Ígéretesre sikerült a MediaTek Helio P65

Ez a lapka kiemelkedő hatékonyság mellett fog remek tempót biztosítani, és 48 MPixeles kamerát is támogat majd.

Ígéretesre sikerült a MediaTek Helio P65

A MediaTek kezd túllendülni a korábbi mélyponton, és egyre jobb fejlesztésekkel rukkol elő. A Helio P-szériás egységeket ráadásul egyre több okostelefonban láthatjuk viszont, és ennek köszönhetően a rendszereket is jobban optimalizálhatják ezekre a megoldásokra. A Helio P65 a modern igényekhez lett igazítva, és ez meghozhatja a számára a sikert.

A Helio P60 sok mobilba tört magának utat, és a MediaTek reményei szerint a Helio P65 még jobban szerepelhet majd. Ez a rendszerchip már az ARM Cortex-A75 és Cortex-A55 processzormagjait használja fel aszimmetrikus elrendezésben. Hat darab Cortex-A55 található a CPU-ban, és kettő darab Cortex-A75 igyekszik majd a megfelelő tempóról gondoskodni. Az egységek közötti együttműködést a DynamIQ fogja biztosítani, amit szintén az ARM-tól kölcsönöz a vállalat a rendszerchiphez. A magok típustól függetlenül 2 GHz-es órajel elérésére képesek, és mindannyian egy nagy méretű, osztott L3 gyorsítótárat fognak használni. Az elődhöz képest elvileg 25 százalékos gyorsulással lehet majd számolni, ami nem különösebben kiemelkedő, de már érezhető lehet sok szituációban. A memóriavezérlő LPDDR3 és LPDDR4x modulokat egyaránt támogat, a RAM kapacitásánál 8 GB a felső határ, az órajel pedig 1800 MHz lehet. Az adattárolók terén csak eMMC 5.1 támogatás van, az UFS-ről le kell mondani, ami egy kicsit elszomorító.

A MediaTek szakemberei itt Mali-G52 grafikus egységet használnak, amivel kapcsolatban a cég nem adta meg, hogy milyen kiszerelésű, mennyi feldolgozó van összedrótozva. A HiSilicon (Huawei) Kirin 810 ugyanezt vonultatja fel MP6-os kivitelben. A Helio P65 esetében az IGP neve mellett az „2EEMC2” jelzőt használja a vállalat, de azt nem lehet tudni, hogy ez pontosan mit is jelent. Az viszont világosan kiderül, hogy az integrált grafikus vezérlő 820 MHz-es frekvencián fog pörögni maximális terhelés esetén. Arról nem esik szó, hogy a gépi tanulást pontosan miként gyorsítja a Helio P65 (a NeuroPilot természetesen adott), de az biztos, hogy nagyon jól teljesít ilyen téren. A korábbi MediaTek egységeknél kétszer gyorsabb lesz gépi tanulásnál az újdonság, és a Qualcomm által biztosított direkt ellenfelét (nem nevezte meg a cég az adott Snapdragon egységet) 30 százalékkal fogja maga mögé utasítani.

Galéria megnyitása

A Helio P65 már egy tovább fejlesztett képfeldolgozóval fog munkába állni, aminél az a legfontosabb, hogy már akár 48 megapixeles kamerák használatát is lehetővé fogja tenni. (Ez az esetek nagy részében elegendő lehet, de a Samsung mostanra 64 MPixeles szenzort is kínál.) Támogatott a pixelösszevonás, és másodpercenként 17 képet tud feldolgozni pixelösszevonással egy 48 MPixeles kameránál. Duálkamerás fotózást két 16 megapixeles egységgel tud menedzselni, az előlapi kamera pedig legfeljebb 25 MPixeles lehet. A fotózás terén sok szolgáltatás támogatott, lehet számolni EIS stabilizálással, több epxós zajszűréssel, biztonságosabb MI arcfelismeréssel és persze portrézási opcióval is. Videózni 2K-ban engedheti a felhasználót a lapka, és támogatja a HEVC/H.265 kódolást is. A rendszerchip 1080p-s támogatást nyújt a megjelenítők tekintetében, és nem fog neki problémát okozni a nyújtott képarányú panelek kezelése sem.

A kapcsolati lehetőségek terén számolni lehet 300 Mbps-os le- és 150 Mbps-os feltöltési tempó biztosítására szolgáló 4G LTE hálózati modemmel és ennek kapcsán vivő aggregációval, van kétsávos WLAN, Bluetooth 5 és az A-GPS vevő pedig támaszkodhat adott esetben a BeiDou, a GLONASS és a Gelileo rendszerekre is – és van FM rádió előkészítés is. A MediaTek Helio P65 a TSMC gyártósorain készül, mint a MediaTek legtöbb mobilos fejlesztése. Ez az egység 12 nanométeres csíkszélességen került gyártásba, így biztosítható az, hogy már a hatékonyság is elfogadható legyen, és viszonylag olcsón lehessen előállítani. Hiszen ez a lapka valószínűleg legtöbbször árérzékeny konstrukciókban fog megjelenni.

A MediaTek Helio P65 már gyártásba került, és vélhetően nem is kell rá sokáig várni. Állítólag már júliusban a boltokba kerülhet az első olyan készülék, ami ezt alkalmazza.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap