Ilyen káoszt még senki nem csinált a játékok dobozaival, mint a Microsoft

Jó sok csalódott gyerek lesz karácsony reggel.

Ilyen káoszt még senki nem csinált a játékok dobozaival, mint a Microsoft

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az ősszel érkező Call of Duty: Black Ops - Cold War kapcsán kialakult némi furcsaság a különböző kiadásokkal kapcsolatban. Mint kiderült, a digitálisan megvett 60 dolláros változatok mind PlayStationön, mind Xboxon frissíthetőek lesznek a next-gen változatokra további 10 dollárért.

Idáig minden rendben, viszont a dobozos változatok esetében csak a PS4-es verzió lesz 10 dollárért frissíthető PS5-re a PS Store-on keresztül, a hagyományos Xbox One-os verzió nem. Viszont amennyiben az Xbox Series X-re készült dobozos változatot vesszük meg, az futni fog sima Xbox One-on, a PS5-ös viszont nem fog menni PS4-en.

Ez valószínűleg önmagában sok furcsaságot és félreértést fog szülni a vásárlóknál, és a káoszt csak tovább fokozzák a Microsoft által használt dobozok, amiken aztán első ránézésre teljes az összevisszaság, és szinte esélytelennek tűnik, hogy egy nem túl járatos vásárló egyértelműen eligazodjon rajtuk.

Arról van szó, hogy a bal oldali doboz a jelenlegi generációs, 60 dolláros változat, a jobb oldali pedig a 70 dolláros next-gen változat. Az egyiknek Xbox One figyel a tetején, a másiknak sima Xbox, alatta pedig mindkét konzol neve feltűnik mindkét dobozon, csak fordított sorrendben. 

Az alapvető logika vélhetően az lenne, hogy annak a konzolnak a nevét teszik előre a fekete csíkban, amelyik alapvető változatról szó van, de mivel valójában mindkettő fut mindkét konzolon, a felső Xbox felirat nem igazán egyeztethető össze az alatta lévő fekete csíkkal.

Galéria megnyitása

Persze, ha a sima változatot tesszük be az Xbox Series X-be, akkor csak a visszafelé-kompatibilitás segítségével fut a játék, így tehát a next-gen újításokról le kell mondanunk, és ugyebár a Microsoft konzolján nem is frissíthető az alap dobozos kiadás. A leginkább egyértelmű jelölés, hogy a next-gen verzió jobb felső sarkában megtalálható a Series X logó, kérdés, hogy ez hány nagymamának fog feltűnni, amikor játékot vásárol az unokának karácsonyra.

Legalább a színek tekintetében eltérhetett volna picit a két változat, vagy használhatott volna más, egyértelműbb és átláthatóbb kategorizálást a Microsoft, ahelyett, hogy oda-vissza írogatják a konzolok neveit mindkét dobozon. Ráadásul a sima változat bal alsó sarkában még egy elírás is található, hiszen "Series X" helyett "X Series" van feltüntetve. Ez valószínűleg az Activision tévedése, és nyilván javítani fogják a végleges változatra, de talán már a kiadó is össze van zavarodva.

De megismételve: végső soron van valamiféle logika a dobozokban, és végső soron egyértelműen megállapítható, hogy melyik változat melyik. Legalábbis annak, aki legalább kicsit képben van a játékpiaci helyzettel, az új konzolokkal és az Xbox-féle "nincsenek generációk" csavarjaival. Egy kicsit fogalmatlanabb vásárló számára azonban nem tűnik valami szerencsésnek ez az egész.

Ráadásul érdemes még egy dolgot észben tartani az Xbox-változatokkal kapcsolatban, mégpedig azt, hogy a next-gen verziónak ugyebár kompatibilisnek kell lennie a Xbox One-nal is, ami pedig még csak hagyományos, 50GB-os Blu-ray meghajtóval rendelkezik, a 128GB-os 4K-s BDXL meghajtó csak az Xbox One S és az Xbox One X megjelenésénél jött be.

Az 50GB-ra pedig vélhetően nem fog ráférni az egész játék, úgyhogy vagy két lemezt találunk majd az Xbox Series X-es verzió dobozában, vagy gyaníthatóan egy jó adagot le kell majd még tölteni a telepítés során. Ezzel szemben ugye a PS5-nél egyszerűbb a felállás, ott a next-gen dobozos verzió csak az új konzolon fut majd, így egyértelműen jöhet a nagyobb Blu-ray lemezen.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap