Shop menü

INFORMÁCIÓMORZSÁK ÉRKEZTEK AZ INTEL LUNAR LAKE PROCESSZORAIRÓL

Az újdonságok CPU magok terén ugyanazokat az architektúrát használják majd, mint az Arrow Lake modellek, viszont speciális piaci szegmensbe érkeznek.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Információmorzsák érkeztek az Intel Lunar Lake processzorairól

Az Intel háza táján jelenleg éppen a Raptor Lake Refresh és a Meteor Lake processzor-sorozat rajtjára készülnek, de a háttérben természetesen már a következő generációk képviselőivel kapcsolatos munkálatok is zajlanak. A legújabb információk ezúttal a Lunar Lake sorozattal kapcsolatban érkeztek, amelyek fedélzetén már a következő generáció GPU architektúra köré épülő iGPU kap helyet, ez Xe2 néven fut majd, azaz a Battlemage sorozathoz tartozik.

Galéria megnyitása

A Lunar Lake SoC egységek a Meteor Lake sorozat tagjaihoz hasonlóan csempés felépítéssel készülnek majd, vagyis a processzormagok és a GPU komponensei külön lapkákon foglalnak helyet, valamint egy SoC lapka is a dizájn részét képezi majd. A friss információk alapján a Lunar Lake processzorok esetében a teljesítményre hangolt processzormagok, vagyis a P-Core részleg a Lion Cove architektúra köré épül majd, csak úgy, ahogy az Arrow Lake esetében is, míg az energiahatékonyságra optimalizált processzormagok, azaz az E-Core részleg a Skymont architektúrában rejlő lehetőségeket kamatoztatja. A processzormagokat tartalmazó chiplet a tervek szerint az Intel 18A gyártástechnológiájával készülhet, vagyis 1,8 nm-es csíkszélességről beszélhetünk. Az architektúrák neveit a PerfMon alkalmazáshoz tartozó fájlokból derítették ki a kutakodók.

Az érkező Intel processzor-sorozatok várható tulajdonságai

iPon Raptor Lake RefreshMeteor LakeArrow LakeLunar lake
Platform Asztali és mobil Mobil Asztali és mobil Mobil
CPU gyártástechnológia Intel 7 Intel 4 Intel 20A Intel 18A
P-Core architektúra Raptor Cove Redwood Cove Lion Cove Lion Cove
E-Core architektúra Gracemont Crestmont Skymont Skymont
iGPU architektúra Xe-LP Xe-LPG Xe-LPG Xe2-LPG
Megjelenés éve 2023 2023 2024 2024+

Érdekesség, hogy a CPU részleg architektúra terén az Arrow Lake által kitaposott ösvényt követi, viszont míg az Arrow Lake az asztali processzoroktól a mobil processzorokon át a teljes piacot lefedni majd, addig a Lunar Lake kifejezetten az alacsony fogyasztású mobileszközökhöz készül, ami valamelyest megmagyarázza, miért alkalmazza ugyanazokat a CPU architektúrákat a két fejlesztés.

Az Arrow Lake igazából már a 2024-es esztendő folyamán bemutatkozhat, míg a Lunar Lake esetében arra törekszik a gyártó, hogy a sorozatgyártás már a következő év második felében meginduljon, ám ezt nem jelenti azt, hogy az új processzorok jövőre ténylegesen meg is jelennek kereskedelmi forgalomban a különböző termékek fedélzetén.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére