Inkább az érték, és nem az ár lesz a fontos a PlayStation 5-nél

Ez alapján arra lehet következtetni, hogy nem lesz kifejezetten olcsó.

Inkább az érték, és nem az ár lesz a fontos a PlayStation 5-nél

Mióta tudjuk, hogy a PlayStation 5 egy elég erős, 8 magos AMD Ryzen-alapú processzorral, a még meg sem jelent, teljesen új RDNA 2-es GPU-val, 16GB GDDR6-os RAM-mal, valamint egy brutálisan gyors SSD-s háttértár-rendszerrel érkezik, azóta találgatjuk, hogy mindez vajon mennyibe fog kerülni a boltok polcain. 

Persze, a Sony nem annyiért vásárolja a különböző alkatrészeket, mint a mezei felhasználó a boltban, de sokan úgy vélik, hogy tarthatatlan lesz a jelenlegi generációban tökéletesen belőtt és nagy sikert aratott 399 dolláros induló ár. Az Xbox Series X pedig várhatóan még drágább lesz, hiszen abba még erősebb GPU és gyorsabb memória került.

A PlayStation-üzletág vezetője, Jim Ryan elmondta, hogy a koronavírus-járvány okozta gazdasági nehézségek miatt alaposan meg kell fontolniuk, milyen üzleti stratégiát választanak, azonban az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy a konzolbiznisz nem annyira érzékeny a különböző recessziókra.

"Ugyanakkor azt gondolom, hogy ez az egész méginkább arra sarkall minket, hogy nagyon jól átgondoljuk és belőjük az ár-érték arányt. És én ebben inkább az értéket hangsúlyoznám, nem az árat" - mondta.

"Minden korábbinál jobban oda kell figyelnünk arra, hogy megfelelő értéket nyújtsunk a vásárlóknak, és ebbe beletartozik az elérhető játékok mennyisége, minősége és változatossága, ami a mi közönségünknek mindig is nagyon fontos volt" - folytatta Ryan.

A nagyfőnök hozzá tette, hogy árat egy jó ideig még nem fognak mondani. A PlayStation 5 ugyebár kétféle változatban érkezik majd, melyek közül az egyikben helyet kap egy 4K-s Blu-ray meghajtó, míg a másikba semmilyen lemezes meghajtó nem kerül. Ryan azonban arról sem rántotta le a leplet, hogy a meghajtó nélküli verzió olcsóbb lehet-e, és ha igen, akkor mennyivel.

"Annyit mondhatok, hogy a tapasztalataink alapján sok vásárlónk már egyáltalán nem használ lemezeket, így szerettünk volna választási lehetőséget adni, ahogy azt jellemzően tesszük" - fűzte hozzá a témához.

A Bloomberg korábban belsős információkat szerzett meg a PlayStation 5 rajtjával kapcsolatban egy az ügyre rálátó, de neve elhallgatását kérő forrástól. Ezek alapján úgy tűnik, hogy a Sony alapvetően szándékosan limitálja majd a legyártott konzolok számát a kezdeti időszakban,. ugyanis a gép drágábban kerül majd piacra, mint a PS4, ez pedig hatással lesz a keresletre. Ezen kívül a koronavírus-járvány leginkább a promóciós tervekre volt hatással, nem kifejezetten a gyártási kapacitásra.

A Sony arról értesítette gyártópartnereit, hogy körülbelül 5-6 millió konzolt tervez megrendelni a jövő márciusban véget érő üzleti évben. Összehasonlításképp a PS4-ből 7,5 millió példányt adtak el a novemberi megjelenését követő két üzleti negyedévben, ami alapján ez a visszavágás nem is tűnik túl drasztikusnak.

Azok a játékfejlesztők, akik már a PS5-re dolgoznak úgy kalkulálnak, hogy a konzol ára valahol 499 és 549 dollár között lesz, ugyanis a drágább komponensek miatt a Sony csak így tudja elérni, hogy legalább pénzt ne veszítsen a masinák értékesítésekor. Egyelőre azonban még a Sony sem döntötte el pontosan az árat, a járvány miatt ugyanis nagyon nehéz volt meghatározni, hogy melyik komponens milyen mennyiségen és áron lesz elérhető.

Ezen kívül szintén probléma, hogy az utazási tilalmak a Sony mérnökei nem tudtak elmenni Kínába, hogy az összeszereléssel kapcsolatos végső finomhangolásokat elvégezzék. Ráadásul a vállalat igazgatótanácsa sem tudott összeülni már egy ideje, így nem tudták elfogadni az üzleti terveket erre az üzleti évre, így a PlayStation-üzletágét sem.

Könnyen lehet, hogy emiatt nem tudták még kitalálni a megfelelő árazást a PlayStation 5-re, és ezért nem is jelentik be, hogy mennyiért juthatunk majd hozzá a géphez.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap