Idén már 25%-kal növelte a 14 nm-es termelést az Intel

És ez is kevés ahhoz, hogy egyensúlyba kerüljön a kereslet és a kínálat, vagyis a negyedik negyedév folyamán még biztosan fennáll majd a hiányállapot.

Idén már 25%-kal növelte a 14 nm-es termelést az Intel

Az Intelnél 2018 közepe óta okoz problémát az, hogy kevesebb processzor készül a 14 nm-es csíkszélességgel dolgozó gyártósorokon, mint amennyire igény mutatkozik a felhasználók, illetve az OEM partnerek részéről. Ez az elmúlt időszakban sok partner kellemetlen helyzetbe hozott, a DIY piacra szánt processzorok ára pedig alaposan megemelkedett. Azóta valamelyest javult a helyzet, ám a jelek szerint még mindig magasabb a kereslet, mint a kínálat, és az Intel elnök-vezérigazgatója szerint a helyzet az év negyedik negyedévében továbbra is fennáll majd.

2018 közepe óta több milliárd dollárt költött a vállalat arra, hogy növelje a gyártókapacitást: új eszközöket vásároltak, bővítették a tesztelő- és szerelőüzemek kapacitását, illetve több egyéb lépést is eszközöltek annak érdekében, hogy minél előbb elérje a termelés a kereslet szintjét. Idén például már 25%-kal növelték a szilíciumostya-gyártó kapacitást, vagyis ennyivel több ostya gyártását kezdik el havi szinten, mint 2018-ban. Az év első három negyedévében 11,5 milliárd dollárnyi tőkeberuházást eszközöltek, ami mind-mind a gyártókapacitás növelését célozta, így az idei teljes éves tőkeberuházás végül 16 milliárd dollárt ér majd el, azaz 0,5 milliárd dollárral magasabb lesz a vártnál.

Galéria megnyitásaSajnos az, hogy havi szinten 25%-kal nőtt a szilíciumostya indítások száma, ugyan jó hír, ám a 25%-os javulás nem jelenti azt, hogy 25%-kal több processzor készül. A több processzormaggal és nagyobb lapkamérettel rendelkező processzorok esetében egy-egy ostyából kevesebb lapka jön ki, így eleve emelni kell a termelést ahhoz, hogy a tervezett mennyiséget ki tudják számolni – a megnövekedett igények ehhez képest további emelést indokolnak. A 25%-os javulás az Intel elnök-vezérigazgatója szerint sajnos nem lesz elég a negyedik negyedév folyamán arra, hogy a PC piaci vásárlók megrendeléseit maradéktalanul kielégíthessék, pedig az év első feléhez képest már így is kétszámjegyű növekedést produkáltak szállítási mutatók terén. Arra sajnos nem tért ki, meddig kell még számolnunk a hiányállapottal.

Az biztos, hogy a második negyedéves előrejelzésekhez képest sokkal nagyobb mértékben nőtt a kereslet az Intel processzorai iránt – mind az Intel, mind pedig az elemzők várakozásait felülmúlta a piac. A vállalatnál továbbra is azon dolgoznak, hogy visszanyerjék a kereslet és a kínálat közötti egyensúlyt.

Ezzel egy időben a 10 nm-es csíkszélességre támaszkodó termelés felfuttatása is folyamatban van, 2021 folyamán pedig a 7 nm-es csíkszélesség is csatasorba áll, amellyel első körben üzleti GPU-k készülhetnek.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap