HP Probook 6465b: Úton az AMD Llano-val

Először járt nálunk az AMD új Llano platformjára támaszkodó notebook, viszont rögtön négy maggal és üzleti köntösben tette mindezt.

HP Probook 6465b: Úton az AMD Llano-val

1. Bevezető és specifikáció

Bő három hónappal ezelőtt tette tiszteletét nálunk a Hewlett-Packard új Probook családjának legkisebb tagja és pár hibájával együtt is kiváltotta elismerésünket. Nem véletlen, hogy az eggyel nagyobb változatot is nagy kíváncsisággal vártuk, nem csak azért, mert a kis- és középvállalkozások ezt a méretet favorizálják és segítséget nyújthatunk nekik vásárlás előtt, hanem azért is, mert a 6465b-vel mutatkozik be oldalunkon az AMD Llano platformjának mobil változata, ráadásul nem is akárhogyan.

Galéria megnyitása

Ahogy egy üzleti géphez illik, a HP-nál megadták a módját a hardver választásnak. Kapunk egy négymagos processzort és egy 320 shader egységgel rendelkező, DirectX 11-es videokártyát, ráadásul mindezt egy remek csomagolásban potom 200 ezer forintért. Nagyjából ezekkel a gondolatokkal álltunk neki a doboz kibontásának, hiszen a 13”-os Inteles változat után gyakorlatilag nem sok titok maradt leplezetlenül előttünk. Ami pedig mégis, azt ez a pár oldal mind tartalmazni fogja.

Galéria megnyitása

Emlékezzünk egy kicsit a 6360b specifikációjára. Ott egy elég hasonló hardvert kaptunk, hiszen ha csak virtuálisan is, de ott is megvolt a négy mag, ráadásul jóval magasabb órajelen, a videokártya első ránézésre szintén hasonló erősnek tűnik, a többi pedig gyakorlatilag ugyanaz. A kijelzőn túl viszont egy ponton jelentős az eltérés, ez pedig az árcédula. A 200 ezer forint alatti ár már önmagában is sok embert lázba hoz, de ha hozzávesszük, hogy a 6360b egy (látatlanban erősebbnek tekinthető) Intel processzorral és hasonló körítéssel 50 ezer forinttal drágább, akkor érezzük csak igazán a sokkhatás nagyságát. Természetesen most se kötelező a gyárilag előtelepített 64 bites Windows használata, a HP jó szokásához híven mellékeli a 32 bites változatot helyreállító lemezt is a kompatibilitást szem előtt tartva – érdekes viszont, hogy ebben az esetben be kell érnünk a Windows 7 Home Basic kiadásával. Hacsak nem rendelkezünk valami speciális szoftverrel, a DVD-t tartalmazó papírtasakot vélhetően sosem fogjuk feltépni.

Galéria megnyitása

A tápegységen és a szükséges lemezeken felül gyakorlatilag egy vékonyabb dokumentációt és egy kis házon belüli reklámanyagot kapunk. Nem sok, de egy üzleti gépnél ne várjunk többet, ha valamire szükségünk van, külön kell megvásárolnunk.

2. Hardver

A hűtés hatékonysága és zajszintje a 6360b-nél sajnos nem volt éppen a legjobb és ez a tulajdonság a 6465b-nél is visszaköszön. Normál használat mellett viszonylag csendben teszi a dolgát, de amint kőkemény munkára fogjuk, megjön a hangja. Egy dolog van viszont, ahol a 6360b-t képes lepipálni, ez pedig a hőmérsékleti adatok. Bár az Inteles változatot egy picivel kisebb kasztniban teszteltük és nyáron, amikor a 6465b nálunk járt, akkor sem volt éppen sarkvidéki időjárás odakint, így legyünk kicsit elnézőek. Az üresjárati 42 fokot maximum 73-ig sikerült feltornásznunk és ekkor már mind a processzort, mind a benne lévő videokártyát 100%-on járattuk jó pár perce.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

AMD processzorba integrált videokártya? Bizony, ez a Llano platform egyik, ha nem a legnagyobb újdonsága, bár kétség kívül nem mehetünk el az Inteltől ellesett Turbo Boost technológia AMD CPU-kba implementált változata mellett sem. Ennek lényege gyakorlatilag pontosan ugyanaz, ami az ellenfélnél: amennyiben egy adott alkalmazás nem használja ki a többszálúságot (vagy a négy processzormagot), akkor a rendszer képes megemelni az aktív magok órajelét (esetünkben 1,6-ról 2,3 GHz-re), miközben a processzor nem dolgozó része továbbra is 800 MHz-en üzemel. Az Intel megoldása sokkal komplexebb és többet is tud, az AMD inkább csak kényszerből hozta be a Llano-ba ezt a képességet, de tény, hogy többre megy vele az átlag felhasználó, mint a semmivel. A már említett integrált videokártya pedig azért számít nagy durranásnak, mert ha kategóriáján belül mérjük össze a kihívókkal, akkor már a specifikációk alapján is kijelenthető, hogy magasan veri azokat. Nem mindegy ugyanakkor, hogy mekkora memória sávszélességet biztosítunk a szokatlan erős grafikus mag számára, ugyanis egyetlen modul használatával igencsak lerontjuk az amúgy sok mindenre képes GPU erejét, ennek bemutatásához méréseket is végeztünk, amelyet a teljesítményteszteknél ismertetni is fogunk. Egy tanácsot minden leendő vásárló fogadjon meg: az AMD Llano processzoraival szerelt notebookokban mindig két RAM modult használjunk, melyek lehetőség szerint sebességben és órajelben is megegyeznek. A fenti képen a Windows 7 beépített sebességtesztje látható egy modullal, hiszen a tesztben szereplő Probook gyárilag 1x4 GB RAM-mal kerül a boltok polcaira. Bár a gépben lévő A6-3410MX processzor támogatja az 1600 MHz-es memóriákat, a felár miatt a HP 1333 MHz-eset tett a gépbe. Ez azért fontos információ, mert a magasabb órajelű memóriával tovább gyorsulhat a Radeon HD6520G.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

A 320 GB-os Western Digital Scorpio Black egyike a leggyorsabb mobil merevlemezeknek és tudását a HP legújabb Probookjában is megcsillogtatta közel 90 MB/s-os átlag olvasási értékével. Fájlkezelésben, illetve zaj- és hőtermelésben is könnyedén hozza a tőle elvárhatót, így a tárolást illetően egy rossz szavunk sem lehet.

3. Ergonómia és kinézet

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Külsejét tekintve sok újdonságot nem tudunk elmondani a 6465b-ről. A 6360b-nél már látott alumíniumból, itt-ott magnéziumból készült burkolat felel itt is a strapabírásért és az időtállóságért. A hardverekhez ezúttal is a hátsó burkolaton látható hatalmas lemez eltávolítása után férünk hozzá és még mindig az az érzésünk, hogy ez a nagy kiterjedésű műanyag darab egy-másfél év után bizony a gép mozgatásakor erősen zörögni fog már – de ne legyen igazunk. Ami viszont lényeges és szembetűnő eltérés, az a burkolat eltávolítása után figyelhető meg. A memória modulokhoz ugyanis a 14”-os változatnál már alulról is hozzáférhetünk, jelentősen megkönnyítették tehát a modulok cseréjét, illetve bővítését – ami fontos, hiszen a legtöbb HP Probook gép manapság már egy modullal érkezik. Szintén megfigyelhető, hogy míg a 6360b hátulra, addig a 6465b jobb oldalra fújja ki a házban felmelegedett levegőt. Természetesen a dokkolási lehetőség itt is adott és széria felszereltség.

Galéria megnyitása

A billentyűzethez nem nyúltak a mérnökök, így pontosan ugyanazt kapjuk, mint a 13”-os változat esetében, ami jó hír, hiszen már ott is elégedettek voltunk vele. Az alátámasztás kiváló, a gombok pontosak és instabilitásnak nyomát sem adva működnek. Ami hosszabb távon frusztráló lehet az az iránygombok teljesen agyament módon való elhelyezése. Ha csak a jobb és bal nyilakat használjuk, akkor nyert ügyünk van, de a két másik gombot eltalálni érzés alapján szinte lehetetlen, annyira picik és annyira nincs hely köztük. Ellentétben az Elitebookkal, itt a Caps Lock-ról és társairól nem kapunk visszajelzést, hogy bekapcsolt állapotban vannak-e avagy sem. A nálunk járt modellen nem volt pöcökegér, így a bő 50 ezer forintos spórolásnál ezt is le kell nyelnünk. Van viszont ujjlenyomat-olvasó, amit jó eséllyel senki nem fog használni.

Galéria megnyitása

A touchpad is megegyezik a 6360b-nél látottal, ami megint csak jó hír, hiszen remek minőségű matt felületével és könnyen, halkan kezelhető gombjaival a legjobbak között van az üzleti szegmensben található gépek touchpadjai között. Természetesen a multi-touch legismertebb funkcióit is tudja, felülete pedig valamivel nagyobb, mint a 13”-os változatnál, így a nagyobb ujjal rendelkezőknek se lesz vele gondja.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Csatlakozókból nem kapunk többet, viszont picit máshogy rendezték el őket a mérnökök. Tekintettel arra, hogy a szellőzőnyílás jobb oldalra került, értelemszerűen a 13”-os változatnál ezen a helyen található hálózati csatlakozó ment hátra, illetve a FireWire port is átkerült a bal oldalra. Az eSATA csatlakozóra dugott eszköz áramot is fel tud venni ugyanerről a portról, de továbbra is fájó pont, hogy USB 3.0 támogatást a HP nem ad még felárért sem. HDMI szintén nem kérhető a 6465b-hez, mindent az analóg és a DisplayPort csatlakozóval kell megoldanunk. A SmartCard olvasó helyett ezúttal egy 54 mm-es ExpressCard foglalatot találunk a bal oldalon, illetve nem sokkal messzebbre költözött a kártyaolvasó is, így könnyebb használni, mintha a gép elején lenne.

A kijelző attól függetlenül, hogy méretben eltért a korábban már tesztelt kistestvérben lévőtől, elég hasonló tulajdonságokat mutatott fel. A látószög például itt is csupán átlagosnak bizonyult, és bár a színvilág is hasonló volt, azért a 6360b-t kevésbé éreztük ennyire hideg árnyalatúnak. A gamma és a kontraszt is picit sok, de akárcsak a színeket, ezeket a paramétereket is könnyedén átállíthatjuk a rendszeren belül. A fényerő tartomány kellően tág, a HD webkamera pedig egy az egyben ugyanaz, mint a kistestvérnél, így nem csoda, hogy remek képminősége ellenére a színekkel ezúttal sem voltunk kibékülve.

4. Teszteredmények

Nagyon kíváncsiak voltunk a tesztekre, hiszen ez az első AMD Llano processzor, amely tiszteletét tette nálunk.

Galéria megnyitása

Tekintettel arra, hogy a kisebb finomításokat leszámítva tulajdonképpen egy Phenom II-ről beszélünk, nem számítottunk arra, hogy a négymagos A6-3410MX a Core i5-ökkel fog versenyezni, de azt nem gondoltuk, hogy többször fog kikapni a teljesen alap Core i3-tól, mint ahányszor túlteljesíti azt. Persze a mindennapos használat során ebből mit sem érezni, a valós négy mag kellőképpen rugalmasan mozgatja az operációs rendszert, de egy átlag felhasználó azt várná, hogy az Intel "2+2" magos megoldásait azért lepipálja. Sajnos kevés esetben van így, de nem érdemes csüggedni, hiszen az AMD is tudja ezt, ezért kedvezőbb áron kaphatjuk meg a Llano platformos noteszgépeket, mint Inteles társaikat.

Galéria megnyitása

A PCMark jól mutatja, mennyire függ a tempó a felhasználás jellegétől, képkezelésben például elég felemás a helyzet, titkosításnál az AMD-nél az előny. A videokártya sebességét érdemes fenntartással kezelni, ugyanis a teszt pillanatában gyári állapotban vizsgáltuk a gépet, azaz egy darab 4 GB-os memória modullal. A legérdekesebb rész viszont csak most jön. Mire képes a Radeon HD6520G kategóriáján belül és azon kívül? Mennyit számít a kétcsatornás memória mód, érdemes beruházni egy második modulba?

Galéria megnyitása

De még mennyire, hogy érdemes, sőt, egyenesen kötelező annak, aki a játék gondolatával akár csak kacérkodik is. A különbség szemmel látható, hiszen míg az egy memória modullal a többi integrált videokártya körül végez az „új” Radeon, addig a második modul behelyezése után egyértelműen felülkerekedik a belépő kategóriás versenyzőkön is. Ami a leginkább szembetűnő, az a különbség az egy és a két modullal megtámogatott HD6520G teljesítménye között.

Lássuk, mire megy a második leggyorsabb, processzorba integrált videokártya a dedikáltak ellen. Érdemes észben tartani, hogy a HD6520G mindössze 512 MB-ot képes kihasítani a központi RAM-ból, így az 1 és 2 GB-os GeForce-ok, illetve Radeonok ellen magasabb felbontásnál és/vagy részletességnél sokkal kevésbé tudja felvenni a versenyt, de az erejéhez ez az 512MB az esetek túlnyomó többségében elég lesz.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Jól látható, hogy házon belül a Radeon HD6470M-et ha nem is sokkal, de felülmúlja a 6520G, ráadásul úgy, hogy előbbi alatt sokkal gyorsabb processzor dolgozott. A GeForce GT 520M grabancát is sikerült elkapni, így nagyjából ezt a szintet kiáltanánk ki a HD6520G hazájának. Az új Radeon viszont csak a második leggyorsabb a processzorba integrált AMD VGA-k közül, a csúcsváltozat minden bizonnyal megközelíti majd a GT 525M-et, ami remek teljesítmény, hiszen akárhonnan nézzük, ezek a Radeonok a processzorral közös lapkára kerültek, tehát hivatalosan integráltnak számítanak.

Galéria megnyitása

Az akkumulátoros tesztek a vártnál jobban alakultak. A 45W-os kombinált (CPU+VGA) TDP-ből arra következtettünk, hogy a 13,3”-os 6360b a takarékos, de gyors Intel Core i5-tel és a szintén nem túl energiavámpír Radeon HD6470M-mel lényegesen nagyobb előnyre tesz majd szert, de alábecsültük a Llano platform fogyasztását. Ugyan a maximális üzemidőben majdnem egy óra a különbség (6:41 vs. 7:32) a két gép között, maximális fényerő mellett történő Full HD filmnézésnél már csak fél (3:11 vs. 3:47), ha pedig igazán kihasználjuk a gépek erejét, akkor az AMD lapokra építő 6465b jön ki jobban a buliból. Úgy gondoljuk, hogy ezek nem rossz értékek, a probléma csak az, hogyha elvonatkoztatunk a specifikációktól, akkor kénytelenek vagyunk kijelenteni, hogy a két notebook teljesítménye hasonló: az egyik a processzor, a másik a videokártya erejében áll jobban. Egy viszont vitathatatlan: az AMD olcsóbban kínálja ezt a hasonló sebességet.

5. Értékelés

A legújabb HP Probook család 14”-os tagja hasonlóan kiváló, mint a nyáron nálunk járt 13,3”-os kis testvér, de a cikk központi témája nem csak maga a notebook, hanem az AMD legújabb Llano névre hallgató platformja is volt. A processzorba integrált videokártya teljesítménye egészen kiváló, hiszen bármennyire is lelassítja a memóriavezérlő, annyi ereje marad a grafikus magnak, hogy egy alsó-középkategóriás mobil VGA sebességét hozza. A processzor paraméterei alapján csalódás lehet, de tény, hogy a belső nagy része változatlan maradt a leköszönő Phenomokhoz képest, így tudhattuk, mire számítsunk. Ami a legfontosabb talán, hogy az AMD ezt a komplex csomagot olcsóbban tudja majd adni, mint a konkurencia, cserébe egy minimálisan alacsonyabb akkumulátoros üzemidőt kell csak elviselnünk, de ez aligha lehet nagy gond. Úgy véljük, hogyha az AMD teljes pályát letámadást indít és az alsóbb régiókban is megjelennek a kétmagos, valamivel lassabb videokártyával rendelkező modellek, akkor végre olyan pozícióba kerülhet, amilyenbe az előző generáció piacra dobását követően szeretett volna. A HP pedig ezzel a Probookkal rendesen odapörkölt a konkurenciának, ugyanis hasonló teljesítményre képes, azonos minőségű burkolattal ellátott noteszgépet 3 év garanciával egyelőre senki más nem kínál a piacon 200 ezer forintig bezárólag. Márpedig a magyar piacon az egyessel kezdődő árcédulánál kevés olyan dolog, ami jobban csalogatja a vevőket.

Galéria megnyitása

[italic][bold]

Galéria megnyitása

A Hewlett-Packard Probook 6465b-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre, köszönjük![/bold][/italic]

Pro:

+ jó minőségű anyagok

+ minőségi matt kijelző

+ jó billentyűzet (leszámítva az iránygombokat)

+ remek touchpad

+ jó ár/teljesítmény arány a belépő üzleti szegmensben

+ jó akkumulátoros üzemidő

+ dokkolási lehetőség

+ 3 év garancia

Kontra:

- a hűtőrendszer lehetne egy picit halkabb

- HDMI és USB 3.0 még opcióként sem választható

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap