Shop menü

HIVATALOSAN IS VÉGET ÉRT A STEAM TÁMOGATÁSA WINDOWS 7 ÉS WINDOWS 8.1 ALATT

A Valve csapata azt ajánlja az érintetteknek, mielőbb váltsanak modernebb Windows kiadásra, de alternatív módon a Linux disztribúciók közül is választhatnak.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Hivatalosan is véget ért a Steam támogatása Windows 7 és Windows 8.1 alatt

Ahogy az várható volt, a Steam mögött álló Valve fejlesztőcsapata bejelentette, 2024. január 1-jétől kezdve megszűnt a Windows 7 és Windows 8.1 operációs rendszerek támogatása, így mostantól Windows 10 vagy Windows 11 operációs rendszerre van szükség, ha biztonsági frissítésekre és biztonságos működésre vágyunk. Alternatív módon a Linux disztribúciók között is szét lehet nézni.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Steam mostantól működésképtelen lesz Windows 7 és Windows 8.1 alatt, pusztán arra kell felkészülni, hogy a zökkenőmentes működés már nem sokáig lesz alapértelmezett, a biztonság szintje is csökkenésnek indul. Innentől kezdve persze arra sem számíthatunk, hogy a Windows 7 vagy Windows 8.1 alatt futó Steam klienshez technikai támogatást kapunk, vagyis az esetleges technikai problémák megoldása a felhasználó feladata lesz.

Galéria megnyitása

A változásnak köze van ahhoz, hogy a Steam kliens áttért Google Chrome alapokra, ugyanis a Google Chrome fejlesztőcsapata már 2023 elején leállította a Google Chrome frissítéseket Windows 7 alatt. Ezzel egy időben a Windows 7 és a Windows 8.1 terméktámogatása is véget ért már, vagyis ezek az operációs rendszerek a Microsofttól sem kapnak biztonsági frissítéseket, így ez is szerepet játszhatott a Valve döntésében: a vállalat fejlesztőcsapata is elengedte a két említett Windows kiadás kezét. A Windows 7 esetében egyébként 2020. januárjában ért véget a biztonsági frissítések szállítása és a technikai támogatás biztosítása a Microsoft részéről, míg a Windows 8.1 esetében 2023 januárjában érkezett el az említett lépések ideje. A Windows 7 mellé persze még járt fizetős kibővített támogatás is, de azzal az üzleti felhasználókat vette célba a Microsoft Windows csapata.

A Valve csapata minden érintettnek azt ajánlja, a lehető leghamarabb váltsanak frissebb operációs rendszerre, ugyanis Windows 7 és Windows 8.1 alatt egyre nagyobb a kockázata annak, hogy egy-egy malware bejut a rendszerre, majd onnan bizalmas adatokat lop, vagy egyéb célokra használja fel a rendszer erőforrásait. A biztonsági frissítések megszűnésével az új biztonsági résekre már nem érkezik javítás, ennek megfelelően a különböző felhasználói fiókok is veszélybe kerülnek, legyen szó a Steam fiókról, vagy az egyéb szolgáltatásokhoz tartozó fiókokról, ezek hozzáférési adatait egyre hatékonyabban szerezhetik meg a kártékony kódok írói.

Egy korszak tehát ismét lezárult, így időszerűvé vált, hogy újabb operációs rendszer után nézzenek a Windows 7 és Windows 8.1 tulajdonosok, amennyiben továbbra is biztonságosan szeretnék elérni a Steam kínálatát, illetve az egyéb szolgáltatásokat.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére