Ígéretesnek tűnik az év közepén érkező új Ryzen generáció

Az AMD bemutatója alapján erősen lenyomott fogyasztással, és megnövekedett teljesítménnyel jön az új széria.

Ígéretesnek tűnik az év közepén érkező új Ryzen generáció

Reméltük, hogy a CES-es előadás után még ki lehet húzni valamit az AMD-ből, de egyelőre úgy néz marad, amit a bemutatón láttunk. Kiderült, hogy valamikor az év közepe felé érkezhet az új Ryzen generáció, ami már a következő generációs ZEN architektúra köré épül, akárcsak a tavaly bejelentett EPYC processzorok. Ráadásul a hasonlóság nem merül ki ennyiben, az AMD az asztali gépekbe szánt központi egységeknél is továbbviszi a moduláris felépítést. Jól látszik a megskalpolt processzoros képen, hogy egy nyolcmagos, a TSMC 7 nm-es gyártósorain készült chiplet mellett ott a jóval nagyobb, 14 nm-es (GlobalFoundries) I/O vezérlő, ami tartalmazza memória-vezérlőt, a PCI-E sávokat, és ahogy azt az EPYC-nél láthattuk, gondoskodhat több chiplet összehangolásáról.

Galéria megnyitása
Az AnandTech a chipek méreteit is kiszámolta

Az AMD nem akart arról beszélni, hogy lesz-e 16 magos Ryzen, de ahogy elhelyezték a 8 processzormagot tartalmazó chipletet, az több, mint gyanús. Jól látszik, hogy van még alatta egynek hely, szóval ha az induláskor nem is, később bármikor bedobhat a cég az AM4 platformra is egy megduplázott magszámos terméket.

Az I/O vezérlő PCI-E 4.0-s sávokkal dolgozik, ami a jelenlegi chipsetekben természetesen 3.0 lesz, de nagyon úgy néz ki, hogy az AMD rak le az asztalra elsőként újgenerációs PCI-E vezérlőt a konzumer szegmensben. Szinte biztos, hogy új platformvezérlők is jönnek majd a Matisse kódnevű generációval (500-as széria), de azon sem lepődnénk meg, ha néhány alaplapnál firmware frissítéssel engedélyeznék a PCI-E 4.0-t. Ennek az egyik követelménye, hogy a PCI-E foglalat ~18 centin belül legyen a vezérlőhöz képest (ez felett extra alkatrészek kellenének), és az elsődleges slot a legtöbb alaplapon megfelel ennek a kívánalomnak.

Galéria megnyitása
Ez a kép még a tavalyi előadáson bukkant fel, ahol a ZEN 2-re épülő EPYC processzorokat mutatták be

Az AMD egy kicsit demózta is, hogy mire képes, a kiállított nyolcmagos variáns, hangsúlyozva, hogy az még nem végleges órajeleken megy. Cinebench R15 alatt 2023 pontot ért el az újdonság, ami ~15%-os előrelépés a 2700X-hez képest, és körülbelül ugyanaz a szint, amire egy Core i9-9900K képes (az szintén nyolcmagos, és 16 szálat képes egyszerre kezelni).

Sebességben tehát befogható az Intel, sőt, ha az órajelek még emelhetőek, akkor le is győzhető, legalábbis ebben a terhelésformában. Ami viszont ennél is érdekesebb, hogy amíg a teljes Inteles konfiguráció 180 wattot fogyasztott Cinebench alatt, addig az AMD beérte 133-mal, és ez bizony óriási előrelépés a jelenlegi szinthez képest! Ez főleg a mobil gépek piacán nagyon fontos lehet a jövőben a cégnek, hiszen ott általában, pont a fogyasztás miatt az Intel megoldásait preferálja a legtöbb OEM.

Van még pár hónap a startig, de ha időben lép az AMD, akkor egy időre megszorongathatja a még mindig gyártási problémákkal küzdő Intelt. Rég volt ilyen izgalmas a processzorpiac helyzete, úgyhogy alig várjuk, hogy egymásnak ereszthessük a riválisokat.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap