Illegális tartalmak miatt büntethetik a Google-t

Az oroszok keményen neki mennek a keresőóriásnak, mert az nem távolított el szerintük törvényellenes tartalmakat.

Illegális tartalmak miatt büntethetik a Google-t

A Google folyamatosan képes kihúzni a gyufát a hatóságoknál. Ezúttal az oroszoknál telt be a pohár a keresőóriás ellenállása miatt. A bíróság korábban megbüntette a céget, aki akkor nem fizetett, most azonban emiatt lényegesen nagyobb büntetésnek néz elébe.

Oroszországban a kommunikációs szabályozó szervezet, a Roskomnadzor azért kezdte vizsgálni a Google-t, mert az állítólag illegálisnak vélt tartalmakhoz biztosított hozzáférést. Az pontosan nem derült ki, hogy milyen dolgokról is van szó itt, de az egészen biztos, hogy a keresőóriás nem volt egy véleményen az oroszokkal, ugyanis nem törölte a törvényellenes anyagok elérését. Sőt mi több, a probléma miatt kiszabott büntetésre is fittyet hányt.

Galéria megnyitása

32,5 millió rubelt, átszámítva nagyjából 460 ezer dollárt kellett volna a Google-nek büntetésképpen kifizetnie, azonban ezt elmulasztotta. Amellett, hogy az érzékeny tartalmaknak az eltüntetéséről sem gondoskodott.

Emiatt pedig akár 240 millió dolláros bírságot is a nyakába akaszthatnak a döntéshozók, és ez alól már nem bújhat majd ki egyszerűen a Google.

Hozzá kell tenni, hogy ez a lehető legrosszabb forgatókönyv esetén következhet be. Olyan ügyben, amiben most eljárás folyik, a törvény szerint az érintett cég helyi éves bevételének az 5-20 százaléka róható ki büntetésként. A Google esetében ez 60-240 millió dollár.

A Reuters úgy értesült, hogy az oroszok nem kívánják sokáig halogatni az ügyet, és akár még ebben a hónapban megszülethet a végleges döntés. A keresőóriás pedig fizethet, csak az a kérdés, hogy mennyit. A tartalmi irányelvek megszegése miatt Oroszországban egyre többször ütik meg a bokájukat a nagy technológiai vállalatok.

Galéria megnyitása

Az oroszok az utóbbi időben egyébként jelentősen bekeményítettek a techcégekkel szemben, valószínűleg ezért is szeretne most a Roskomnadzor példát statuálni a Google jelentősebb büntetésével. Ezzel akarja megmutatni a többi szereplőnek, hogy a felszólításokat és a kisebb bírságokat érdemes komolyan venni, mert a következmények nemhogy nem maradnak el a kihágásoknál, hanem még jelentősebbek lehetnek.

Az utóbbi időben a Google mellett fókuszba került az oroszoknál a Facebook, a Twitter, valamint még az Apple is. A Google-t pedig legutóbb Dél-Koreában „találta meg” egy nagyobb büntetés, ott 175 millió dollárt kell fizetnie azért, mert visszaélt az Android domináns piaci helyzetével.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap