Huawei: Itt a HarmonyOS 2.0, jövőre jönnek az okostelefonok

A HarmonyOS a friss információk alapján gyorsabban fejlődik, mint azt korábban a Huawei remélte.

Huawei: Itt a HarmonyOS 2.0, jövőre jönnek az okostelefonok

A Huawei tavaly jelentette be azt, hogy saját operációs rendszert készít, ami a HarmonyOS névre lett keresztelve. Ennek a neve onnan ered, hogy mindenféle eszközön harmóniában fog dolgozni, ugyanis teljesen keresztplatformosan fog működni termékkategóriákon átívelően.

Richard Yu korábban elhintette, hogy 2021-ben mér okostelefonon is megjelent a HarmonyOS, most pedig hivatalosan is beszélt erről a szakember a Huawei éves HDC fejlesztői konferenciáján. Kiderült, hogy a fejlesztők elkészültek a HarmonyOS 2.0 rendszerrel, ami az eddiginél már több helyen lesz majd bevethető. Mostanáig a HarmonyOS élesben csak okostelevíziókon bukkant fel, de ez hamarosan meg fog változni.

Galéria megnyitása

A HarmonyOS 2.0 a friss fejlesztéseknek köszönhetően már felhasználható lesz televíziók mellett okosórákon és személygépjárművek fedélzeti rendszerén is. Ez utóbbi termékkategória eléggé érdekesen hangzik, hiszen egy többnyire kiaknázatlan területről van szó, de nem is egyszerű erre a frontra betörni. Nem tett arról említést a Huawei, hogy lenne konkrétan partnere, aki érdeklődik ez iránt. Az okosórákon saját célra használhatja majd a vállalat a rendszert, hiszen viselhető kiegészítőket már hosszú ideje fejleszt a cég, és ezek általában egészen népszerűek is.

A Huawei azt már tavaly elmondta, hogy igen komoly tervei vannak a HarmonyOS rendszerrel, de akkor még a vállalat arról beszélt, hogy sok évben fog telni, mire például az okostelefonokon bevethetővé válik. Most azonban már arról beszélt a fejlesztői konferencián Richard Yu, hogy ez már jövőre bekövetkezhet. A szakember ezúttal csak arról beszélt, hogy 2021 a céldátum, hogy azon belül mikor, az még kérdéses, de néhány napja még 2021 elejére utalt.

Galéria megnyitása

A HarmonyOS esetében a cég kiemelte a több képernyős multitasking lehetőségnek a támogatását, ami teljesen zavartalan átmenettel fog üzemelni, és adaptív grafikus felületi elemek is lesznek majd itt. Nagyon fontos a fejlesztés során a biztonságnak a fejlesztése is, és lesz majd benne intelligens hangfelismerési lehetőség, valamint eszközökön keresztüli gyors adatmozgatási lehetőség is.

Az OpenHarmony projektet is bejelentette a Huawei, ami egy olyan nyílt forráskódú fejlesztési lehetőséget biztosít a HasmonyOS-hez, mint amilyen az AOSP (Android Open Source Project). Ez szó szerint mindenki számára teljesen nyíltan és ingyenesen hozzáférhető lesz. A Huawei még egy érdekességet elmondott ennek kapcsán: elég lesz hozzá 128 kB rendszermemória a hardver oldaláról. Igazából a Huawei elmondta, hogy a mikrokerneles rendszert direkt úgy tervezi, hogy rendkívül rugalmasan lehessen használni. Így ez tényleg biztosított lesz.

A HarmonyOS 2.0 szoftverfejlesztői csomagja most válik elérhetővé, innentől lehet alkalmazásokat készíteni a televíziókra, okosórákra és autós fejegységekre, fedélzeti rendszerekre. Az az SDK pedig, ami az okostelefonokat fogja célba venni, jelen állás szerint decemberben fog befutni. Azonban elképzelhető, hogy ez csak Kínára koncentrál majd – legalábbis eleinte.

Galéria megnyitása

Arra is kitért a Huawei, hogy a HMS Core 5.0 sok jó lehetőséget foglal már magában, és ennek is érkezik majd az utódja. A jelenlegi formájában a csomagban több mint 13 ezer API található összesen 7 kategóriára lebontva. És a HMS applikáció ökoszisztéma már 96 ezer applikációnál jár, és 1,8 millió fejlesztő támogatja ezt. Illetve valójában inkább a Huawei támogat 1,8 millió fejlesztőt, hogy készítsenek programokat az AppGallery-ben való publikálásra.

Neked ajánljuk

Kiemelt
Csak gépösszerakó
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap