Intel: Havendale helyett Clarkdale processzorok

Az Intel mérnökei a jelenlegi legfrissebb hírek szerint egyáltalán nem kapkodnak, hogy elkészüljön a vállalat első CPU-GPU hibrid megoldása. Nem is olyan régen röppentek fel a hírek, hogy a gyártó első ilyen megoldásai, azaz a Havendale processzorok a tervezettnél később, majd csak 2010 elején kerülhetnek forgalomba, ám a tények jelenlegi állása szerint a Hacendale processzorokat lehúzta a vállalat az útitervről, helyettük 32 nm-es csíkszélességgel készülő egységek fejlesztésn munkálkodnak a szakemberek.

Intel: Havendale helyett Clarkdale processzorok

Az Intel mérnökei a jelenlegi legfrissebb hírek szerint egyáltalán nem kapkodnak, hogy elkészüljön a vállalat első CPU-GPU hibrid megoldása. Nem is olyan régen röppentek fel a hírek, hogy a gyártó első ilyen megoldásai, azaz a Havendale processzorok a tervezettnél később, majd csak 2010 elején kerülhetnek forgalomba, ám a tények jelenlegi állása szerint ezeket processzorokat lehúzta a vállalat az útitervről, helyettük 32 nm-es csíkszélességgel készülő egységek fejlesztésén munkálkodnak a szakemberek.

A Havendale egységek eredetileg 45 nm-es csíkszélességgel készültek volna, amelyekben két processzormag és egy GPU foglalt volna helyet. Ehelyett a vállalat most más irányt szabott meg a projekt tekintetében: a 45 nm-es Havendale modellek helyét a 32 nm-es Clarkdale processzorok veszik át. A Clarkdale egységek esetében két darab 32 nm-es csíkszélességgel készülő processzormag helyezkedik majd el egyetlen szilícium lapkán, míg egy másik, különálló lapkán egy 45 nm-es gyártási technológiára épülő grafikus processzor lesz majd jelen, természetesen mindkét egység egy tokozáson belül kap helyet. A GPU és a processzormagok közötti kommunikációért felelős technológiával kapcsolatban egyelőre nincsenek pontos információk, de jó esély van rá, hogy a vállalat az új QPI (QuickPath Interconnect) megoldást alkalmazza majd.

Amennyiben ez igaz, úgy az Intel lépése egyáltalán nem meglepő. Az AMD is későbbre tolta első CPU-GPU hibrid megoldásának megjelenését, így az 2011 előtt szinte egészen biztosan nem kerülhet forgalomba. Az Intel a 32 nm-es processzormagok alkalmazásával optimális szinten tarthatja a processzormagokból és grafikus processzorból álló egységek fogyasztását. A vállalat korábbi nyilatkozata alapján a 32 nm-es gyártási technológia használatára az év végétől kezdve nyílik lehetőség, így a Clarkdale processzorok nem sokkal az után jelenhetnek meg, amikorra a gyártó a Havendale egységek megjelenését is időzítette, azaz 2010 első negyedévében.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward