Információmorzsák a Skylake processzorok utódairól

A Kaby Lake sorozat tagjai 14 nm-es csíkszélességgel készülnek és új, 200-as sorozatú lapkakészletek is megjelennek hozzájuk.

Információmorzsák a Skylake processzorok utódairól

Az Intel tick-tock termékfejlesztési koncepciója régóta működik: ennek keretén belül minden második évben történik architektúra váltás, a köztes időszakban pedig csíkszélesség-váltásra kerül sor. A jelek szerint jövőre, a Skylake processzorok utódjául szánt Kaby Lake sorozat érkezésével megtörik a lendület. A Kaby Lake modellek szintén 14 nm-es csíkszélességgel készülnek majd, csak úgy, mint a Broadwell és a Skylake sorozat tagjai, pedig a korábbi gyakorlat alapján frissebb csíkszélességre kéne támaszkodniuk. A nemrégiben kiszivárgott dokumentumok alapján a Kaby Lake lapkát használó processzorok és a hozzájuk passzoló 200-as sorozatú lapkakészletek várhatóan jövőre kerülnek az üzletek polcaira.

A Kaby Lake esetében asztali fronton továbbra is az LGA-1151-es processzorfoglalat alkalmazására lehet számítani, vagyis az újdonságok egy firmware frissítést követően elméletben kompatibilisek lehetnek a 100-as sorozatú lapkakészletek köré épülő alaplapokkal. Idővel kiderül, így lesz-e. A jelenlegi információk alapján a Kaby Lake a Skylake-hez képest nem kínál jelentősebb változásokat CPU architektúra terén, de apróbb újítások azért érkeznek. Ilyen lesz a BCLK alapú tuningképességek javítása, ami a szorzózáras processzorok tuningjában segíthet, ám ennek pontos részletei egyelőre nem ismertek.

Fontos szerepet kapnak viszont az integrált videóvezérlővel kapcsolatos fejlesztések, amelyek eredményeként támogatás érkezik az 5K-s kijelzőkhöz, valamint a 10-bites HEVC és VP9-es tartalmak hardveres gyorsítása is megoldott lesz. Ezen felül platformba integrált Thunderbolt 3 vezérlőre, valamint a 3D Xpoint memóriát használó Intel Optane SSD-k platformszintű támogatására is lehet számítani.

A Kaby Lake processzorok elődeikhez hasonlóan olyan kétcsatornás memóriavezérlőt kapnak, ami a DDR3-as és a DDR4-es memóriaszabványt egyaránt támogatja. DDR4 terén immár DDR4-2400 MHz a plafon tuning nélkül, míg DDR3 fronton marad a DDR3L-1600 MHz-es modulok támogatása. A PCH és a CPU között továbbra is DMI 3.0-s, azaz PCI Express 3.0 x4 alapú kapcsolat húzódik.

A 200-as sorozatú lapkakészlet, amely Union Point kódnévre hallgat, felsőkategóriás kiadásában natívan támogatja majd az Intel Optane SSD meghajtókat, PCI Express vezérlője pedig a megszokottnál rugalmasabb PCIe sávelosztást engedélyez. Fontos újítás, hogy a Rapid Storage Technológia repertoárjába a PCIe alapú adattárolók támogatása is bekerül, ami azért bír nagy jelentőséggel, mert az új lapkakészlet megjelenésekor az NVMe protokollt használó adattárolók már sokkal nagyobb mennyiségben lesznek jelen kereskedelmi forgalomban, mint manapság.

Mivel a Kaby Lake esetében nem történik csíkszélesség-váltás, így TDP terén hasonló képre számíthatunk, mint a Skylake modelleknél. Érkeznek 35 wattos és 65 wattos kettő- és négymagos processzorok, a felsőkategóriás, szorzózár-mentes kiépítéssel rendelkező négymagos példányok pedig 95 wattos TDP kerettel gazdálkodhatnak.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward