Intel Neural Compute Stick 2: a zsebre vágható AI gyorsító

A második generációs dedikált hardveres gyorsító akár nyolcszor nagyobb teljesítményt is nyújthat, mint elődje.

Intel Neural Compute Stick 2: a zsebre vágható AI gyorsító

Az Intel első olyan USB 3.0-s portra illeszkető Neural Compute Stickje, amely segítséget nyújtott a neurális hálózatok dedukciós, azaz következtetésen alapuló tanító munkafolyamatának gyorsítására, 2017 folyamán jelent meg. A termék a 2016-ban felvásárolt Movidius Myiad 2 vizuális feldolgozó egységét (VPU – Visual Processing Unit) tartalmazta, és a kompakt kivitele miatt olyan eszközöknél is elérhetővé vált a funkció, amelyek a klasszikus gyorsítókártyákat nem tudják alkalmazni – például noteszgépeknél, konvertibilis tábláknál, illetve egy NYÁK-ra épülő hobbiszámítógépeknél, mint amilyen a Raspberry Pi.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Neural Compute Stick első generációs változata az Intel szerint egy több tízezer fejlesztőből álló közösséget mozgatott meg, a termék 700-nál is több fejlesztői videóban szerepelt, valamint számos kutatási anyag elkészítéséhez is sikerrel használták. A nagy népszerűséget látva kézenfekvő döntésnek bizonyulhat egy új, második generációs termék piacra dobása, amire a napokban sor is került. Az Intel Neural Compute Stick 2-t a Pekingben éppen zajló Artificial Intelligence Developer Conference alkalmával mutattak be.

Galéria megnyitása

A második generációs Neural Compute Stick alapját most már egy Intel Movidius Myriad X típusú VPU adja. A Neural Compute Stick 2 pontos specifikációjáról egyelőre nem rántotta le a leplet a vállalat, annyit azonban elárult, hogy a friss eszköz feladattól függően akár nyolcszor nagyobb teljesítményt biztosít a fejlesztők számára, mint első generációs társa.

Galéria megnyitása

Az Intel szerint az NCS 2 kiválóan alkalmas az okos kamerákkal, a drónokkal, az ipari robotokkal, illetve az okosotthon-eszközökkel kapcsolatos AI fejlesztések felgyorsításához, így az eszközök funkcionalitásának bővítéséhez is jó. Az eszköz segít az AI algoritmusok fejlesztésében és a neurális hálózat tréningezésében is, ezt ráadásul igen jó teljesítménnyel, költséghatékonyan teszi, hála a Movidius X VPU-nak. A fejlesztők a prototípus-készítés fázisában átalakíthatják projektjeiket, hogy egyéb hardvertípusokhoz és célterületekhez is passzoljanak, így a PC-n tréningezett neurális hálózat a megcélzott terület hardvereihez is passzolni fog. Ebben az AI: In Production ökoszisztéma nyújt segítséget, amellyel a projektet direkt módon át lehet ültetni tucatnyi kereskedelmi-osztályú platformra a vizuális érzékelés gyorsításán alapuló megoldásoktól egészen az IoT eszközökig bezárólag.

Galéria megnyitása

A pendrive méretű kiegészítő csak egy szabad USB 3.0 Type-A portot igényel, amelyen keresztül az adatátvitelt és a tápellátást egyaránt meg tudja oldani. A Movidius Myriad X VPU által termelt hőt a hűtőtömbként funkcionáló ház vezeti el, amely néhány kivágást is tartalmaz annak érdekében, hogy a levegő könnyebben átjárhassa.

Az Intel Neural Compute Stick 2 már világszerte elérhető kereskedelmi forgalomban, ára pedig 99 dollár.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap