HP Pavilion dv5-1180eh

Olvasói kéréseknek eleget téve ezúttal a kisebbik Pavilion járt nálunk, hogy megmutassa mire képes a nagyobbik testvérrel szemben.

HP Pavilion dv5-1180eh

I.Bevezető és specifikáció

Nem olyan régen járt nálunk a Hewlett-Packard otthoni multimédiás mindenese, a 17"-os Pavilion dv7 széria egyik jeles képviselője. Akkor nagyon jó véleménnyel voltunk a gépről, mert bár újracsomagolt, nem magyar billentyűzetes termék jutott nekünk, ettől függetlenül tele volt pakolva bivaly erős hardverekkel és multimédiás kiegészítőkkel. Most a lokalizált dv5 széria egyik jeles képviselője tette tiszteletét nálunk egy körre, hogy bebizonyítsa, nem véletlenül volt annyira népszerű a karácsonyi hajrában.

Processzor: Intel Core 2 Duo T5800 2,00 GHz 2 MB cache 800 MHz FSB

Memória: 3 GB Hynix+Ramaxel DDR2-800 CL6-6-6-18

Chipset: Intel PM45

Videokártya: NVIDIA GeForce 9600M GT 512 MB DDR2

Hangkártya: IDT 92HD71B7 HD Audio + NVIDIA HDMI Audio

Kijelző: 15,4” (1280x800, Glare-Type, AUO B154EW02 V7)

Merevlemez: Toshiba MK2552GSX (250 GB, 5400 RPM, 8 MB, SATA-II)

Optikai meghajtó: TSST Corp TS-L633L DVD-RW

Hálózati kártya (LAN):  Realtek RTL8168C/8111C Gigabit Ethernet Controller

Hálózati kártya (WLAN): Broadcom Wireless Network Adapter 802.11g

Mobil internet: nincs

Modem: nincs

TV tuner: van (DVB-T MPEG2)

Távirányító: van

Webkamera: van

FireWire: van

Bluetooth: van

Infravörös port: nincs

Kártyaolvasó: van

Ujjlenyomat olvasó: nincs

Akkumulátor: 6 cellás 55Wh

Operációs rendszer: Windows Vista Home Premium SP1

Tömeg: 2,65 kg (6 cellás akkumulátorral)

Ár (a cikk publikálásakor): 225 ezer forint

Elég izmos és jól felszerelt géppel állunk szemben, legalábbis ha a multimédiás képességeket vesszük, akkor teljes a repertoár, az infrát és a modemet már reméljük senki nem hiányolja. Sajnos a TV tuner továbbra is csak MPEG-2-vel tömörített TV műsorok vételére alkalmas, így itthon nem tudunk vele mit kezdeni. A csomagban találunk egy külső antennát (ez nem járt a dv7-hez), illetve egy rövid koax átalakítót, ha esetleg kábeltévét szeretnénk nézni, akkor tudjuk hova dugni (na ez már sokkal hasznosabb).

A doboz meglehetősen vaskos tartalmat rejtett ezen felül is, hiszen két távirányítót is kapunk, az egyik fejlettebb, több mindent tud, a másik cserébe belefér a PC Card foglalatba, így utazásnál nem kell neki helyet keresni a táskában. A törlőkendő és a szokásos leírások sem hiányoznak, egeret és táskát ezúttal sem kapunk, akárcsak telepítőlemezeket (ha esetleg Windows XP-re szeretnénk visszaállni, le kell vadásznunk minden alkalmazást és drivert a HP oldaláról).

II. Hardver és teljesítménytesztek

A gép pontosan úgy viselkedett, mint a januárban nálunk vendégeskedő nagytesó: némi ventilátor felpörgés után enyhe morajlás maradt, amely terhelésig nem változott. Viszont ahogy elkezdtük megizzasztani a dv5-öt úgy jött meg a távolról sem szép hangja. A processzor üresjárati hőmérséklete 45-46 fok körül alakult, de már ekkor se neveztük volna kifejezetten halknak a terméket, ám az igazi hangzavar az első CPU-t terhelő tesztprogramnál (Cinebench) keletkezett. Ekkor a processzor 76 fokig melegedett és szabályosan hangos volt az őt hűtő rendszer. Erre még rátett egy lapáttal, ha a videokártyát is befogtuk, bár az már nem sokat osztott-szorzott a végeredményen.

A Vista elég visszafogottan értékelte a konfigurációt, majd mindjárt meg fogjuk látni, hogy miért. A videokártya első ránézésre egy bivaly erős középkategóriás valaminek tűnhet - mobil fronton -, ám a valóság sajnos ennél szomorúbb. Bár a grafikus mag felépítése teljes egészsében megegyezik egy "normál" GeForce 9600M GT-vel, addig a memóriasávszélesség sajnos alig a fele annak, tekintettel a 800 MHz-es DDR2 RAM-okra. Ez bizony a legtöbb 3D-s alkalmazásnál éreztetni fogja hatását, így gyakorlatilag egy 8600M GT körüli teljesítményt kapunk. Üresjáratban 51-52 fok körüli, huzamosabb terhelés alatt pedig 78-80 fokos értékeket mértünk - ami a hőmérsékletet illeti.

A merevlemez nem volt igazán gyors. Az 52-53 MB/s-os felső korlát csupán átlagos, ennél azért többre is képesek a mai modern merevlemezek (elég csak a méltán híres Western Digital Caviar Blue szériát felhozni példaként). Ami a problémásabb (vagy inkább aggasztóbb) jelenség volt, az a hőmérséklet, amely üresjáratban se akart 40-42 fok alá süllyedni, hosszabb másolgatások után pedig 45-47 fokot mértünk, ami nyáron simán 50 fölé szökhet majd, nem árt óvatosnak lennünk.

HP Pavilion dv5-1180eh teszteredmények:

PCMark05 (CPU): 4891

PCMark05 (Graphics): 4714

PCMark05 (HDD): 4354

3DMark Vantage (GPU Score, 1280x800 Performance): 1311

Cinebench10: 3676 (4 perc 0 másodperc)

Memória olvasás: 5779 MB/s

Memória írás: 3614 MB/s

Memória másolás: 4030 MB/s

Memória késleltetés: 81,2 ns

CPU Queen: 8466

CPU PhotoWorxx: 6727

CPU Zlib: 26182 kB/s

CPU AES: 7396

FPU Julia: 3701

FPU Mandel: 1854

FPU SinJulia: 925

III. Ergonómia

Külsejét és megjelenését tekintve a dv5 teljesen megegyezik a dv7-tel, ezen nincs is mit csodálkozni, ugyanazt a csillogós bevonatot kapta mind kívül, mind belül, mint nagyobbik testvére.

A szellőzőrendszer szintén hasonló, a levegő hátulra és alulra távozik.A memória és a merevlemez csere gond nélkül elvégezhető.

A billentyűzet is meglepő módon teljesen ugyanaz, mint a dv7-en található, a méret miatt annyi a különbség, hogy ezúttal lemaradt a numerikus pad, cserébe semmivel nem kényelmetlenebb rajta gépelni. A gyorsbillentyűk továbbra is érintés érzékenyek, ez mindenképpen látványos, ám pl. hangerő szabályzó tekintetében nehézkesen használható.

A touchpad sajnos maradt ugyanaz, ami azt jelenti, hogy függőleges görgetősávot és jó gombokat kapunk, cserébe a felület nem olyan óriási és a csillogós kemény műanyag miatt az ujjunkat is nehéz rajta olyan mértékben vezetni, hogy ne akadjon meg egy pillanatra sem. A már említett gombok egyébként egyben vannak az érintőfelülettel (ellentétben a dv7-nél látottakkal), ennek oka a szűkös hely.

A hangzásért ezúttal is az Altec Lansing felel, ám most csupán egy sima sztereó hangszórópárt kapunk, nyoma sincs a nagyobbik modellen megtalálható alsó subwoofernek.

Csatlakozók tekintetében gyakorlatilag lekopírozták a dv7-et, minden port pontosan ugyanott van, ahol a nagyobbik modellen, ami azt jelenti, hogy meglehetősen zsúfolt a helyzet. Talán valamivel kényelmetlenebb a DVD tálca helye, hiszen a kioldó gomb sokkal közelebb van a felhasználóhoz. Bár a GeForce 9600M GT alapból nem rendelkezik hangchippel, a tervezők megoldották, hogy HDMI kimenet használatakor a videójelen kívül az integrált hangkártya sztereó jelét is átküldje a rendszer, ezáltal biztosítva a házimozi élményt.

A kijelzővel ezúttal is meg voltunk elégedve, s fényerő ráadásul már emészthetőbb tartományba esett, mint a dv7-nél. A színhelyesség picit rosszabb volt (enyhe sárgás jellegű fehér), de a mindennapokban ez biztos nem fog gondot okozni. A betekintési szögek átlagosak, a bevilágítás mértéke viszont jó.

A webkamera pontosan ugyanaz, mint a nagy testvérnél, így a hozzá tartozó programok és képességek is. Ezúttal is lehetőségünk nyílik különböző effektek és animációk használatársa, a Cyberlink Youcam program pedig most is kihozza az optikából a maximumot (ami egyébként abszolút jó minőségű).

IV. Üzemidő és értékelés

A hátlap alatt megbújó akkumulátor 6 cellás, de abból legalább az erősebbik, 55 wattórás. Sajnos minimális fényerő és kifejezetten energiatakarékos beállítás esetén sem tudtuk nagyobb mértékben túllépni a 3 órát, a közepes fényerővel és mérsékelt beállításokkal már két és fél órára csökkentünk, míg maximális fényerő és terhelés mellett gyakorlatilag egy óránál többre ne is számítsunk.

A HP Pavilion dv5-ös sorozata véleményünk szerint van olyan jó, mint a dv7, más kérdés, hogy a megfelelő modellt nem könnyű kiválasztani. Jelen tesztünk alanya például egy nem túl szerencsés videokártya miatt kényszerült az ajánlott plecsni elvesztésére, de ez nem jelenti azt, hogy maga a sorozat se lenne ajánlott. Létezik például a legolcsóbb konfigurációk között egy AMD-s is, amely meglepő módon most is hiánycikk a maga 170 ezres árcédulájával. Multimédiás képessége verhetetlenek a dv5-nek, ezt kár tagadni, a hűtőrendszeren és az akkumulátoros üzemidőn van még mit javítani, mert azért lássuk be, egy visszafojtott videokártyával a 2 és fél óra nem elfogadható ennyi pénzért.

A HP Pavilion dv5-1180eh-t a CHS Hungary Kft-től kaptuk tesztelésre.

Hivatalos honlap: Hewlett-Packard

Vásárlás: iPon webáruház

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward