Shop menü

HONOR VISION – A HUAWEI HARMONYOS RENDSZERŰ TELEVÍZIÓJA

A kínai alakulat egy komplex televízióval indítja el a saját operációs rendszerét.
Szécsi Dániel
Szécsi Dániel
Honor Vision – a Huawei HarmonyOS rendszerű televíziója

A Huawei Developer Conference (HDC) 2019 keretében nemcsak új rendszerek mutatkoztak be az Emotion UI 10 és a HarmonyOS 1.0 személyében, hanem reflektorfénybe került a Huawei első televíziója is. Ez a készülék több szempontból is érdekes, kapásból nem a Huawei, hanem „csak” a Honor máknév alatt fut a Vision, aminek egyébként két különböző modellje fog a boltokba kerülni.

A Honor Vision és a Vision Pro nagyvonalakban ugyanazt tudja, csak a Pro itt-ott kicsit jobb konfigurációt kínál, és van egy különleges extra is a tarsolyában. A televíziók alapjául egy 55 hüvelykes megjelenítő szolgál, ami körül rendkívül vékony a káva, így 94 százalékot meghaladó a hasznos felület aránya. Az NTSC színtérnek a 87 százalékát tudja lefedni a felhasznált panel, a felbontása 3840 x 2160 képpontos, és 400 nites fényerőre képes HDR támogatás biztosítása mellett. A Honor 178 fokos betekintési szögekről beszél, szóval a szoba minden szegletéből jól látható lesz a kép. A kékfény elleni védelem is biztosított, ezzel TÜV Rheinland minősítésre tettek szert az eszközök.

Galéria megnyitása

A HarmonyOS operációs rendszertől nagyon sokat vár a Huawei a jövőben, és ezért a Honor Vision is egy kulcsfontosságú terméknek tekinthető, mivel itt van először bevetésen ez a rendszer. A mikrokerneles megoldás idővel elvileg használható lesz viselhető kiegészítőktől a mobilokon át a számítógépekig sokféle készüléken, a televízió csak a kezdet. A készüléknek van néhány érdekes opciója, ilyen például a HiLink támogatás, ami a Huawei nyílt, okosotthonos és Dolgok Internetével kapcsolatos ökoszisztémája, tehát a televízión keresztül lehet majd vezérelni a különböző kütyüket, ez lehet az okosotthon központi eleme.

A televízió folyamatos kapcsolatban lehet az okostelefonokkal, táblagépekkel, képes ezekről elérni fájlokat, multimédiás anyagokat, a kézi készülékek pedig be tudják tölteni a távvezérlő szerepét. A kapcsolat nagyon alacsony késleltetés mellett fog létrejönni a lehető legjobb élmény biztosítása érdekében.

Galéria megnyitása

Az okostelevízió motorterében a Honghu 818 rendszerchip dolgozik, ami négymagos, Cortex-A73 és Cortex-A53 magok vannak benne, a grafikus feladatok pedig egy Mali-G51 MP4-re vannak bízva, elvileg direkt a TV-k számára lett tervezve. Rendelkezik ez a rendszerchip egy sor különböző képjavító eljárás valós idejű támogatásával. Van zajszűrés, HDR, dinamikus kontraszt javítás, automatikus színmenedzsment, local dimming, MEMC mozgásjavítás, valamint Super-Resolution címszó alatt felbontás felskálázás. A 4K-s felvételek lejátszása 60 FPS-sel is menni fog, de csak H.265 kódolás esetén.

A RAM 2 GB-s méretű, a tárhely pedig kiviteltől függően 16 vagy 32 GB-os (Vision/Vision Pro). A különböző eszközök NFC chip használatával lesznek kényelmesen összetársíthatóak. Része a csomagnak a HiSilicon Hi1103 vezeték nélküli kapcsolatokért felelős chipset. Ez gondoskodik az akár 1,7 Gbps-os Wi-Fi-ről (2x2 MIMO), ami sokkal erősebb, mint amit egy tipikus televízióban lehet találni, valószínűleg nem sok olyan TV készülék van, ami hasonló WLAN támogatással bír.

Galéria megnyitása

A kiemelkedően gyors Wi-Fi mellett szintén nem éppen megszokott látvány egy televízióban, a kiugró intelligens kamerarendszer. Az okostelefonok körében ez a modul már egyre elterjedtebb, így a Honor Vision Pro tervezőinek volt honnan merítenie. Ez az 1080p-s, HDR kamera a szerényebb modellbe nem került bele, és egyébként sok hasznos dologra lehet majd használni.

Elsősorban mindenkinek a videohívások bonyolítása juthat eszébe, de a gépi tanulással megtámogatott (HiSilicon Hi3516DV300 NPU) kamera képes az arcfelismerésre, a testkövetésre, és a testtartás felismerésére is. És ezeket a képességeket több funkciónál is tudja majd hasznosítani a Vision Pro, de itt még nem ismert minden részlet.

Galéria megnyitása

Fémből készült a televízió kerete, a legvékonyabb területen csak 6,9 milliméteres ez, és igazából csak alul van egy kicsit vastagabb sáv, ide egy LED csík is került, ami különböző színekben tud világítani. 10 wattos hangszórókkal lettek felszerelve a televíziók, de nem ám egy vagy kettő darabbal, hanem a Honor Vision négy ilyet vonultat fel, a Vision Pro pedig már hatot, szóval 60 wattos a hangrendszere. A hangzás javítására, a lehető legimmerzívebb élmény biztosítására a Huawei a Histen fejlesztést is beveti.

Van hangvezérlési lehetőség is a szerkezetekben, amihet hat nagy hatótávolságú mikrofon tartozik. Alvó állapotból kevesebb mint 1 másodpercen belül feláll a TV, és még a komplett bootolás sem tart tovább kettő másodpercnél. Gyárilag egy Bluetooth-os kapcsoló jár hozzá, de a Huawei azt reméli, hogy legtöbben a mobiljukról fogják irányítani. Itt már főleg a vezeték nélküli tartalomátvitelre helyeződik a hangsúly, de azért van 3 darab HDMI 2.0 csatlakozó, Ethernet és egy USB 3.0 is egyebek mellett.

Galéria megnyitása

A Honor Vision és a Honor Vision Pro Kínában kezdi a karrierjét, az előbbi modell már mostantól elérhető, az utóbbi pedig a napokban fog a pályára lépni. A Honor Vision kb. 540 dollárnak megfelelő összegbe kerül, a Vision Próért pedig nagyjából 680 dollárt kell majd leszurkolni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére