Shop menü

IGEN IMPRESSZÍV, 630 W-OS TGP-VEL ÉRKEZIK A COLORFUL TUNINGOLT GEFORCE RTX 4090-ESE

Eddig ez a modell büszkélkedik a legmagasabb TGP-vel az egyedi felépítéssel rendelkező GeForce RTX 4090-es videokártyák között.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Igen impresszív, 630 W-os TGP-vel érkezik a ColorFul tuningolt GeForce RTX 4090-ese

A kínai ColorFul csapata egy meglehetősen extrém GeForce RTX 4090-es sorozatú videokártyát készített, amely a referencia modell 450 W-os TGP keretét jelentősen felülmúlja, de még a többi tuningolt verzió TGP-jére is rátesz egy jókora lapáttal, ugyanis a maximális TGP ebben az esetben 630 W. A Colorful RTX 4090 iGame Neptune ennek megfelelően elég combos hűtést kapott, ami egy háromventilátoros hőleadó radiátorból, valamint a melegedő komponenseket lefedő folyadékhűtő blokkból áll – az egész szett fehérben pompázik.

Galéria megnyitása

Az iGame Neptune gyárilag magasabb GPU Boost átlag órajelet vethet be, mint a Vulcan sorozat, ugyanis 2625 MHz helyett itt már 2640 MHz-en tetőzik az említett érték, ugyanakkor a TGP keret is magasabb, hiszen 550 W helyett itt már 630 W áll rendelkezésre. Ez az érték minden eddig látott egyedi felépítésű GeForce RTX 4090-es videokártya TGP-jét felülmúlja, azaz a lehető legjobb teljesítményre számíthatunk, legalábbis papíron. Ez persze azt is eredményezi, hogy a 850 W-os tápegység már nem lesz elég, a ColorFul mérnökei szerint 1000 W-os tápegységben érdemes gondolkodni, természetesen a többi rendszerkomponenstől függően.

Galéria megnyitása

A folyadékhűtéssel ellátott különlegesség elvileg már a tesztelőkhöz került, egyelőre viszont csak az EXPreview munkatársai osztották meg a vele kapcsolatban szerezett tapasztalataikat. Ezek alapján úgy néz ki, hogy a friss videokártya gyárilag 550 W-os alapértelmezett és 630 W-os maximális TGP kerettel érkezik, viszont úgy tűnik, a 630 W-os TGP keretből nem sokat tud profitálni a termék. A referenciához képest eleve 100 W-tal magasabb 550 W-os TGP keret már elégnek bizonyul az esetek többségében, a további 80 W-os extra teljesítmény csak minimálisan, 0,7%-kal növelte a teljesítményt például 3DMark TimeSpy Extreme alatt, ami igazából hibahatáron belüli különbség.

Az is érdekesség, hogy az 550 W-os alapértelmezett beállítás alkalmával az NVIDIA PCAT szoftveren keresztül a maximális TGP csak 470 W volt a tesztek alatt, vagyis ebben a tekintetben nincs csúcsra járatva a termék. A komplex hűtésnek persze fogyasztás terén is van ára, ugyanis az üresjárati fogyasztás 47 W körüli helyezkedik el.

Galéria megnyitása

Az új videokártya használata mellett érdemes odafigyelni a +12VHPWR tápcsatlakozóra, illetve a hozzá használt kábelre is. Kétféle implementáció létezik: az egyik 450 W-ra, a másik 600 W-ra optimalizálva érkezik. A TechPowerUp tesztjei szerint eze között nincs különbség, ha a 450 W-os gyári TGP keretet alkalmazza az adott kártya, ám a tuningolt modelleknél, amelyek már 500 vagy 550 W feletti TGP kerettel rendelkeznek, mindenképpen a 600 W-os implementációra lesz szükség. Ez, vagyis a 600 W-os teljesítmény egyébként már nem három, hanem négy darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozó alkalmazását követeli meg. Az Nvidia-féle „okos” adapter, érzékeli, hogy hány darab nyolctűs PCI Express tápcsatlakozót használunk, és ha ez a mennyiség négynél kevesebb, vagyis csak három, akkor a 450 W-os limit lép érvénybe.

A ColorFul különleges GeForce RTX 4090-es videokártyája rövidesen kereskedelmi forgalomba kerülhet.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére