Ilyen órajeleken üzemelhet az érkező asztali AMD csúcsprocesszor

Felbukkant egy mérnöki tesztpéldány amelynek köszönhetően kezd körvonalazódni, milyen órajelekre számíthatunk. Mivel ES jelölésű modellről van szó, az órajeleket egyelőre nem tekinthetjük véglegesnek.

Ilyen órajeleken üzemelhet az érkező asztali AMD csúcsprocesszor

Az AMD következő generációs asztali központi egységei még idén bemutatkozhatnak, ahogy azt korábban a vállalat vezetője, Dr. Lisa Su is megerősítette. A pletykák alapján a ZEN 3 architektúra köré épülő, Vermeer kódnévre keresztelt processzorok még szeptember folyamán elrajtolhatnak, vagyis a szeptember tényleg nagyon mozgalmasnak ígérkezik majd.

Az Igor’s Lab jóvoltából most ízelítőt kaphatunk azzal kapcsolatban, mire számíthatunk az új csúcsmodelltől, már ami az órajeleket és a magszámot illeti. Az új processzor nem túl meglepő módon továbbra is 16 maggal és 32 szállal rendelkezik, csak úgy, mint az aktuális asztali csúcsmodell, a RYZEN 9 3950X, viszont az alapokat itt már nem a ZEN 2, hanem a ZEN 3 architektúra adja, ami hoz némi gyorsulást a konyhára. A processzort jelenleg RYZEN 9 4950X névvel emlegetik, ám ahogy arra hírünk végén is rámutatunk, nincs kizárva, hogy nem ez lesz a végleges jelölése.

Galéria megnyitása

A szóban forgó processzorral kapcsolatban érdemes leszögezni, hogy mérnöki tesztpéldány státusszal bír, vagyis az órajelek még nem biztos, hogy véglegesek. Az aktuális adatok alapján a 16 processzormag elég magas, 3,5 GHz-es magórajelen ketyeghet, a maximális Turbo Boost órajel pedig 4,8 GHz-nél tetőzik, ami szintén nem rossz egy ennyire sok maggal felvértezett központi egységtől.

Az igazsághoz persze hozzá tartozik az is, hogy az aktuális generáció csúcsmodellje, vagyis a RYZEN 9 3950X esetében szintén 3,5 GHz-es magórajelről beszélhetünk, míg a maximális boost órajel annál a modellnél 4,7 GHz, azaz csak 100 MHz-cel gyorsabb a friss trónkövetelő. Az igazán érdekes az lesz, hogy az új architektúra mekkora gyorsulást hoz az előzőhöz képest, így az órajelek láttán még korai bármilyen következtetést is levonni.

Az új processzor órajeleire egyébként az OPN kód derített fény (100-000000059-52_ 48/35 _ Y), ahol a 48 a 4,8 GHz-es boost órajelet, míg a 35 a 3,5 GHz-es magórajelet takarja. Korábban már kiszivárgott hasonló információ, ami még 3,5 GHz-es magórajelről és 4,6 GHz-es maximális boost órajelről szólt, vagyis az új OPN kód egy új steppinggel készült modellt takarhat.

A pletykák szerint egyébként úgy néz ki, a ZEN 3-as processzorsorozat nem is a 4000-es jelölést kapja, hanem egyből az 5000-es családba érkeznek annak érdekében, hogy megfelelően elkülönülhessen a ZEN 2 és a ZEN 3 alapú kínálat. Amennyiben ez igaz, akkor a fentebb említett processzor nem a RYZEN 9 4950X, hanem a RYZEN 9 5950X nevet viselheti majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap