Információk az érkező mobil Alder Lake processzorokról

Az újdonságok egy része még idén, a többiek azonban majd csak a következő esztendő első negyedévében válhatnak elérhetővé.

Információk az érkező mobil Alder Lake processzorokról

Az Intel legújabb asztali processzorai, vagyis az Alder Lake-S generáció tagjai várhatóan október 28-án mutatkoznak be formálisan, míg az újdonságok rajtjára 2021. november 4-én kerülhet sor. Az eddig nem volt teljesen világos, hogy a formális rajt alkalmával a mobil processzorok is elrajtolnak-e, ám időközben érkezett némi friss információ ezekkel az újdonságokkal kapcsolatban is, így most már valószínűsíthető, hogy első körben csak az asztali modellek jelennek meg.

A pletyka alapján úgy tűnik, hogy az Alder Lake-P és az Alder Lake-M processzorok sorrendben 2021 negyedik negyedévében, illetve 2022 első negyedévében jelenhetnek meg. Az Alder Lake-P verziók gyártása 2021. november 8-án indulhat és 2022. március 13-ig tarthat, míg az Alder Lake-M esetében a gyártás 2022. január 17-től egészen 2022. április 17-ig folyik.

Galéria megnyitása

Az Alder Lake-P processzorok várhatóan a 12 W-tól egészen 45 W-ig terjedő TDP tartományt fedhetik le, természetesen különböző modellekkel, ezzel szemben az Alder Lake-M verziók a 7 W-tól 15 W-ig terjedő TDP tartományon belül működnek majd. Mindkét platformnál megtaláljuk a maximum 96 darab EU-val ellátott Intel Xe Graphics iGPU-t, valamint a Thunderbolt 4 és WiGi 6E támogatást is. Az Alder Lake-P esetében PCIe 5.0-s és DDR5-ös támogatás egyaránt rendelkezésre áll, a DDR4-ről viszont nem tesz említést az útiterv. Ezzel szemben az Alder Lake-M processzorok már csak PCI Express 4.0 és LPDDR4X/LPDDR5X támogatást kaphatnak.

Az Alder Lake-M sorozat tagjai elsősorban a táblákat és az ultravékony megoldásokat veszik célba, processzormagjaik száma 5-től 10-ig terjed, míg az iGPU esetében 48 EU-tól egészen 96 EU-ig várható a felszereltség. Az Alder Lake-P sorozat tagjai már a kereskedelem fő áramába, a teljesítmény kategóriába és a felsőkategóriába szánt mobil termékekben kapnak helyet, ahol a processzormagok száma 6-tól 14-ig változik, modelltől függően, míg az iGPU minimum 80, maximum 96 EU-t tartalmazhat.

Galéria megnyitása

Az abszolút csúcsot a H55-ös mobil processzorok képviselik majd, ezek viszont majd csak 2022 első negyedévében mutatkozhatnak be. Ezeknél a processzoroknál a magok száma már 16 lesz, vagyis egyenlő számban kapunk energiahatékonyságra kihegyezett és teljesítményre optimalizált processzormagokat, ám ezekhez már csak maximum 32 EU-val ellátott iGPU társul, ugyanis a csúcskategóriában jellemzően külön dGPU-t kapnak a noteszgépek, nem csak az iGPU-ra támaszkodnak, mint például egy ultrabook esetében.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap