HP Pavilion 15 (2014): Minek nevezzelek?

A Hewlett-Packard egykoron nagy népszerűségnek örvendő multimédiás sorozatának legújabb tagja járt nálunk, de nem hagyott bennünk mély nyomot.

HP Pavilion 15 (2014): Minek nevezzelek?

1. Bevezető és specifikáció

Pár évvel ezelőtt a Hewlett-Packard olyan multimédiás felhasználási célra tervezett notebookokkal volt jelen a piacon, amelyek szép képet biztosítottak (holott csillogó TN panel volt bennük), remek teljesítménnyel bírtak, jól néztek ki és megfizethető árcédulával rendelkeztek. Ez a család volt a Pavilion, amely kategóriájának egyik legnépszerűbb modellje volt több éven keresztül, legalábbis itthon biztosan, ráadásul akkor még nem lehetett olcsó Sony VAIO modelleket kapni, így a konkurens modellek mind esetlennek tűntek mellette.

Telt-múlt az idő és a HP-nál valami megváltozott. A sorozatos ajánlott minősítések után három évvel ezelőtt elindultak azon az úton, amelyen mind a napig rajta vannak és amelynek köszönhetően sikerült, ha nem is lejáratni, de mindenképpen megtépázni a Pavilion nevet. Kukázták a mindig is jónak tartott billentyűzetet, elkezdtek jellegtelen dizájnnal piacra dobni termékeket és ami talán a legfájóbb, hogy az ultrabook mániát meglovagolva előálltak olyan bukásra ítélt termékekkel, mint amilyen például a SleekBook is volt.

Az üzleti szériás modellek mindeközben remekül sikerültek, az EliteBook 8460p és 8470p is egyértelműen a jobb masinák közé sorolható, de az olcsóbb ProBookok se sokkal maradtak el tőlük. Az utóbbi család idővel kapott egy még olcsóbb változatot a 4000-es széria személyében, így sokan már ezeket vették a Pavilionok helyett, hiszen egyértelműen jobb választásnak bizonyultak az átlag felhasználó számára.

Mostani tesztünk alanya a nemrég frissítésen átesett Pavilion 15, amely 2014-re ismét új dizájnt kapott, specifikációja pedig több érdekességet is rejt.

Először is, hogy optikai meghajtó továbbra is van benne, de ez egy multimédiára kihegyezett noteszgéptől még 2014-ben sem meglepő. A 8 GB memória üdvözlendő, ahogy az 1 TB-os merevlemeznek is valószínűleg örülnek majd azok, akik falják a sorozatokat, illetve a filmeket. Szintén boldogok lehetnek a nagy felbontású kijelzők rajongói, hiszen a legdrágább Pavilion 15-ben egy 1920x1080-as (TN) panel kapott helyet. A táblázat további része egy abszolút átlagos gépet sejtet (a 100 Mbites hálózati kártyát igyekeztünk nem észrevenni), a 41 Wh-s akkumulátor a Dell Inspiron 5547-tel szerzett tapasztalataink után nem sok bizakodásra ad okot az üzemidőt illetően, de a teszt végére okosabbak leszünk. Kihívója akad bőven, ráadásul szinte kivétel nélkül kedvezőbb árfekvésű modellekről beszélünk: Asus X550/X555/K551, Acer Aspire E5, Dell Inspiron 3542/5547, Lenovo Z50. A garancia hossza 2 év, amely viszonylag olcsón kitolható még 1 évvel. Az új Pavilion négy színben is kapható, a nálunk járt fehér-ezüstön kívül ezüstben, pirosban és kékben is.

Ne legyenek illúzióink, elmúltak már azok az idők, amikor távirányító, egér és egyéb finomságok jártak a Pavilion családba tartozó masinákhoz. Persze, 2014-ben már nincs is igazán szükség egyikre sem, de az talán így is meglepő, mennyire üres az egyébként is vékony Pavilion 15 doboza. 65W-os tápegység, némi dokumentáció és ennyi - már ki is végeztük a csomagot.

2. Hardver és hangzás

Pár évvel ezelőtt még nagyon komoly fejmosást kapott a HP szinte minden újságírótól a Pavilionok gyenge hűtőrendszere miatt, ám az utolsó 2-3 generációnál már nem volt ilyen gond, sőt, egészen kiváló megoldásokkal is találkoztunk. Nem meglepő tehát, hogy ezen a téren az új Pavilion is jól szerepelt, maximális izzasztás mellett se melegedett 75 fok fölé se a dedikált videokártya, se a processzor. Bár a zajszint ilyenkor azért hallható volt, egy halk zene mellett már alig hallottunk valamit a ventilátor működéséből, normál használat mellett pedig egyértelműen halknak tekinthető a gép. További jó hír, hogy sehol nem melegszik át komolyabban, de langyosnak is legfeljebb itt-ott tekinthető (például alsó burkolat közepe).

Ami a processzor kínálatot illeti, az újgenerációs Pavilion AMD és Intel CPU-kkal (APU-kkal) is egyaránt megvásárolható. Talán némileg meglepő, hogy jelenleg az AMD-s kínálat a szélesebb, ugyanis kizárólag négymagos APU-kkal találkozunk, viszont rögtön három különböző teljesítményűvel. Az A4-6210 elsősorban alacsony fogyasztásával kíván hódítani, míg az A8-6410 már inkább a teljesítményre helyezi a hangsúlyt, bár fogyasztási mutatója megegyezik lassabb testvérével - pontosan emiatt fogja a többség inkább ezt választani, hiszen 5 ezer forintos felárat mindenkinek megér egy kis plusz kraft. A harmadik APU az A10-5745M, amely még a Richland magra épül (ellentétben a másik kettővel, amelyek már az idén bemutatott Beema-ra), ennek köszönhetően fogyasztása is magasabb, mint a másik két A-szériás processzornak, cserébe kimutathatóan gyorsabb is náluk (a Beema a fogyasztásra kihegyezett platform ugyanis, nem a teljesítményre). A többség vélhetően nem a teljesítménye miatt fog majd az A10-es változat mellett dönteni, hanem azért, mert a három AMD-s verzió közül csak ebben van dedikált videokártya, igaz, csupán egy Radeon R7 M260, amely lassúnak azért nem nevezhető, de nem tudhatjuk biztosan, hogy a HP a 128 bites memóriabusszal szerelt variánst építi a Pavilionkba vagy - hasonlóan a Dell Inspiron 5547-ben lévő R7 M265-höz - a 64 bitessel szúrja ki a felhasználók szemét. Utóbbi esetben ezt a verziót felejtsük el, ugyanis a grafikus teljesítménye alig jobb azoknál az integrált VGA-knál, amelyek a sokkal-sokkal olcsóbb A6-os és A8-as változatokban találhatók.

Az Inteles vonal később vélhetően kiegészül majd egy Core i7-4510U-val is, hiszen jelenleg csak Core i3-4030U-val és Core i5-4210U-val szerelt változatok érhetők el. Érdekesség, hogy a Core i3-as modellek kizárólag integrált HD Graphics 4400-zal, illetve GeForce 830M-mel kaphatók, míg a Core i5-ös modellekben ott a kifejezetten gyors GeForce 840M is. Ennek köszönhetően az árak meglehetősen érdekesen alakulnak, hiszen 130 és 180 ezer forint között gyakorlatilag egyetlen kiszerelés létezik, így ezt a szegmenst per pillanat elsősorban az eggyel korábbi változatok töltik ki. Szintén érdemes kiemelni, hogy az egyetlen verzió, amelyhez kapunk előtelepített Windows 8.1 operációs rendszert a csúcs AMD-s változat, amely fillérre pontosan megegyezik tesztpéldányunkkal, viszont teljesítménye minden téren elmarad tőle és itt elsősorban a 3D-s grafikára kell gondolnunk.

A tesztgépben lévő 840M az NVIDIA új Maxwell architektúrájára épül, melynek köszönhetően nem csak jó teljesítménnyel, de ehhez képest alacsony fogyasztással is büszkélkedhet. A HP nem variált az órajelekkel, minden az NVIDIA ajánlása szerint alakul, a 2 GB video memória pedig bőven elegendő ezen a szinten.

Sokáig nem kell törnünk a fejünket azon, milyen merevlemezzel is vegyük meg leendő Pavilionunkat, ugyanis kizárólag 1 TB-os HDD-vel árulja idehaza a HP ezeket a modelleket. Zajszintje elenyésző, 5400-as fordulatszáma miatt viszont sebessége csupán átlagos, szerencsére a 8 GB memória miatt nagyon ritkán nyúl hozzá a rendszer.

A hangrendszer mindig is kulcsfontosságú szerepet játszott a klasszikus (2011 előtti) Pavilionok életében, hiszen a multimédiás felhasználás miatt ezen a területen igyekeztek érezhetően többet nyújtani, mint az átlag. Bizonyos szempontból az új Pavilion 15 is megugorja ezt a szintet, ám ezt elsősorban szoftveres rásegítéssel teszi. A beatsaudio szoftver egyébként egész sokat javít az amúgy sem túl rossz hangzásvilágon. Mint érdekes kiegészítést megemlítenénk, hogy a hangszínszabályzó két beépített profilt is tartalmaz, az egyik a beats on-ear, a másik a beats in-ear fej-, illetve fülhallgatókhoz készült (az már más kérdés, hogy az előbbihez teljesen flat értékek tartoznak).

3. Ergonómia és kinézet

Ha valamibe, akkor a kinézetbe nem nagyon tudunk belekötni, a készülék ebben az ezüst-fehér összeállításban meglehetősen kellemes látvány a szemnek, de a bátrabbaknak a kéket is csak ajánlani tudjuk. Az ujjlenyomatot lehet, hogy valamennyire gyűjti a burkolat, de sehol nem látszik meg rajta, úgyhogy ezen nem kell problémáznunk. Azzal annál inkább, hogy tartjuk majd tisztán, ugyanis a kosz azért nem kedvez a félig fényes anyagoknak. A zsanér nem túl acélos (nem csoda, hiszen nincs is benne acél :-) - a szerk.), de a pehely könnyű felső burkolattal azért elbír.

A könnyű burkolat elsősorban annak köszönhető, hogy meglehetősen üreges a mögötte lévő tér, így a kijelzőt már egy komolyabb ütéssel is simán tönkre lehet tenni. A képen nehezen kivehető, de a felső burkolatnak textúrája is van, már amennyiben a vízszintes csíkokat annak lehet nevezni.

Alul a fehér szín miatt a szokásosnál is látványosabb a sok csavar, amelyeket hiába tekerünk ki, a gépet attól még nem tudjuk megbontani. Az alsó burkolat egyébként egy fokkal ellenállóbbnak érződik a külső behatásokkal szemben, viszont az fix, hogy borzasztóan koszos lesz pár hónap használat után, illetve az is kérdéses, sárgulni fog-e hosszútávon vagy sem. Az akkumulátor könnyedén eltávolítható, viszont nagyobb kapacitásúra sajnos nem cserélhető.

A billentyűzettel kapcsolatban felemás érzéseink vannak, ugyanis adott egy meglepően stabil alátámasztással és jó kiosztással, valamint jól megválasztott anyaghasználattal rendelkező klaviatúra, amelyen mégsem esik annyira jól a gépelés, ugyanis a gombok már nem annyira stabilak és rettenetesen rövid úton járnak, így az embernek olyan érzése van, mintha folyamatosan csapkodná azt a szegény billentyűzetet. Ezen felül, bár nagyon elegáns a fehér-ezüst párosítás, finoman szólva sem szerencsés, ugyanis huzamosabb használat után borzasztóan látszani fog a kosz ezeken a gombokon.

A touchpad szintén vegyes élményekkel gazdagított minket. Az anyagválasztás itt sem rossz, bár a félig fényes műanyag hosszú távon biztos, hogy teljesen fényesre fog kopni, illetve az ujjunk sem minden esetben úgy mozog rajta, ahogy azt szeretnénk, de ezt leszámítva nagy gond nincs vele. A felület gombként való használata nem okoz problémát, nincs holtjáték, így nem lehet félig lenyomni, ami sokat javít a használati értékén. A multitouch gesztusoknak köszönhetően ráadásul a jobb gombos funkciót a kétujjas érintéssel teljesen ki tudjuk váltani.

Csatlakozókból minden szükségeset megkapunk, amelyre szükségünk lehet a mindennapok során, talán csak a D-Sub-ért (analóg video kimenet) kár, sok helyen akad még olyan projektor, amelynek nincs HDMI bemenete, így amennyiben prezentálásra adnánk a fejünket, ennek mindenképpen nézzünk utána. Elfért volna egy negyedik USB aljzat is, a 15,6”-os gépeknél manapság inkább négy foglalat a jellemző.

A kijelző, ó, a kijelző. Kezdjük a jó dolgokkal, mert hogy akadnak olyanok is vele kapcsolatban. Először is teljesen szemből nézve a képminőség egész korrekt, leszámítva a láthatóan hideg színhőmérsékletet, de ezt pillanatok alatt korrigálhatjuk. Másodszor is a szövegmegjelenítés kellően éles, amely részben a nagy felbontásnak köszönhető, ugyanis a panel 1920x1080 pixelből áll. A jó dolgok itt nagyjából véget is értek, ugyanis a látószögek annyira csapnivalóak, hogy nem is értjük, mi alapján esett erre az LCD-re a gyártó választása. Függőleges irányban már pár fokos eltérés után csúnya kontrasztvesztés, illetve inverz módba való áthajlás következik be, míg oldalról egész egyszerűen fényerő vesztés lép fel, így a “körbe üljük a notit és filmezünk egy jót” jellegű programokat nagyjából el is lehet felejteni. A fényerő tartomány egyébként kellően tág és jól adagolhatók a lépésközök is, de kérem, 2014-ben, amikor már tényleg vannak jó minőségű TN panelek mellőzni lehetne a középszerű megoldásokat. Az olcsóbb modellekben lévő 1366x768-as panel minőségéről nincs információnk, de meglepődnénk, ha ennél rosszabb lenne.

4. Teszteredmények

Akik rendszeresen követik a notebookokról szóló cikkeinket, azok gyakorlatilag át is ugorhatják a processzorok teljesítményéről szóló részt, ugyanis több ízben is találkoztunk már az átlagnál alacsonyabb fogyasztási mutatóval rendelkező Core i5-tel - utoljára pont az elsőszámú kihívóban, a Dell Inspiron 5547-ben teljesített szolgálatot.

Jól látható, hogy a Core i3-4010U és a tesztkészülékben is lévő Core i5-4210U között érzékelhető teljesítménybeli különbség van, viszont a még mindig kétmagos Core i7-4510U-ért sok pénzt nem érdemes kiadni, amely maximum 15-20 ezer forintos felárat jelent.

A GeForce 840M-mel már találkoztunk korábban az Acer Aspire E15-ben és ott egész meggyőzően teljesített. A produkciójára ezúttal sem lehet panasz, hiszen a legtöbb játék közepes vagy picit magasabb részletesség mellett viszonylag élvezetes sebességgel futtatható a segítségével. Az 1920x1080-as felbontással nem minden esetben tud maradéktalanul megbirkózni ugyanakkor, így egy páran vélhetően örülni fognak a ténynek, hogy 1366x768 pixeles LCD-vel is rendelhető 840M-es kiszerelés.

Az üzemidő úgy látszik eléggé sztenderdnek tekinthető ebben a kategóriában, ugyanis a legtöbb modell szinte azonos kapacitású akkumulátorral és azonos kialakítású hardverrel rendelkezik. Ettől függetlenül az új Pavilion meglehetősen elmaradt a Dell Inspiron 5547 eredményeitől, amely előtt értetlenül állunk. Az alig 6 órás maximális üzemidő finoman fogalmazva sem nevezhető acélosnak, főleg, ha a konkurencia 8 és felet tud. Ez a különbség a többi tesztben is tetten érhető volt, így filmet nézni maximális fényerő mellett nagyjából 3 óráig tudunk, míg ha kiaknázzuk a hardverekben rejlő lehetőségeket, akkor 1 óránál hosszabb idővel ne kalkuláljunk.

5. Értékelés

A szebb napokat megélt Pavilion márkanév nem 2014-ben fog visszakerülni oda, ahol a helye lenne a piacon. Bár a Dell Inspiron 5547-nél olcsóbban vihetjük haza a Hewlett-Packard átlagnál vékonyabb kialakítású 15,6”-os notebookját, de még így is túl sokba kerül ahhoz képest, amit valójában nyújtani tud a mindennapok során. A színválaszték vidám és vagány, ezt mindenképpen díjaztuk, ahogy a billentyűzet-touchpad kombótól se kell feltétlenül a falnak menni, el lehet velük lenni a mindennapokban. A kijelző ugyanakkor méltatlan egy multimédiás készülékhez ilyen látószögekkel, nem beszélve az üzemidőről, amely jóindulattal is csupán átlagosnak mondható. Szerettük viszont a hűtőrendszert, amely nem csak visszafogott zajtermelésével, de teljesítményével is kivívta szimpátiánkat. Bár nem jelent konkurenciát az Asus SonicMaster és hasonló rendszereknek, ettől függetlenül jól hallhatóan kellemesebb hangzást biztosít a beatsaudio hangrendszer az átlagnál, filmnézéshez és zenehallgatáshoz is korrekt, ilyenkor kár, hogy a másik összetevő, a kijelző nem partner hozzá.

A legszomorúbb az egészben, hogy házon belül tulajdonképpen jobb vételnek számít a kis- és középvállalkozásoknak szánt ProBook 450 G1 és G2, amelyek hasonló árban kínálnak hasonló teljesítményt, viszont üzemidejük hosszabb, 3 év garancia jár hozzájuk, az anyaghasználatuk jobb és vásárolható hozzájuk nagy kapacitású akkumulátor, ha meg szeretnénk nézni a Gyűrű Ura trilógiát, amíg vonatunk Záhonyból Zalaegerszegre ér. Ott van még például a Lenovo Z50-es szériája, amely szintén a Pavilionhoz hasonló paraméterekkel bír, viszont olcsóbb nála, hiszen - igaz, Pentium processzorral, de - már 135 ezer forintért kaphatunk GeForce 840M-mel szerelt változatot belőle - feltéve, ha az 1 évvel rövidebb jótállás nem riaszt el minket. Egy szó, mint száz, a 2014-es Pavilion 15 nem lett elég jó gép sem ahhoz, hogy kivívja ajánlásunkat, sem ahhoz, hogy az egykoron szebb napokat megélt márkanevet megakadályozza, hogy a feledés homályába merüljön. Aki viszont egy kis stílust keres és nincs sok pénze notebookra, annak érdemes mazsoláznia a legolcsóbb (jellemzően AMD-s) kiszerelések között.

A cikkben szereplő Hewlett-Packard Pavilion 15-öt a gyártó hazai képviseletétől kaptuk tesztelésre, melyet ezúton is köszönünk!

Pro:

+ stílusos megjelenés, jó színválaszték

+ többnyire halk és hatékony hűtőrendszer

+ kategórián belül egész jónak mondható beviteli eszközök

+ az átlagnál jobb hangrendszer

Kontra:

- méltatlanul szűk látószögekkel rendelkező kijelző

- a felső burkolat alig áll ellen a külső behatásoknak

- jóindulattal is átlagos üzemidő

- a ProBook 450 mellett gyakorlatilag alig van létjogosultsága (az olcsó modelleket kivéve)

Hivatalos oldal: Hewlett-Packard

Vásárlás: Irány a webáruház!

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward