Ígéretes teljesítményre képesek az AMD mobil csúcsprocesszorai

A RYZEN 7 4800U és a RYZEN 9 4900HS teszteredményei már fel is bukkantak a 3DMark adatbázisában, a számok pedig egész jók.

Ígéretes teljesítményre képesek az AMD mobil csúcsprocesszorai

Az AMD RYZEN 4000-es sorozatú mobil APU egységei ebben a hónapban rajtoltak el, így a velük felszerelt noteszgépekre sem kell már sokat várni. A jelek szerint a termékeket már javában tesztelik, legalábbis erre utal @_rogame legfrissebb felfedezése: az ismert szivárogtató most a RYZEN 4000 „U” és „H” sorozat két csúcsmodelljére bukkant rá a 3DMark adatbázisában, így most képet kaphatunk azzal kapcsolatban, mire lesznek képesek az új APU-k.

A RYZEN 7 4800U és a RYZEN 9 4900HS esetében közös tulajdonság, hogy mindketten 7 nm-es csíkszélességgel készülnek, valamint 8 maggal és 16 szállal rendelkeznek, L3 Cache terén pedig 8 MB áll szolgálatukban. Mindkét APU egység ugyanolyan iGPU-t is kapott, ami nyolc darab CU tömbbel bír és 1750 MHz-es maximális boost órajelen ketyeg – természetesen a VEGA sorozatot erősítik.

Fontos különbség viszont, hogy míg a RZYEN 7 4800U az ultravékony noteszgépeket veszi célba a maga 15 W-os TDP keretével, addig a 35 W-os TDP kerettel gazdálkodó RYZEN 9 4900HS már a prémiumkategóriás gamer noteszgépekben kap helyet. A TDP keretek között tehát bőven van különbség, ami a „H” sorozatú APU esetében extra teljesítménnyel kecsegtet. Míg a RYZEN 7 4800U csak 1,8 GHz-es alap- és 4,2 GHz-es maximális boost órajelet használhat, addig a RYZEN 9 4900HS már 3 GHz-es alap- és 4,3 GHz-es maximális boost órajelen üzemel, vagyis papíron sokkal jobb teljesítményre képes. Az extra TDP keret ráadásul nem csak a CPU, hanem a GPU teljesítményének növelését is lehetővé teszi.

A kiszivárgott adatok alapján az LPDDR4X-4266 MHz-es memóriával szerelt RYZEN 7 4800U alapú rendszer 16171 és 3543 pontot ért el a 3DMark FireStrike Physics és Graphics tesztjében. Ezzel szemben a RYZEN 9 4900HS alapú notebook esetében már 21289 és 4085 pont mutatkozik az adatbázisban, vagyis látványosan gyorsabb, mint ultrabookokba szánt társa, de ez aligha meglepő, inkább a teljesítménykülönbség mértéke lehet érdekes.

CPU teljesítmény terén 31,6%-os, míg iGPU teljesítmény terén 15,6%-os előnyben van a RYZEN 9 4900HS, ami egyrészt a magasabb órajeleknek köszönhető, hála a magasabb TDP keretnek. Utóbbiból a jelek szerint az iGPU is szépen profitált, igaz, a RYZEN 9 4900HS alapú noteszgépekben többnyire nem csak iGPU, hanem dGPU is lesz.

A RYZEN 7 4800U a konkurenciával szemben is jól teljesít. Az Ice Lake sorozatú négymagos Core i7-1065G7 és a Comet Lake sorozatú hatmagos Core i7-10710U-hoz képest sorrendben 34,8%-kal, illetve 17,8%-kal gyorsabb CPU teljesítmény tekintetében, ami nem hangzik rosszul.

Korábban egy ismeretlen Tiger Lake-U sorozatú, 2,7 GHz-es órajelen ketyegő processzor is felbukkant az adatbázisban, amelynek csak CPU pontszáma vált ismertté: 13030 pont. Ennél a rejtélyes négymagos processzornál 24,1%-kal gyorsabb a RYZEN 7 4800U, az viszont nem derült ki, hogy iGPU teljesítmény terén mekkora a különbség köztük, pedig  az lenne az igazán érdekes, hiszen a szóban forgó SoC már az Intel Xe architektúrája köré épülő iGPU-t használja, amihez nagy reményeket fűz az Intel.

Időközben fel is bukkantak az első független RYZEN 9 4900HS tesztek is, amelyekből kiderül, hogyan teljesít az AMD új mobil csúcsprocesszora. Íme néhány link:

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap