle kiadásban kerülnek forgalomba: az "U" és "Y" sorozatú példányok az ultra alacsony fogyasztású konfigurációkat veszik célba, a "H" sorozatúak a teljesítményre helyezik a hangsúlyt az egybegépek és a mobil konfigurációk piacán, míg az "S" sorozatúak az asztali számítógépek szegmensében próbálnak labdába rúgni. Az első két sorozat tagjai egychipes platformot alkotnak, ugyanis a processzor tokozásán belül a klasszikus déli híd, azaz a PCH is helyet kap, míg a másik két megoldásnál – a "H" és az "S" sorozat tagjainál – már külön külső PCH-ra lesz szükség.

A "H" és az "S" modellek a PCH-val való kommunikációt DMI 3.0-s csatolón keresztül oldják meg, amely nagyobb adatátviteli sávszélességet kínál, mint a DMI 2.0 – ennek értéke maximum 8 GT/s lesz. Mindegyik Skylake processzor kétcsatornás memóriavezérlőt kap, amely az "U" és az "Y" modelleknél csatornánként egy, a "H" és az "S" modelleknél pedig csatornánként két memóriamodul használatát támogatja.

Az "U" és az "Y" modellek két processzormaggal érkeznek, memóriavezérlőjük pedig LPDDR3-as memóriatámogatást kínál, méghozzá egészen 1600 MHz-es órajelig. Az "Y" család tagjai GT2-es videóvezérlővel rendelkeznek, TDP-jük pedig 4 watt lesz. Az "U" sorozat tagjainak GT2-es videóvezérlővel ellátott példányai 15 wattos TDP-vel rendelkeznek, a GT3-as videóvezérlővel szerelt termékek TDP-je pedig – amelyekhez 64 MB-nyi eDRAM is jár – 15 watt, illetve 28 watt lehet. Az "U" sorozat tagjai az LPDDR3-as mellett DDR3L/DDR3L-RS memóriatámogatást is kapnak. A maximális memória-órajel ebben az esetben is 1600 MHz lehet.

A "H" sorozatú, nagy teljesítményt kínáló processzorok már négy CPU maggal rendelkeznek, videóvezérlőjük pedig GT2 vagy GT4e típusú lehet. A GT2-es példányok TDP-je modelltől függően 35 watt vagy 45 watt lesz. A GT4e videóvezérlővel ellátott processzorok 128 MB-nyi eDRAM-mal érkeznek, TDP-jük pedig minden esetben 45 wattos értéket képvisel. A "H" processzorok mindannyian DDR4-es memóriatámogatást kapnak – akár a DDR4-2133 MHz-es memóriamodulokkal is megbirkóznak majd.

Az "S" osztályon belül háromféle felépítés közül lehet választani: két processzormag GT2-es IGP-vel, 4 processzormag GT2-es IGP-vel, vagy 4 processzormag GT4e IGP-vel és 64 MB-nyi eDRAM-mal. Az új processzorok TDP-je modelltől függően 35 watt vagy 65 watt lesz, de a négy processzormaggal és GT2-es IGP-vel ellátott példányok között akár 95 wattos TDP-vel érkező változat is helyet kaphat. Az "S" sorozatú asztali processzorok DDR3L/DDR3L-RS-1600 MHz-es, illetve DDR4-2133 MHz-es memóriatámogatással rendelkeznek.

A "H", "U", illetve "Y" sorozat tagjai BGA tokozással, azaz alaplapra forrasztva kerülnek forgalomba – némely modelleknél konfigurálható TDP funkció is elérhető lesz. Az "S" sorozatú processzorok a jelenlegi információk szerint LGA-1151-es processzorfoglalatba illeszkednek.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward