Ice Lake processzorral szerelt Acer Swift notebookok a szorítóban

Egy Swift 3-as és egy Swift 5-ös notebookot láttunk vendégül, amelyek mindketten Ice Lake processzort és GeForce MX250-es videokártyát kaptak.

Ice Lake processzorral szerelt Acer Swift notebookok a szorítóban

90 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
90
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

Előszó

Legfrissebb tesztünkben két Swift sorozatú noteszgépet próbálunk ki, amelyek tavaly, az év második felében jelentek meg. A Swift 3 és a Swift 5 alapját egyaránt Ice Lake sorozatú, 10 nm-es csíkszélességgel készülő processzorok adják, amelyekhez egy GeForce MX250-es videokártyát is társítottak, vagyis jobb teljesítményre számíthatunk, mint a csak iGPU-val szerelt modelleknél.

Az ultrahordozható kategóriában versenyző notebookok általánosságban elég jó felszereltséggel rendelkeznek, WiFi vezérlőből is az egyik legmodernebbet használják, ami már 802.11ax támogatással rendelkezik, de ehhez Bluetooth 5.1-es támogatás is társul. A termékeket elsősorban azoknak ajánlja a gyártó, akik sokat utaznak, valamint sokat dolgoznak eltérő helyszíneken, ehhez pedig mindenképpen 14 hüvelykes képátlójú, modern hardverrel szerelt, vékony és könnyű noteszgépet keresnek társul. Számukra érdemes lehet néhány pillantást vetni a Swift család e két tagjára, amelyek természetesen a tesztben szereplő mellett egyéb felszereltségben is elérhetőek, így árazás terén is van némi mozgástér.

Galéria megnyitása

A fenti táblázat alapján jónak tűnik a kínálat, igaz, az árcédulán szereplő számokat elég vastagon fogó ceruzával írták, de ettől még érdemes lehet megnézni, mire képesek a noteszgépek, illetve milyen gyenge pontjaik vannak, már ha egyáltalán vannak.

A doboz és a tartozékok

A dobozokról ezúttal nem készültek fotók, ugyanis a termékek már sok helyen jártak, így a csomagolás néhol kissé viharvert volt. A noteszgépek mellé egy tápkábelt, valamint egy 65 W-os tápadaptert mellékel a gyártó, egyéb nem lapult a kartonban. A kereskedelmi forgalomba kerülő példányok mellé némi dokumentációt is mellékelnek, ez a tesztpéldányokból hiányzott.

A külső

A Swift 3 egy letisztult dizájnnal rendelkező alumíniumházat kapott, ami igazából semmi különlegességet nem rejt. A noteszgép mindössze 15,9 milliméter vastag, összeszerelési minősége teljesen rendben van, a kijelző zsanérjai pedig kellően feszesek és stabilak ahhoz, hogy a fedlapot pontosan megtartsák a kiválasztott szögben. A szokásos ollós mechanikát használó billentyűzet háttérvilágítás nélkül érkezik, ehhez egy nagyméretű érintőpad társul. A ház alján kellő mennyiségű szellőzőt helyeztek el, a stabilitásról gumilábak gondoskodnak. Érdekesség, hogy a kijelző fedlapjának alsó éle mentén egy Swift feliratot is elhelyeztek. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Érdekesség, hogy a kijelző fedlapjának alsó éle mentén egy Swift feliratot is elhelyeztek. A csatlakozók között a bal oldalon egy HDMI kimenet, egy USB 3.1 Gen1 Type-A port és egy USB 3.2 Gen2 Type-C port sorakozik, utóbbi akkumulátortöltésre is használható, de erre a célra külön tápcsatlakozót is kapunk. A jobb oldalra egy fejhallgató csatlakozót, egy USB 2.0-s portot, valamint egy Kensington Lock portot helyeztek.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Az alig 1200 grammos Swift 3-mal ellentétben a Swift 5 már vékonyabb és könnyebb kivitelben érkezik, háza azonban kék dizájnt kapott, amit a kijelző fedlapjának hátsó-alsó részén egy aranyozott dizájnelem dob fel, természetesen Swift felirattal karöltve. A mindössze 14,9 milliméter vastag és csak 990 grammos Swift 5 szintén stabil felépítéssel rendelkezik, nem nyeklik-nyaklik és a zsanér is pontosan működik. A billentyűzet itt már fehér háttérvilágítást kapott, az érintőpad pedig a Swift 3-éhoz hasonló minőségben érkezik, illetve működése is hasonló: nincs vele kapcsolatban semmi kifogásolnivaló. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A csatlakozók között itt is ugyanazt a felhozatalt találjuk: bal oldalra egy HDMI videó kimenet, egy USB 3.1 Gen1 Type-A port, illetve egy USB 3.1 Gen2 Type-C port került, az akkumulátortöltés pedig ismét megoldható a tápcsatlakozón és az USB-C porton keresztül. A ház alján hasonló szellőzők is gumilábak kaptak helyet, mint a Swit 3-nál. Extra viszont, hogy a billentyűzet alsó élétől nem messze egy ujjlenyomat-olvasót is elhelyeztek, ami Windows Hello támogatással bír.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A belső

Mindkét notebook egy-egy Ice Lake sorozatú processzort kapott, amihez LPDDR4-es rendszermemória társul. Míg a Swift 3 egy Core i3-1035G1-es megoldással rendelkezik, ami csak 32 EU-val ellátott Intel Iris Plus iGPU-t rejt, addig a Swift 5 már egy Core i7-1065G4-res processzorral gazdálkodik, amihez maximális kiépítésű, 64 EU-val büszkélkedő iGPU társul. A rendszermemória szerepét LPDDR4-es memórialapkákra osztották, ám ezek csak 2661 MHz-en ketyegtek a tesztpéldányokon, nem pedig 3733 és 4266 MHz-en, ahogy az a speficikációban látható.

A tesztelt modellekben extraként GeForce MX250-es videokártya is található, ami 2 GB-nyi rendszermemóriával rendelkezik, így GPU teljesítmény terén most több erőforrás áll rendelkezésre, mint az előző teszt Lenovo Yoga S740-es noteszgépénél. Adattároló terén nincs egység a két modell között, ugyanis a Swift 3 csak egy 256 GB-os SK Hynix SSD-t kapott, míg a Swift 5 már egy 512 GB-os Kingston SSD-vel dolgozhatott. Ez a játékteszteknél abszolút nem mindegy, ugyanis az 256 GB-os SSD-re sajnos nem fér fel a teljes tesztcsokrunk – ami egyébként már így is meg van egy kicsit nyirbálva.

Gigabites Ethernet portot egyik változat sem kapott, ugyanis túl vékonyak ehhez, cserébe azonban a legmodernebb Intel WiFi kártya lapul a házakban, ami 2T2R 802.11ax támogatással rendelkezik és maximum 2,4 Gbps-os adatátviteli sávszélességet kínál. Ehhez még egy Bluetooth 5.1-es vezérlő is kapcsolódik, így maximum csak az NFC támogatás hiányozhat. Az AIDA 64 reportja alapján a Swift 3 háza egy 45,33 wattórás valós kapacitás elérésére képes akkumulátort rejt, míg a Swift 5 esetében 40,34 wattórányi kapacitással számolhatunk. Hogy ezek mire elegendőek? A későbbiekben kiderül.

Kijelző terén a Swift 3 egy gyengébb IPS panelt kapott, ami az InnoLux műhelyéből érkezett, Full HD felbontással rendelkezik, maximális fényerőssége 250 nit. Ennek a panelnek a képességeit később részletesebben is kifejtjük. Ezzel szemben a Swift 5 már egy jobb, AUO gyártmányú panelt foghat munkára, ami szintén Full HD felbontással bír, 300 nites maximális fényerősséggel dolgozik, de színhűsége már sokkal jobb papíron is, sőt, még érintő funkciót is kínál, ami igen sok esetben jöhet jól. Hogy milyenek ezek a kijelzők közelebbről? Az alábbiakból kiderül.

Kijelző

A két noteszgép egyformán IPS alapú Full HD panelt használ, ám tulajdonságok és képességek terén már elég nagy különbség van közöttük, ahogy arra a gamut teszt is rávilágít. A Swift 5 egyértelműen jobb panelt kapott, igaz, színhűség és homogenitás terén ez sem tökéletes, ahogy az a lenti ábrákon látszik.

Galéria megnyitása

A háttérvilágítás homogenitása a Swift 3 esetén nem rossz, viszonylag egyenletesnek mondható, akármekkora fényerősség mellett is nézzük. Az eltérések 15%-on belül vannak, ami igazából se nem rossz, se nem tökéletes – normál használat mellett nincs vele probléma, képszerkesztésre meg a színhűség miatt amúgy sem való a panel. Maximális fényerősség terén csak 261 nitet mértünk, a kontrasztarány pedig 950:1 értéket képviselt.

Galéria megnyitása

A színhomogenitás szintén nem tökéletes, viszont 50%-os fényerősség mellett már teljesen vállalható, ugyanis a maximális delta E érték ekkor 1,7 alatt marad, kalibrálás után pedig 1,4 alatti szórást mértünk, ami összességében egyáltalán nem rossz. Maximális fényerősség mellett is javult a homogenitás a kalibrálás hatására, ahogy az lentebb látható.

Galéria megnyitása

Az Acer Swift 5 esetében már egy picit rosszabbnak bizonyult a háttérvilágítás homogenitása, hiszen 15% helyett már 22-23%-os eltérést mértünk a panel különböző pontjain a referenciaponthoz képest, ami nem túl jó. Ezen a kalibrálás sajnos nem segít.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A színhomogenitás szintén rosszabb, mint a Swift 3 esetében, viszont kalibrálás után 50%-os fényerősség mellett már azért vállalhatóbb, de a tökéletestől messze van a 3-as delta E értéket nézve. Maximális fényerősségnél ennél is nagyobb, 4,6 körüli delta E eltérés volt a legnagyobb, így színkritikus munkára nem igazán alkalmas a panel, legalábbis a nálunk járt modellé biztosan nem.

Galéria megnyitása

A fentiekben a színpontosság látszik, ami összességében egyik esetben sem tökéletes, viszont a kalibráció javított rajtuk egy picit, ahogy az a fenti ábrákon is látszik. Képszerkesztésre, illetve színhűséget igénylő feladatokra nem érdemes bevetni a termékeket, viszont nem is igazán erre készültek.

Teljesítmény tesztek

Szokás szerint most is megnéztük a már jól bevált tesztprogram-csokorral, hogy mire képesek a noteszgépek. Az eredmények az alábbiakban láthatóak. Érdekesség, hogy a papírforma szerint ugyan a Swift 5 a befutó teljesítmény terén, néhol mégis jobban teljesített a Swift 3, ami arra enged következtetni, hogy a nehezebb Swift 3 a hűtés terén is jobb lehet egy picivel. Egyébként mindkét notebooknál 2661 MHz-en ketyegtek az LPDDR4-es memórialapkák, valamint SSD fronton is nagyon hasonló lehetőségekkel bírtak.

Galéria megnyitása

A processzortesztek után következzenek a GPU tesztek, amelyek mindkét esetben egy 2 GB-os GeForce MX250-es videokártyával készültek, hiszen mindkét notebookban ilyen dGPU található. Az MX250 ugyan nem egy erőmű, de azért kompromisszumok mellett el lehet vele játszogatni, de a tripla A kategóriás címeket nem igazán érdemes erőltetni, azokhoz ugyanis kevés a szóban forgó videokártya teljesítménye.

Galéria megnyitása

Adattároló teszt

A Swift sorozat mindkét tagja PCI Express alapú, NVMe 1.2-es protokollt használó SSD-vel rendelkezett, amelyek közül a Swfit 3-as egy SK Hynix, a Swift 5-ös pedig egy Kingston gyártmányú megoldást foghatott munkára. Ahogy az a lenti tesztekből is látható, a Swift 5 adattárolója egyértelműen gyorsabbnak bizonyult, leszámítva a 4K QD1-es írási tesztet, ahol lemaradt társától. Természetesen a Swift 3 SSD-je sem lassú, sőt, többnyire csak minimálisan marad le a Swift 5 adattárolójáról, sőt, egyes tesztekben még gyorsabb is nála.

Galéria megnyitása

Akkumulátoros tapasztalatok

A tesztek sorát az akkumulátoros üzemidővel kapcsolatos mérésekkel folytatjuk. Kíváncsiak voltunk, hogy a két noteszgépnél mennyi idő a 0%-ra merült akkumulátor teljes feltöltése, valamint egy üzemidővel kapcsolatos mérést is végeztünk. Utóbbinál a kijelzőt maximális fényerősségre állítottuk, a WiFi aktív volt, a hangerő 50%-on állt, a háttérben pedig a Chrome-ban frissült két iPon.hu weboldal kétpercenként.

Galéria megnyitása

A mérések szerint messze a Swift 3 volt jobb ezekben a tesztekben, ugyanis akkumulátora gyorsabban feltöltött, mégis hosszabb ideig bírta egy teljes töltéssel, mint nagyobb testvére. A Swift 5 azért nem szégyenkezhet, hiszen ugyan több ideig töltődött az akkumulátora, az üzemidő-tesztnél azonban nem teljesített rosszul: 4 óra 45 percig bírta a videólejátszással és webböngésző-frissítéssel tarkított megmérettetést. A Swift 3 ehhez képest 70 perccel hosszabb üzemidőt mutatott fel. Általános irodai használat alkalmával ezeknél az értékeknél picivel hosszabb üzemidőre is lehet kilátás, ám a tényleges akkumulátoros üzemidő nagyban függ a körülményektől: milyen alkalmazások futnak, mekkora a kijelző fényerőssége, stb...

Zajszint, melegedés

A Swift 3 ventilátora üresjáratban picivel hangosabb, kattogóbb volt, mint a Swift 5-é, ám teljes terhelés alkalmával már nem sok különbség volt a két noteszgép között, ám zavaróan zajosnak nem nevezhetjük őket. A hűtés mindkét esetben hatékonyan dolgozott, általános felhasználás mellett pedig ugyan hallani a hangját, ám ez nem rontja a felhasználói élményt, hiszen nem okoz hangzavart.

Galéria megnyitása

A processzor és a GPU hőmérséklete összességében a vastagabb Swift 3 esetében volt alacsonyabb, míg a vékony és könnyű Swift 5 picivel melegebbnek bizonyult. A különbségek nem nagyok, de mindenképpen mérhetőek.

Billentyűzet, érintőpad, audió rendszer, WiFi

A Swift 3 billentyűzete jól használható, pontosan működik, összességében nem volt vele semmi probléma – semmilyen téren sem kiemelkedő, viszont remekül használható. A Swift 5 billentyűzete szintén pontos és nagy általánosságban jól funkcionál, viszont talán kissé kevés az ellenállása, így gépelés közben nem olyan kényelmes, viszont hozzá lehet szokni némi használat után.

Az érintőpad mindkét modellen kellően nagy, egyiken sem nyekereg vagy kattog, azaz az összeszerelés minőségével nincs baj. A jobb- és bal kattintás pontosan, hibátlanul működik, valamint a többujjas vezérlésre sem mondhatunk semmi rosszat.

Az audió rendszer mindkét modellnél egyszerű sztereó megoldás, mindenféle extra sallang nélkül. Hangzásuk a tesztek alapján nagyon hasonló volt: a közép és magas hangok dominálnak, a mélyekből nagyon keveset kapunk és összességében nem olyan tiszták a hangkeltők, mint a korábban tesztelt Lenovo Yoga S740-nél. Általános felhasználásra, illetve videók és filmek megtekintésére jók, valamint arra is, ha munka közben szükség van valamilyen háttérzenére, ám összességében a fejhallgató lesz a megoldás, ha komolyabb audió teljesítményre vágyunk.

A WiFi meglehetősen gyors és modern, a 802.11ax támogatás pedig olyannyira új, hogy jelenleg nem is állt rendelkezésre olyan eszközünk, amellyel maximálisan kiaknázható a benne rejlő teljesítmény. A 802.11ac tesztek alapján a 30-40 MB/s-os másolási sebességek gond nélkül elérhetőek, a Steam letöltéseknél pedig 28-32 MB/s körül tetőztek az értékek mindkét esetben, viszont nagy általánosságban 12-20 MB/s körüli letöltési sebességek jöttek össze, ami nem a WiFi alrendszer hibája, sokkal inkább a Steam-é.

Verdikt

A Swift 3 korrekt teljesítményével kellemes meglepetést okozott, valamint a hosszú üzemidő is mellette szólhat, ha ez fontos szempont, márpedig egy ultrabook esetében általában az. Noha a termék nehezebb és picivel vastagabb, mint a Swift 5, előbb említett pozitívumai miatt érdemes lehet megfontolásra, igaz, a billentyűzet-világítás sokaknak hiányozhat, illetve az érintőkijelző is hasznos extra lehet, ami a Swift 5 sajátossága. Minőségben, felszereltségben, illetve funkcionalitásban egyaránt remek notebooknak tekinthető a Swift 3. Időközben kiderült az is, mennyibe kerül jelenlegi konfigurációjában a termék, ugyanis most éppen nem kapható, de a hazai képviselet kisegített némi információval. A Swift 3 bruttó kiskereskedelmi ára 270 000 forint, ha Windows 10-re is szükség van mellé, ami a felszereltség alapján elég jó ár, viszont Windows 10 nélkül 235 000 forintért is haza lehet vinni, ami a látottak alapján bőven megéri. Nyilván a kijelző nem egy színpontos megoldás, viszont nem is a fotósokat, illetve a színhűséget igénylő felhasználói csoportokat veszi célba, így ennek ellenére is ajánlott vétel!

Galéria megnyitásaA Swift 5 összességében egy kellemes noteszgépnek bizonyult, ami túlzás nélkül pehelykönnyű a maga kategóriájában és a 14,9 milliméteres vastagsága is figyelemre méltó. Ehhez társul a jó felszereltség, aminek része az érintőkijelző, a háttérvilágításal ellátott billentyűzet és a GeForce MX250-es dGPU, igaz, utóbbi a Swift 3-ban is jelen van.

A Swift 5 összességében hasonló minőségszintet ütött meg, mint a Swift 3, és ezt nem negatívumként emelnénk ki: a notebook összeszerelése és stabilitása nem hagy kívánnivalót maga után, a billentyűzet azonban egy kissé kényelmetlen volt elsőre, igaz, némi összeszokást követően kezesbáránnyá változott.

Az erős processzor szintén pozitívum, igaz, összességében nem hozott akkora extrát a konyhára, mint ahogy azt vártuk, így a Core i5-1035G1-es verzió is bőségesen elég lehet, ráadásul olcsóbb is lesz. A konkrét konfigurációt jelenleg nem igazán lehet elérni kereskedelmi forgalomban, ám a képviselettől származó információk szerint 420 000 forint körüli összegért lehet hazavinni. Ez már nagyon sok pénz, így érdemes számot vetni, kihasználjuk-e a termék funkcióit, valamint teljesítmény, kijelző, dGPU teljesítmény és akkumulátoros üzemidő tekintetében megfelelő-e. Amennyiben igen és a költségvetésbe is belefér, bátran választhatjuk, ellenkező esetben viszont érdemes tovább keresgélni, hiszen elég nagy a választék a piacon.

A tesztben szereplő Acer Swift 3 és Swift 5 noteszgépeket a hazai képviselettől kaptuk kölcsön tesztelésre, amiért ezúton is szeretnénk köszönetet mondani!

Összefoglalás

Ice Lake processzorral szerelt Acer Swift notebookok a szorítóban

Ice Lake processzorral szerelt Acer Swift notebookok a szorítóban

Ice Lake processzorral szerelt Acer Swift notebookok a szorítóban
Szerzői értékelés
90
%
Az Acer Swift sorozata méltán népszerű a piacon, hiszen termékei rendszerint könnyűek, vékonyak, jól felszereltek és az összeszerelési minőséggel sem szokott különösebb gond lenni – általában.
A Swift 3 egy remek notebook, ami általános irodai használatra, illetve picivel GPU intenzívebb feladatokra is bevethető, igaz, utóbbi esetben tartsuk szem előtt, hogy a GeForce MX250 nem egy erőmű. A billentyűzet és az érintőpad kifogástalan, a processzor teljesítménye rendben van, valamint a rendszer rugalmasságát sem érheti panasz. A 90 pontot mindenképpen megérdemli.
A Swift 5 szintén modern alapokon nyugszik, rendkívül vékony és könnyű, extraként pedig még érintőkijelzőt is tartalmaz. A Core i7-es processzor a legjobb felszereltség része, valamint a GeForce MX250-es videokártya is jól jöhet. Az USB-C port jóvoltából használhatunk dokkolóval ellátott monitort és közben tölthetjük a notebook akkumulátorát is, amennyiben ezt a monitor is támogatja. Ez persze a Swift 3-nál is pozitívumok közé sorolható. A billentyűzetnél a háttérvilágítást emelhetjük ki pozitívumként. Valamint a vPro támogatást és az ujjlenyomat-olvasót sem érdemes elfelejteni, amelyek üzleti környezetben kifejezetten jól jöhetnek – és utóbbi az átlagfelhasználói biztonságot is fokozhatja. Ára ellenére a dizájn itt is megérdemel 90 pontot.
A Swift 3 kijelzője elég gyenge színhűség terén, ám ez az általános felhasználást nem zavarja, csak a színpontosságot igénylő feladatok esetében lehet probléma. A 256 GB-os SSD noha elég gyors, ám ma már kevés az a kapacitás, amit kínál, igaz, átlagos irodai használatra így is elég lehet. Ha tehetjük, azért inkább az 512 GB-os modellt válasszuk, hosszabb távon jobban járunk.
A Swift 5 kijelzője szintén nem tökéletes, főleg a színhomogenitás és a háttérvilágítás homogenitása róható fel gyengeségként, az sRGB lefedettség amúgy jó. Színpontosságot igénylő feladatokra ez a kijelző sem jó választás, de igazából nem is arra készült. Könnyedén hordozható notebookként kiváló termék, üzleti használatra is be lehet fogni (nincs vPro támogatás!), ám a 420 000 forintos ára miatt csak bizonyos felhasználói rétegek számára jöhet majd szóba.
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap