Idén közel 50%-kal kevesebb merevlemezt szállíthatnak le a PC piacon

Az SSD-k egyre több területet hódítanak meg és egyre növekszik irántuk az igény.

Idén közel 50%-kal kevesebb merevlemezt szállíthatnak le a PC piacon

A merevlemezek piacán nem túl kedvezőek a kilátások, ugyanis ebben az évben közel 50%-kal csökkenhetnek majd a HDD szállítási mutatók a PC piacon, ami nagyon komoly visszaesésnek tűnik. Erről a merevlemezekbe szánt motorokat gyártó Nidec illetékesei rántották le a leplet a cég pénzügyi eredményeit taglaló tájékoztatón, ahol arról is szó esett, hogy egyéb szegmensekben szintén kevesebb eladásra lehet számítani, ugyanakkor az adatközpontok piacán némi növekedés mutatkozhat.

A számok szerint 2010 és 2018 között nagyjából 43%-kal csökkentek a HDD forgalom, hiszen míg 2010-ben 650 millió HDD kerül forgalomba, addig 2018 folyamán már csak 375 millió példányra volt szükség. A Nidec szakemberei eddig úgy látták, idén 356 millió HDD leszállítására lehet számítani, ám azóta korrigálták az előrejelzést, hiszen szerintük ennél valamivel kevesebb, mindössze 309 millió merevlemezt szállíthatnak le a piaci szereplők ebben az évben. 2020 folyamán további csökkenésre lehet számítani, azaz már csak 290 millió merevlemez kerülhet a piacra. A Nidec a csökkenő trend miatt már elkezdte optimalizálni motorgyártó kapacitását, azaz a gyártósorok egy részén már más típusú termékeket készítenek.

Galéria megnyitása
A szállítási mutatók alakulása 2020-ig bezárólag

Ha csak a PC piacot nézzük, azt láthatjuk, hogy itt ment végbe a legnagyobb csökkenés HDD szállítási mutatók terén, ez pedig a piac általános gyengélkedésének, illetve annak köszönhető, hogy a noteszgépek szegmensében HDD-ről SSD-re váltott a piac. A szállítási mutatók 2013 óta folyamatosan esnek: míg 2013-ban 289 millió HDD-re volt szükség, addig 2018 folyamán már csak 124 millió HDD-t kellett leszállítani a csökkenő piaci igények miatt. Az esés mértéke idén fokozódik, vagyis a tavalyi 124 millió HDD helyett már csak 65 millióra lesz szükség, ami nagyjából 48%-os esésként fogható fel.

A konzumer eszközökbe szánt merevlemezek szállítási mutatója szintén esni fog, így a tavalyi 77 millió helyett már csak 70 millió merevlemezt vesz fel ez a szegmens. Ez azzal magyarázható, hogy az aktuális konzol-generációs, a megfigyelő rendszerek, illetve az egyéb eszközök iránti kereslet csökkenőben van.

Galéria megnyitása
A Nidec motorok és a HDD-k szállítási mutatói közötti kapcsolat

A sok negatív előrejelzés mellett azért némi pozitívumról is beszámolhatunk. A külső merevlemezek és az adatközpontokba szánt HDD-k iránt erős a kereslet. Előbbieknél stagnálásra számíthatunk, azaz 100 millió HDD leszállítására lehet számítani, míg utóbbiaknál 54 millióra növekedhet a szállítási mutató. A Nidec által külön számolt üzleti merevlemezek forgalma csökkenni fog, ugyanis a misszió-kritikus rendszereknél is egyre inkább SSD-re váltanak az üzemeltetők.

Maga a Nidec egyébként 85% körüli részesedéssel rendelkezik a merevlemez-motorok szegmensében, vagyis elég jól rálát a piaci folyamatok alakulására, így előrejelzéseire is érdemes odafigyelni.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap