Ilyen lesz a Windows 8 kezelőfelülete

A Microsoft tegnap késő este tartott bemutatóján bepillantást nyerhettek a résztvevők abba, hogy hogyan fog kinézni a Windows 8 kezelőfelülete. A következő generációs operációs rendszerrel kapcsolatban korábban már érkezett néhány információ, ám ezek akkoriban még inkább az ARM támogatás kérdésével foglalkoztak, mint a felhasználói kezelőfelülettel. Most az alábbi videó segítségével mindenki szétnézhet az új Windows 8 asztalon.

Ilyen lesz a Windows 8 kezelőfelülete

A Microsoft tegnap késő este tartott bemutatóján bepillantást nyerhettek a résztvevők abba, hogy hogyan fog kinézni a Windows 8 kezelőfelülete. A következő generációs operációs rendszerrel kapcsolatban korábban már érkezett néhány információ, ám ezek akkoriban még inkább az ARM támogatás kérdésével foglalkoztak, nem pedig a felhasználói kezelőfelülettel. Most az alábbi videó segítségével mindenki szétnézhet az új Windows 8 asztalon.

 

A videó alapján az új operációs rendszer dizájn tekintetében sokban hasonlít majd a Windows Phone 7-re, amit a vállalat okostelefonokhoz készített. A kezelőfelület rendkívül jól áttekinthető és érintésvezérléssel kapcsolatos optimalizációt is tartalmaz, ami a tábla PC-ken és az érintőkijelzővel ellátott egybegépeken egyaránt jó szolgálatot tehet. A kezelőfelület egyébként a Metro "dizájn" nyelvre támaszkodik.

A start oldalon - ahogy az a fenti videón is látszik - gyakorlatilag minden fontosat megtalálunk majd. Az alkalmazásokat egy-egy kis "pala" szimbolizálja, amelynek tartalma dinamikusan frissülni fog. Ezen a kezelőfelületen is tisztán látszik, hogy a Microsoft-nál rendkívül fontos hangsúlyt fektettek arra, hogy a kezelőfelületet érintőkijelzők segítségével könnyedén használhassuk. Természetesen akkor sincs baj, ha tradicionális PC-re kerül a Windows 8, ugyanis az egér- és billentyűzet alapú vezérlés szintén hatékony lesz. A Windows 8 a Windows 7-ben megszokott asztal és Explorer fájlkezelő használatára is lehetőséget biztosít, így az újak mellett a régebbi stílusú alkalmazások is gond nélkül használhatóak lesznek. Maga a Start UI elfoglalja majd az egész képernyőt, csak úgy, mint az érintőkijelzőre optimalizátl Windows 8-as alkalmazások.

Érdekesség, hogy a videó alapján úgy tűnik, hogy a Windows 8-on dolgozó szoftverfejlesztők HTML5 és JavaScript használatával készítik majd el a belső Windows 8-as alkalmazásokat. Ezzel a helyi és a webes alkalmazások közötti határvonal lényegében elmosódik majd. A Windows 8 esetében érkezik majd az IE 10 is, amit szintén úgy készítenek el, hogy könnyedén és hatékonyan használhassuk érintőkijelzővel ellátott konfigurációkon.

Maga a Windows 8 egyébként rengeteg féle konfigurációra kerülhet majd fel, egyrészt az ARM támogatás miatt, másrészt pedig azért, mert nagyjából egységes minimális rendszerkövetelményeket szab majd meg, amelyek egyes esetekben (pl. ARM alapú konfigurációk) alacsonyabbak is lehetnek - mondták a vállalat illetékesei.

A Microsoft előadásán néhány egyéb részlet is kiderült a Windows 8-cal kapcsolatban. A cég illetékesei bemutattak például egy Nvidia Kal-El alapú noteszgépet, amely ARM alapokon nyugszik és rendkívül gyorsan felébreszthető alvó állapotból. A noteszgépen Microsoft Office alkalmazáscsomag is jelen volt, a fenti képen pedig egy Word alkalmazás fut az említett terméken.

Láthattunk egy másik érdekes bemutatót is, amellyel azt próbálták demonstrálni, hogy azok az alkalmazások, amelyek x86-os rendszeren is elérhetőek, ARM alapú konfiguráción is használhatóak lesznek. A bemutató alkalmával egy zenészeknek készített alkalmazással szemléltették a fenti állítást, amely ugyanúgy futott x86-os PC-n, mint ARM alapú táblán.

Az új szoftver az UEFI alapú BIOS-okból is profitál majd, amire jó példa, hogy a bemutatón szó esett egy olyan konfigurációról, amely SSD meghajtóval rendelkezett és egy hidegindítást követően mindössze hat másodperc alatt letudta a boot folyamatot, amelynek a végén meg is jelent a Start ablak.

A Windows 8 tehát összességében igen-igen érdekes operációs rendszer lesz. Aki esetleg még több képet szeretne látni a szoftverről, látogasson el ide, ahol az Engadget munkatársainak az előadásról készített közvetítése található.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward