Intel Optane Memory támogatás immár Celeronok és Pentiumok mellé is

Az Optane Memory támogatás eddig a Core sorozatú processzorok kiváltsága volt, de ennek most vége.

Intel Optane Memory támogatás immár Celeronok és Pentiumok mellé is

Az Intel Optane Memory névre keresztelt speciális termékei, amelyek gyorsítótár-meghajtóként funkcionálnak (Cache Drive), már jó ideje elérhetőek kereskedelmi forgalomban, eddig azonban csak az Intel Core sorozatú processzorokhoz lehetett őket használni, az olcsóbb Pentiumokhoz és Celeronokhoz nem. Ez a helyzet a napokban megváltozott, ugyanis az Intel minden különösebb hírverés nélkül változtatta meg eddigi gyakorlatát, amelynek köszönhetően bizonyos feltételek teljesülése esetén most már Celeron és Pentium processzorok mellé is társíthatjuk a 16, 32 vagy 64 GB-os Optane Memory M10 meghajtókat.

Hogy mire jók ezek a termékek? A rendkívül alacsony elérési idejű 3DXpoint memóriáknak köszönhetően egy-egy ilyen gyorsítótár-meghajtó segítségével jelentősen rugalmasabbá tehető a merevlemezzel szerelt rendszer, vagyis a 3DXpoint sebességét könnyedén ötvözhetjük a nagy adattároló kapacitású merevlemezek előnyeivel. Igaz, az Optane Memory meghajtók éppen nem túl olcsók, viszont az eddigi tesztek alapján érdemes lehet rajtuk elgondolkodni.

Eddig persze Celeron és Pentium sorozatú Galéria megnyitása Valahogy így néz majd ki az Optane Memory H10 processzorok mellett nem működtek ezek a termékek. A változásnak köszönhetően a 300-as sorozatú lapkakészlettel szerelt alaplapokban – a legfrissebb BIOS alkalmazásakor – végre Optane Memory SSD is helyet kaphat az olcsóbb processzorok mellett. Az információk szerint a vállalat néhány 100-as és 200-as sorozatú lapkakészlettel szerelt termékre is kiterjeszti majd az új támogatást, ami sokak számára lehet jó hír.

A támogatás eléréséhez a megfelelő lapkakészlettel ellátott alaplap mellett 8. generációs alapokon nyugvó Celeron vagy Pentium sorozatú processzorra van szükség, plusz az Intel RST Driver 17.2-es, vagy ennél régebbi kiadását is telepíteni kell.

Noha a 16-, 32- és 64 GB-os gyorsítótár-meghajtók bizonyos esetekben jól jöhetnek egy klasszikus merevlemez mellé, sokan mégis inkább SSD alapú tárhelyre vágynak. Nekik jó hír lehet, hogy rövidesen megjelennek az Intel Optane Memory H10-es hibrid SSD kártyái, amelyek speciális kivitelben érkeznek, hiszen a szupergyors 3DXpoint memória mellé némi QLC NAND Flash alapú tárhely is jár. Egyelőre kétféle változatot jelentett be a gyártó: az egyik 32 GB-nyi 3DXpoint és 512 GB-nyi QLC NAND Flash-t, a másik pedig 64 GB-nyi 3DXPoint és 1 TB-nyi QLC NAND alapú tárhelyet tartalmaz. Arról egyelőre nincs hír, hogy a hibrid meghajtók mikor érkeznek és mennyibe kerülnek majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap