Igen, több munkát jelent két konzolra fejleszteni - ismerte be az Xbox-főnök

Phil Spencer szerint egyébként van, amiben az Xbox Series S jobb, mint a drágább Series X.

Igen, több munkát jelent két konzolra fejleszteni - ismerte be az Xbox-főnök

Az idei generációváltás azért is lesz viszonylag egyedi a konzolok történetében, mert ezúttal nem csak az Xbox és a PlayStation harcol majd egymással egy-egy konzollal, hanem az Xbox-családon belül is érkezik házi konkurencia, mégpedig az olcsóbb Series S képében.

Persze, valójában PS5-ből is kétféle kerül piacra, hiszen az egyikben lesz, a másikban pedig nem lesz Blu-ray meghajtó, de a hardveres specifikációk ezen kívül megegyeznek - az Xbox esetében viszont nagyon nem, hiszen ha csak a nyers GPU erőt nézzük, akkor 12 TFLOPS áll szemben 4 TFLOPS-szal, és akkor az olyan dolgokról még nem is beszéltünk, mint a memória mennyisége és sávszélessége.

Az Xbox-főnök Phil Spencer természetesen már jó ideje nyúzza mindkét konzolt, és nyilván nem mondhat róluk rosszakat, de a Series S teljesítményét még így is meglepőnek nevezte, különösen az elérhető framerate-eket és a töltés sebességét nézve. Mivel a háttértár-rendszer (Xbox Velocity Architecture) megegyezik a Series S és a Series X esetében (csak az olcsóbbik konzol 512GB tárhellyel érkezik), azonban a Series S alacsonyabb felbontású assetekkel dolgozik, így adott esetben még gyorsabban tölthet be, mint a drágább testvére.

Néhány fejlesztő azonban már beszélt arról, hogy közel sem olyan egyszerű két különböző konzolra fejleszteni, és leginkább a 10 GB elérhető memóriát emelték ki, mint potenciális hátráltató tényezőt. Spencer ezzel kapcsolatban nem aggódik: "Szerintem a PC bizonyítja, hogy fantasztikusan kinéző játékokat lehet készíteni egy erős hardverre, és aztán ezeket skálázni más hardverek képességeihez".

Ezzel együtt azt elismeri, hogy mindez extra erőfeszítést jelent majd a fejlesztőknek: "Igen, természetesen ez munkába fog kerülni, semmi kétség. Mivel két különböző teljesítményszintről beszélünk, nem fogok itt állni és előadni a PR-dumát arról, hogy két specifikáció olyan mint egy, mert nem az. Azért csináljuk ezt, mert ki akarjuk terjeszteni a piacot" - mondta.

Hogy kinek célozzák a Series S-t? Nos, a konzolok megjelenésekor a felhozatal úgy fog kinézni, hogy 500 dollárért lesz Xbox Series X és PS5, 400 dollárért PS5 lemezmeghajtó nélkül, és 300 dollárért Xbox Series S. Spencer szerint az alacsonyabb ár fontosabb, mint a hardveres specifikáció, és az olcsóbb Xbox visszahozhat olyan Xbox 360-vásárlóat, akik kihagyták az Xbox One-generációt, vagy esetleg menet közben átálltak PlayStationre. De azok számára is vonzó lehet, akik alapvetően PS5-öt vesznek, és mellé egy másik 500 dolláros konzol már nem férne be, második gépnek viszont a 300 dolláros Series S már igen.

Hogy melyikre lesz nagyobb kereslet? Spencer szerint a megjelenéskor az árra kevésbé érzékeny early adopterek gyakorlatilag az összes Xbox Series X-et és PS5-öt meg fogják venni, így hosszú ideig mindkettőből hiány lesz. Ahogy azonban halad előre a generáció, az ár úgy válik egyre fontosabbá, így a teljes életciklus alatt összességében a Series S-ből több fogyhat majd. 

"Már az előrendelések messze túl fogják teljesíteni azt, amit egyébként le tudunk gyártani. Úgyhogy valójában nekünk és a PlayStationnek a gyártási lánc sebessége fogja meghatározni a piaci részesedésünket a korai időszakban" - teszi hozzá.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap