IBM-Hitachi szövetség a még kisebb chipekért

Összefog a 32 és 22 nm-es félvezetők minél hamarabbi megvalósítása érdekében az IBM és a Hitachi, az új eredményektől a már megszokott hatást - vagyis a csökkenő költségek és fogyasztás mellett növekvő teljesítményt, hatékonyabb gyártási folyamatokat - várva.

IBM-Hitachi szövetség a még kisebb chipekért

Összefog a 32 és 22 nm-es félvezetők minél hamarabbi megvalósítása érdekében az IBM és a Hitachi, az új eredményektől a már megszokott hatást - vagyis a csökkenő költségek és fogyasztás mellett növekvő teljesítményt, hatékonyabb gyártási folyamatokat - várva.

Szellemi tulajdonaik és kutatási lehetőségeik egyesítésével a két cég a kutatás költségeit is jelentősen csökkentheti. Az IBM-nél elmondták egyrészt azt is, hogy ezek a tervek nem függenek össze a Cell processzorral (ami egy külön fejlesztési megállapodás eredménye az IBM, a Sony és a Toshiba között), másrészt pedig azt, hogy a Hitachival korábban is együttműködtek már szerverek és más termékek esetében, de ez az első olyan alkalom, hogy félvezetők terén fognak össze.

A cégek mérnökei az IBM Thomas J. Watson kutatóközpontjában, valamint a Nanotudományi Fősikola NanoTech komplexumában folytathatják majd közös munkájukat (mindkét helyszín New York-i). Az IBM elmondta még azt is, hogy bár a kutatás közvetlenül nem függ össze a gyártással, lehetnek hasznos és releváns eredményei, amiket menet közben is fel lehet majd használni az újabb szilikon-eszközöknél.

A két éves megállapodás pénzügyi részleteiről nem nyilatkoztak - mint ahogyan arról sem, hogy a kutatásból származó termékek mikor kerülhetnek majd a boltok polcaira.

A verseny tehát továbbra sem áll meg; 45 nm terén az Intel előnyben van ugyan, lévén már átálltak az új technológiára, míg az AMD majd még csak ezután fogja megtenni ugyanezt, azonban az Intel jelenlegi becslései szerint 2011-re érhetik el a 22 nm-t. Ha az IBM-Hitachi megállapodás két éve valóban elég lesz a kitűzött cél eléréséhez, akkor akár be is előzhetik a jelenlegi éllovas Intelt.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward