Így néz ki a Google Loon internet antennája - belülről

A Project Loon keretén belül a Google hőlégballonokkal biztosít internethozzáférést azokon a helyeken, ahol a helyi adottságok miatt más módszerrel nem, vagy csak költségesen lehetne kiépíteni a megfelelő földi infrastruktúrát.

Így néz ki a Google Loon internet antennája - belülről

A Google Project Loon nevű kezdeményezéséről korábban már beszámoltunk. A projekt lényege, hogy a Google költséghatékonyan, hőlégballonok segítségével próbál internet-hozzáférést biztosítani olyan területeken, ahol ehhez nincs megfelelő infrastruktúra. A Project Loon hőlégballonjai a sztratoszférikus légáramlatok hátán vándorolnak a megfelelő területre és egymással is összeköttetésben vannak, így nagyobb terület lefedésére is képesek, méghozzá költséghatékonyan. A Project Loon a fejlődő országokban komoly segítség lehet, de akár katasztrófa sújtotta területeken is hasznát lehet venni a hőlégballonoknak, ha a földi infrastruktúra megsérül, így extrém körülmények között is biztosítható internetkapcsolat - ami például a mentőalakulatok együttműködését is segítheti.

A Project Loon hőlégballonjai földi antennáknak, úgynevezett Loon antennáknak továbbítják a rádiófrekvenciás jelet, amelyet azok hatékony felépítésüknek köszönhetően remek hatásfok mellett vehetnek. A Loon antennákról korábban már megjelent néhány kép, ám arra eddig nem derült fény, hogy a hőlégballon formájú antennák belsejében pontosan mi lapul, illetve azt sem árulta el a gyártó, hogy pontosan hogyan veszik a klönböző szögekből érkező rádiójeleket. Most minden kiderül: a Google Project Loon csapat vezető mérnöke, Cyrus Behroozi az alábbi kis videóban mutatja be a Loon antenna felépítését és működését.

A Loon antenna alsó részében a rádióelektronika, a felső részében pedig egy speciális antenna található. Az antenna meghatározott formával rendelkezik, így biztosítható a különböző szögből érkező rádiójelek egységes erőssége. A rendszer összességében két antennalapból áll, amelyek alatt egy kör alakú tükör, úgynevezett reflektor helyezkedik el. Az antennalapok a speciális rendszernek köszönhetően direkt és visszavert rádiójeleket egyaránt fogadhatnak, amire azért van szükség, mert a hőlégballonok folyamatosan mozgásban vannak, így a rálátás folyamatosan változik, ahogy elhaladnak egy-egy antenna felett - nem úgy, mint például a műholdak esetében, amelyek fix pozícióban, a Föld forgási sebességgel azonos tempóban mozognak.

A Loon antenna tehát segít a hőlégballonok rádiójeleinek hatékony begyűjtésében, így fontos szerep hárul rá. A Project Loon összességében komoly jelentőséggel bír, ugyanis számos olyan helyre vihet internetelérést, ahol jelenleg nincs ilyesmire mód. Érdekesség, hogy napjainkban a Föld lakosságának kétharmadáról mondható el az, hogy nem rendelkezik internet hozzáféréssel. Itt a gyéren lakott területekre és a fejlődő országok egyes részeire kell gondolni.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward